Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PEKİN (AA) - Pekin yönetimi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) demokratik merkeziyetçilik ve ortak liderlik gibi unsurlarına bağlılığın önemini vurguladı.

        18. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, başkent Pekin'de düzenlenen ve 4 gün süren 6. Genel Kurul Toplantıları sonunda bildiri yayımladı.

        Bildiride, ÇKP bünyesinde bireysel sorumluluk ile ortak liderlik uyumunun önemi konusuna çağrıda bulunularak, ÇKP'nin demokratik merkeziyetçilik ve ortak liderlik gibi temel unsurlarının hiçbir kişi ya da kurum tarafından ihlal edilmemesi, her zaman bu unsurların takip edilmesi gerektiği vurgulandı.

        Tüm kademedeki parti komitesi üyelerinin ÇKP sistemine bağlı olmasının belirtildiği bildiride, partinin kurumları tarafından alınan tüm kararların koşulsuz uygulanacağı vurgulandı.

        - Görevi kötüye kullanana tolerans gösterilmeyecek

        Üye ve örgütlerin parti disiplin kuralları önünde eşit olduğu, hiç kimsenin bir ayrıcalığının bulunmadığı belirtilen bildiride, ÇKP’nin iki yüzlü davranışın her türlüsüne karşı çıktığı, kandırma, abartı, gerçeği saklama veya kötü durumları saklayarak sadece iyi haberlerin raporlanmasına tolerans gösterilmeyeceği açıklandı.

        Bildiride ayrıca, idari heyetler ve yetkililer, kendi astları konumundakileri aklamaya çalışmak, yalan söylemeye zorlamak veya astların hatalarına göz yumarak onlara suç ortaklığı yapmaktan men edildiği ifade edildi.

        Parti üyeleri arasındaki ilişkilerin dürüstçe olması vurgulanan bildiride, parti üye ve yetkililerin karşılıklı davranışlarında kibirli olmaması gerektiği ifade edildi.

        - Denetim partideki siyasi hayatın devamlılığı için hayati önem taşıyor

        Bildiride, parti içinde denetlenmemiş üyenin barınmamasının altı çizilirken, denetimin parti içindeki siyasi hayatı düzenleyen ve güçlendiren hayati öneme sahip olduğu ve partideki gücün düzgün bir şekilde kullanılması için temel garantör unsur olduğu aktarıldı.

        Parti örgütleri ve idari yetkililerin, parti içinde meydana gelen disiplin ve kanun ihlallerini saklamaması ve parti üyelerinin aktardığı problemlere zamanında cevap vermesi gerektiğine işaret edildi.

        - ÇKP 19. Ulusal Kongresini 2017'nin ikinci yarısında yapacak

        Bildiride, ÇKP'nin 19. Ulusal Kongresinin düzenlenmesinin 6. Genel Kurul Toplantılarından geçtiği ve 2017'nin ikinci döneminde yapılmasının kararlaştırıldığı açıklandı.

        Devlet ve partinin politik hayatı için önemli bir olay olan partinin 19. Ulusal Kongresinin, ekonomik ve sosyal kalkınma, toplum bütünlüğü ve istikrarın korunması, devlet ve parti çalışmalarının yerine getirilmesinin yanı sıra etnik uyum gibi unsurlar için toplanacağı ve yol gösterici olacağı kaydedildi.

        ÇKP'nin 15 Kasım 2012’de düzenlendiği 18. Merkez Komitesinin Birinci Genel Kurulunda yeni merkezi komite ve partinin yeni lider kadrosu seçildi. 2013’te yapılan İkinci Genel Kurulda hükümetin yeniden yapılanma planı kabul edildi.

        Üçüncü Genel Kurul, 9-12 Kasım 2013’te düzenlendi, önemli konulara yönelik köklü reformlar yapılması kararı alındı. Çin'in "kapsamlı derinleşen reformlarının" başlıca hedefinin "Çin özellikleri taşıyan sosyalizm sistemini geliştirme ve tamamlama" olduğuna değinilen toplantılarda, yönetim sistemi ve yeterliliğin modernleştirilmeye başlanacağı ifade edildi.

        Ekonomi rejimi reformunun, derinleşen kapsamlı reformların en önemli unsuru olduğuna dikkat çekilirken, piyasanın kaynakların dağılımında "belirleyici" rol oynayacağı ve hükümetin etkinliğini daha iyiye götüreceği anlatıldı.

        Dördüncü Genel Kurul 20 -23 Ekim 2014’te gerçekleştirildi. Toplantıların ana gündem maddesi ''hukukun üstünlüğü'' oldu. Toplantıların ardından açıklanan bildiride, yasaların iyileştirilmesini içeren önlemler kapsamında, hukuk çerçevesinde yönetimin yükseltilerek anayasa uygulamasının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

        Toplantılarda ÇKP Merkezi Komitenin hukukun üstünlüğünü ilerletmek amacıyla hukuk toplumu inşasının geliştirilmesi ve toplumun hukuk bilincinin teşvik edilmesi gerekliliği vurgulandı.

        Beşinci Genel Kurul ise 26-29 Ekim 2015’te yapıldı, 13’üncü 5 yıllık kalkınma planı kabul edilerek, Çinli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin verildi. ​

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler