Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 23 ili kapsayan Doğu ve Güneydoğu İlleri Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin tüm çalışmaları bitirdiklerini belirterek, "Kalkınma Bankamız gerekli hazırlıkları yaptı. Bakanlar Kurulu kararımız hazır. En geç 15 gün içinde teklifleri almaya başlayacağız." dedi.

        Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Elvan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Elvan, 2017 bütçesinin yatırım bütçesi olduğunu vurgulayarak, cari harcamalarda ciddi artışa gitmediklerini, cari harcamaları frenlediklerini, yatırım harcamalarını ise arttırdıklarını ifade etti.

        Özellikle 2016 yılı başlangıç yatırım ödeneğine göre 2017'de yatırım ödeneklerinin yüzde 30 arttığına işaret eden Elvan, "Kamu yatırımlarında ciddi artış oluşturduk. Şu an harcama itibarıyla yatırımlardaki artış oranı yıllık bazda yüzde 18,5. Bizim kamu yatırımlarındaki temel amacımız özel kesimin yatırım yapmasını teşvik edici altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek." diye konuştu.

        Elvan, 2017 için özellikle ihracatçıya olan desteğin 3 kat arttığını belirterek, 2016'da 1 milyar lira ödenek verilmişken, 2017'de bu tutarın 3 milyar liraya çıkarıldığını söyledi. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) verilecek desteğin de arttırıldığını vurgulayan Elvan, 2017'de 1,1 milyar liralık KOBİ desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

        - "2017 yılı Türkiye için iyi bir yıl olacak"

        Lütfi Evlan, 2017 yılında özel kesim yatırımlarına öncelik verileceğine dikkati çekerek, "2017 yılı Türkiye için iyi bir yıl olacak. Özel kesim yatırımları motor işlevi yürütüyor. Kamu-özel kesim işbirliği projelerinde de ciddi başarı söz konusu. Avrasya Tüneli'nin aralıkta açılışını gerçekleştireceğiz. Çanakkale Köprüsü ile ilgili süreci tamamladık, tüm yasal prosedürler tamamlandı. 2017'de yüzde 4,4'lük büyüme Türkiye için makul bir büyüme rakamı. Çok detaylı, teknik düzeyde yapılan simülasyonlar neticesinde ortaya çıkan bir rakam." değerlendirmesinde bulundu.

        Elvan, özellikle Ar-Ge projelerine 2017'de daha fazla destek vereceklerini ifade eden Elvan, 3 temel alan üzerine yoğunlaşacaklarını, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve bilgi teknolojilerini kullanarak sektörlerin daha verimli bir yapıya bürüneceğine inandıklarını söyledi.

        Bu kapsamda, üniversitelere, TÜBİTAK ve diğer Ar-Ge kuruluşlarına 2017'de ciddi destekler vereceklerini bildiren Elvan, "Yüksek teknoloji alanındaki üretimimiz yüzde 4'ler, ihracatımız ise yüzde 3-4 nispetinde. Bu oranları yukarı çekmek zorundayız." dedi.

        Elvan, 2016 yılı yatırımlarında özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısının negatif olduğunu anımsatarak, "2017'de özel kesim yatırımlarına kamu yatırımlarıyla destek vererek verimliliğe katkı sağlayacağız. Verimlilik artışını sağlayamazsınız rekabet gücünüzü arttırmış olmazsınız. Buna yönelik de ciddi tedbirler aldık." ifadelerini kullandı.

        - "Tüm sürece destek veren bir mekanizma geliştirdik"

        Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen 23 ili kapsayan Doğu ve Güneydoğu İlleri Cazibe Merkezleri Programı'na da değinen Elvan, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da söz konusu programı açıkladığını anımsatarak, bu programın diğer teşvik sistemlerinden farklı olarak bir paket program niteliğinde olduğunu aktardı.

        Elvan, yatırım yapmak isteyenler için danışmanlık aşamasından fizibilite hazırlanmasına, arazi tahsisine, bina yapımına, yatırımın desteklenmesine, işletme kredisi verilmesine kadar tüm süreçlerin paket olarak değerlendirildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Tüm sürece destek veren bir mekanizma geliştirdik. Tüm bu süreçleri koordine edecek, yönetecek, gözetimini, denetimini, danışmanlığını yapacak olan kurum Kalkınma Bankası. Tüm süreçler tek elden yürütülecek. Farklı kurumlardan, farklı izinler alınmayacak. Gereken izinler Kalkınma Bankası tarafından alınacak. Yatırımcıyla birlikte Kalkınma Bankamız bu yatırımları gerçekleştirecek. Fizibilite çalışmasını banka ücretsiz olarak yapacak. Emek yoğun bir sektörde ise bina yapımı için destek vereceğiz. Makine teçhizat alımı için yüzde sıfır faiz ile kredi vereceğiz. Alınan makine teçhizatlar teminat olarak gösterilecek. Yüzde 30 öz kaynak, yüzde 70 kredi düşünüyoruz. Fabrika kurulduktan sonra eleman istihdam edilecek. Elemanların eğitim masraflarını karşılayacağız. İşletme kredisinde yüzde 50 sübvansiyon sağlayacağız.

        Makine teçhizatta verilen yüzde 0 faizli kredi 7 yıl vadeli olacak, ilk 2 yıl ödemesiz olacak, yerli makine teçhizat kullanılırsa 7 yıllık ödeme süresi 10 yıla çıkarılacak, ödemesiz dönem de 2 yıldan 3 yıla çıkacak. İşletme kredisi 5 yıl vadeli olacak, ilk 2 yıl ödemesiz, yüzde 50 sübvansiyon söz konusu olacak. Bu kredi için teminat isteyeceğiz. Şu anda tüm çalışmaları bitirdik, Kalkınma Bankamız gerekli hazırlıkları yaptı. Bakanlar Kurulu kararımız hazır. En geç 15 gün içinde teklifleri almaya başlayacağız."

        - "Her ile bir rol vereceğiz"

        Bakan Elvan, söz konusu 23 ilde dağınık yapıda değişik sektörlerin yatırımlarını istemediklerine dikkati çekerek, her ile bir rol vermeyi amaçladıklarını ifade etti.

        Maliyetlerin aşağı çekilmesi, rekabet gücünün arttırılması ve işletmenin sürdürülebilir olması için kümeleşmenin, illerin belirli alanlara yoğunlaşmasının önemine işaret eden Elvan, "Bu noktada yatırımcılara tavsiyede bulunacağız. O alanda illere verdiğimiz rol çerçevesinde üniversitelerin alt yapısını güçlendireceğiz. Diğer bakanlıklarımız da bu konuda destek sağlayacaklar. Kümelenme sağlanmadığında o firmanın ilde uzun süre ayakta kalabilmesi zor. Bir ilde yatırım yapmak istenilen alanda atıl kapasite olduğunda bu yatırıma izin vermeyeceğiz. O yatırımı bir kamu yatırımı gibi değerlendiriyoruz. Sürecin başından sonuna kadar Kalkınma Bankası kendisi yatırım yapıyor gibi işin içerisinde olacak." değerlendirmesinde bulundu.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler