Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, asit yağmuru ihtimaline ilişkin, "Meteoroloji 22 Ekim'den itibaren rüzgar, yağmur, bulut hareketlerini takip ediyor. Bugün itibarıyla yoğunluğunda azalma var ve bugün başlayacak yağmur, kuzeyden esecek kuzey rüzgarları sebebiyle yön değiştirecek olarak gözüküyor. Zaten yoğunluğunu kaybetmiş ya da azalmış vaziyette" ifadesini kullandı.

        Kaynak, ajans, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) bir araya geldi.

        AFAD, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) çalışmaları hakkında bilgi veren Kaynak, İstanbul'daki tarihi Sultanahmet Camisi'nde restorasyon çalışmaları yapılacağını duyurdu.

        Kaynak, "Dünya kültür mirasları arasında en değerli olan ve Türkiye denilince dünyada en çok akla gelen Sultanahmet Camisi. Bu sene kapsamlı bir restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ihaleye çıkacaktır. Bir minarede kayma vardı oradan başladı çalışma, orası bitmek üzere ama caminin ana kıblenin yeni baştan çok kapsamlı bir bakıma ihtiyacı olduğu, restorasyonu aşan bir bakıma ihtiyacı olduğu anlaşıldı. Bu sene inşallah Vakıflar Genel Müdürlüğümüz Sultanahmet'teki bu çalışmayı başlatacak." ifadesini kullandı.

        Bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Kaynak, caminin çalışmalar sırasında tamamen ibadete ve ziyarete kapatılmayacağını, restorasyon ve bakım sürecinin bölüm bölüm gerçekleştirileceğini aktardı.

        Musul'la ilgili bir soru üzerine Kaynak, Suriye'den olduğu gibi büyük bir göç hareketini beklemediklerini belirtti. Planlarının Musul'da insanları güvenli bölgelerde tutabilmek olduğunu bildiren Kaynak, bunun için de gıda ve ihtiyaç maddelerinin karşılanacağını ve bölgelerdeki kamplarda da gerekenleri yaptıklarını, Türkiye'ye intikal olması durumuna da hazırlandıklarını ifade etti.

        Kaynak, Musul'da 8 ila 10 bin arasında DEAŞ'lı terörist bulunduğuna işaret ederek, 65 ülkenin doğru bir planlama ile bu teröristleri temizleyebileceğini anlattı.

        Bölgede başkaca politik hedeflerin olduğuna da işaret eden Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Fırat Kalkanı bütün dünya için çok büyük, başarılı ve önemli bir örnektir. Nasıl Fırat Kalkanı'nda sadece hedef DEAŞ, demografik yapıyı değiştirmek değil, Suriye'nin bir kısmını boşaltmak değil. Nasıl başarıya ulaşmışsa aslında Musul'da da aynı başarıyı göstermemiz mümkün. Musul'dan muhtemel bir göç dalgası oluştuğu takdirde üç aşamalı planımız ve hazırlıklarımız tamam."

        Suriye ile Irak arasında fark olduğunun altını çizen Kaynak, Suriye'de olayların başladığında güvenli bölge kalmadığını ancak Irak'ta güvenli bölgelerin bulunduğunu vurguladı.

        - "Yoğunluğunu kaybetmiş ya da azalmış vaziyette"

        Başbakan Yardımcısı Kaynak, asit yağmuruna ilişkin bir soru üzerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm Departmanı ile AFAD'ın olayı 24 saat takip ettiğini bildirdi.

        Meteorolojinin 22 Ekim'den itibaren rüzgar, yağmur, bulut hareketlerini takip ettiğini anımsatan Kaynak, "Bugün itibarıyla yoğunluğunda azalma var ve bugün başlayacak yağmur kuzeyden esecek kuzey rüzgarları sebebiyle yön değiştirecek olarak gözüküyor. Zaten yoğunluğunu kaybetmiş ya da azalmış vaziyette." bilgisini paylaştı.

        Büyük bir tehlikeye ve paniğe gerek olmadığını dile getiren Kaynak, büyük risk bulunmadığını söyledi. Kaynak, "Acil önlem almamızı gerektirecek hiçbir şey yok. O yoğunluğun Ankara'ya falan gelmesi zaten mümkün değil. Asla böyle bir paniğe kapılacak durum yok. Adım adım gelişmeleri takip ediyoruz." diye konuştu.

        - "Göçmen sayısı 2 milyon 753 bin 696"

        Kaynak, bir soru üzerine, Fırat Kalkanı Harekatı ile oluşan bin 200 ila bin 300 kilometrekarelik alanda 170 bin Suriyelinin bulunduğunu, 70 bin Suriyelinin kamplarda, çadır kentlerde yaşadığını belirtti. Veysi Kaynak, geri kalan 100 bin Suriyelinin sığınacak bir yer aradığını dile getirdi.

        Türkiye'de bulunan göçmen sayısına ilişkin bir soru üzerine Kaynak, şunları kaydetti:

        "Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra Suriye'den Türkiye'ye bir tek göçmen geçmemiştir. Bu önemli bir hadisedir. Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığından beri söylediği orada güvenli bölge oluşturma fikrinin ne kadar doğru olduğunu gösteren çok önemli bir gerçektir. Toplam bugün itibarıyla göçmen sayısı 2 milyon 753 bin 696. Bunun tamamı Suriyeli değil, Iraklı, Özbek, Filistinli var, Ermenistan'dan gelenler var, Ezidiler var. Ülkemizde DEAŞ terör örgütünden kaçan Ezidileri de barındırıyoruz."

        Kaynak, 255 bin 506 göçmenin geçici barınma merkezlerinde yaşadığını ve söz konusu göçmenlerin yüzde 60'ını yıl sonuna kadar konteynerlere taşımak olduğunu aktardı.

        Okuma çağındaki 960 bin okuma çağındaki mülteci çocuğun 500 bininin bu sene okulla buluşturulacağını ifade eden Kaynak, üç yıl içerisinde okullaşma oranlarını mülteciler bakımında da yüzde 100'e çıkarmak istediklerini bildirdi.

        Mülteciler için ne kadar harcama yapıldığının sorulması üzerine Kaynak, devletin 12,5 milyar dolar harcama yaptığını belirtti.

        Birleşmiş Milletlerin (BM), Avrupa Birliğinin ve çeşitli ülkelerin şimdiye kadar yaptığı yardımların 510 milyon dolar olduğuna işaret eden Kaynak, AB ile müzakere yürütülen üç alanda bir neticeye ulaşıldığını bildirdi.

        Kaynak, Avrupa Birliği Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Kızılay arasında 342 milyon avroluk bir projede mutabakat sağlandığını dile getirdi.

        - "TİKA 54 ülkede FETÖ'yü anlattı"

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında yapılanların sorulması üzerine Kaynak, 54 ülkede ofisleri bulunan TİKA'nın muhataplarını bilgilendirdiğini, çeşitli çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.

        Daha sonra gazetecilere Başbakanlık Acil Durum ve Yönetimi Merkezini gezdiren Kaynak, merkezin ilk kez görüntülendiğini belirtti.

        Merkez hakkında bilgi veren AFAD Başkanvekili Halis Bilden, FETÖ'nün darbe girişiminde merkezin önemli bir görev yürüttüğünü söyledi.

        Kaynak'a TİKA Başkanı Serdar Çam ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de eşlik etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler