Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ERZURUM (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin, "Adalet Bakanımızın ziyaretiyle yeni bir sayfaya gidildi. Şimdi, dün bu dosya gitti ve inşallah en kısa süre içinde hiç olmazsa bulunduğu yerde geçici tutuklama talebinin gerçekleşeceğini umut ediyoruz." dedi.

        Kurtulmuş, Erzurum'da yayın yapan Kardelen TV'de katıldığı programda FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinerek, artık Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücü kullanılarak Türkiye'de darbe yapılmasının ortadan kaldırıldığını söyledi.

        15 Temmuz'dan sonra OHAL kapsamında KHK ile alınan kararlardan birisinin de Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına, diğer kuvvet komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Darbeler bir yerlerde pişiriliyor, ardından TSK'nın gücü kullanılarak darbe yapılıyordu. Şimdi TSK'yı hiç kimse seçilmiş meşru sivil iradenin dışında yönlendirmeyecektir. Bu sistem oturtulduğu zaman TSK kullanılarak darbe yapılma imkanı ortadan kaldırılacaktır. Türkiye'yi köşeye sıkıştırma gibi algı operasyonları olabilir ama biz mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

        Kurtulmuş, OHAL'de vatandaşlardan yüzde 99'unun hayatını etkileyecek en ufak bir durumun söz konusu olmadığını, herkesin normal hayatına devam ettiğini belirterek, esnaf ve tüccarların kendi işlerine bakıp ticaret yapması gerektiğini vurguladı.

        Hayatın normale döndüğüne işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Öğrencilerimiz okullarına devam etsin ve kariyerlerini güçlü bir hale getirsinler, hayat normale dönmüştür. Bu süre içerisinde de herkesin normal davranması gerekir. Çok şükür, büyük oranda da oldu bu ama bunu kırmak için büyük algı operasyonları yapıyorlar. İkinci, üçüncü darbe söylemlerini söyleyenlere kimse itibar etmesin. Bunların hepsi FETÖ'nün yeniden kendi örgütünü toparlamak için yaptığı işlerdir. Ayrıca, örgüt başı hala daha Pensilvanya'dan, sosyal medya üzerinden birtakım sözler, tehditler ve algılarla hem kendi tabanını konsolide etmeye, toparlamaya çalışıyor hem de hükümete gözdağı vermeye çalışıyor."

        - FETÖ elebaşı Gülen, Erzurum'un yüz karasıdır"

        Kurtulmuş, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in doğum yerinin Erzurum olduğunu anımsatarak, "Bu kişi Erzurumlu olduğu için de Erzurumlululara şunu söylüyorum. Sakın başlarını öne eğmesinler. 'FETÖ Erzurum'dan çıktı' diye Erzurum halkının kahramanlığı, yiğitliği hiçbir zaman göz ardı edilemez. Erzurum, FETÖ'nün değil, Kazım Karabekirlerin, Nene Hatunların memleketidir. Aziziye tabyalarının önünde şehit düşen büyüklerimizin memleketidir. Dün aileleriyle de görüştük, 4 kişi... 15 Temmuz'da şehidi olan bir ilimizdir. Dolayısıyla 'FETÖ buradan çıktı' diye Erzurumlular kendilerini mahcup hissetmesin. Tam tersine Erzurum'un yüz karasıdır, Türkiye topraklarının yüz karası bir örgüt lideridir." şeklinde konuştu.

        FETÖ'nün şimdiye kadar dünyada rahat hareket edebilmesinin sebebinin devletin imkanlarını kullanmasından kaynaklandığına dikkati çeken Kurtulmuş, örgüt mensuplarının şimdiye kadar devletin kanatlarının altında kendilerini gizleyerek sureti haktan görünüp iş yaptıklarını söyledi.

        - FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi

        Kurtulmuş, artık dünyada 47 ülkenin FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiğini anlattı.

        "Bütün dünyada da böyle networklarını geliştirdiler." diyen Kurtulmuş, şu görüşleri paylaştı:

        "Şimdi bakın, sadece geçtiğimiz hafta birisi Körfez İşbirliği Teşkilatı, birisi İslam İşbirliği Teşkilatı, FETÖ'yü terör örgütü ilan etti. Şu ana kadar 47 ülke de terör örgütü olarak ilan etti. Amerika, şimdiye kadar şöyle, böyle diyordu. Adalet Bakanımızın ziyaretiyle yeni bir sayfaya gidildi. Bu adamı bize vermeniz lazım, aramızdaki anlaşma gereğince, vermiyorsanız da bu adamın bize zarar vermesini önlemek amacıyla hala orada abur cubur konuşmalarını önlemek için onu izole edin ve geçici tutuklayın. Şimdi, dün bu dosya gitti ve inşallah en kısa süre içinde hiç olmazsa bulunduğu yerde geçici tutuklama talebinin gerçekleşeceğini umut ediyoruz."

        Kurtulmuş, artık destek veren unsurların bile FETÖ'yü çekemeyeceklerini, meselenin çok açık olduğunu, bir tarafta 79 milyonun yekvücut olduğunu, diğer taraftan da milletine ihanet eden bir adam bulunduğunu dile getirerek, "Bunlardan hangisi? Tercihleri kendileri yapsınlar. Dolayısıyla biz bunları görüşmelerimizde muhataplarımıza söylüyoruz. Amerika'yı yönetenlerin bundan sonra tercihlerinin, aziz milletimizden yana olmak durumunda olduğunu görüyorum. Şimdi orada seçimden dolayı birtakım kararsızlıklar olabilir ama sonuçta kim seçilirse seçilsin, bu örgüt başının en kısa sürede geçici tutuklanmasının gerçekleşmesi mümkün olur." ifadelerini kullandı.

        - "1973'ten beri soru çalmışlar"

        Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Bu örgütün iki yüzü var. Bir tarafında himmet, hizmet, 'Allah rızası' diyor. En ağır kandırılma, insanların dinle kandırılmasıdır. Hele Türkiye gibi büyük bir çoğunluğu muhafazakar olan bir toplumda. Maalesef görünürde okullar, kurslar, burslar, üniversiteler, himmet, hizmet gibi şeyler var. Birtakım yardım faaliyetleri gibi görünüyor. Bütün dünyada da böyle göründü, sadece Türkiye'de değil. O zamanlar bunu görmek durumundaydık. Ya arkadaş sen madem yardım kuruluşusun da neden TSK içine adam sokmaya çalışıyorsun? Ne yapacaksın? Bu Yüksek Askeri Şurada da görüldü, neredeyse kurmay albayların tamamına yakını bu adamlardan. TSK ve harp okullarına giriş sınavlarında 1973'ten beri soru çalmışlar.

        Sen emniyetin de içerisine girmeye çalışıyorsun. Türkiye'de yargı sistemini HSYK seçimleri dolayısıyla gördük, aşağı yukarı yarısına yakını bunlardan. Evet, burada gerçekten bunların tedbirinin önceden alınması gerekirdi ama maalesef bize sevimli yüzünü gösterdiler, arkadaki yüzlerini gizlediler ama bu, bize ders olsun. Bundan sonra Türkiye'yi yönetecek olanlara ders olsun. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün yurttaşların eşit şekilde sahibi olduğu bir aygıttır. Yani kamu görevleri herkese açık olmalıdır. Kim olursa olsun. 3 tane şartımız olmalıdır, başından beri söylüyoruz. Ehliyet, liyakat, millete ve vatana sadakat. Şu kişiye, bu kişiye veya şu guruba filan sadakat değil, millete sadakat."

        Kurtulmuş, kamu görevlerinin herkese açık olması durumunda maskelerle kendilerini gizleyen terör gruplarının da önleneceğini vurguladı.

        - "FETÖ dini olarak sapık bir gruptur"

        Diyanetten sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğunu anımsatan Kurtulmuş, "FETÖ dini olarak sapık bir gruptur ama sadece dini olarak bir sapık grup değildir. Bu dini sapkınlık üzerinde askeri bir darbeyle totaliter bir rejim inşa etmek isteyen bir cani çetesidir." dedi.

        Kurtulmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:

        "Şimdi bu grubun, bu adamın gerçekten dini bakımdan yanlış olduğunu söylemek için bunları beklemeye gerek yoktu. Diyanet ve ilahiyat camiamız yıllardır yapmış olduğu bir sürü yanlış beyanatı esas alıp 'Bunlar dinen doğru değildir.' diye kamuoyunu aydınlatabilirdi. Burada bir eksiklik olduğunu gerçekten söylememiz lazım. Örnek olsun diye söylüyorum. Adam kalktı, dedi ki: 'Kardeşim, Cebrail gelse (hatırlayın, 28 Şubat sürecinde söylediği söz), Bana dese ki şunu bunu ve şu partiyi destekle, haydi oradan sen kim oluyorsun diye onu kovarım, dediklerine itibar etmem.' Hiçbir hoca efendi kalkıp demedi ki: 'Yav sen kimsin ki Cebrail kalksın, sana gelsin.'

        Cebrail'i adam kendi risalet makamında görüyor. Ya Hazreti Peygamber ile Hazreti Cebrail'in işi bitti ve Cebrail daha hiçbir kula görünmeyecek. Sen kimsin de böyle bir iddia içerisinde bulunuyorsun? Kaldı ki haşa sana Cebrail gelecek, bir şey söyleyecek, sen onu reddedeceksin, böyle bir paranoya. Tam bir mezhebik paranoya. Bunların söylenmesi gerekmez mi?"

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler