Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi başladı.

        Ölüdeniz Mahallesi'ndeki bir otelde düzenlenen kongreye, Muğla Valisi Amir Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı İbrahim Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ile davetliler katıldı.

        Çiçek ve beraberindekiler açılış öncesi kongre merkezindeki stantları ziyaret etti.

        Açılışta konuşan Vali Çiçek, kongrede, bilim insanları ile sektörden katılımcıların, "Arıcılığın nasıl daha iyiye götürüleceğini" tartışacağını bildirdi.

        Kongrenin sonucunda ortaya çıkacak bilgilerin herkese yarar sağlayacağını ifade eden Çiçek, "Bu bildiri, üniversitelere, bakanlıklara ve tüm uygulayıcılara gönderilecek. Herkesin bunu değerlendirip buna göre hareket etmesi gerekiyor. Bir işi iyi, akılcı ve bilim ışığında yapabilmek çok önemlidir." dedi.

        Çiftçi ise ormanlardan, "odun dışı" olarak nitelendirilen ürün ve hizmetler içerisinde, hayvansal ürünlerin yanı sıra bal ormanları, rekreasyon alanları ve eko turizm hizmetlerinin de bulunduğunu kaydetti.

        Türkiye'nin yaklaşık 3 bin 600 endemik olmak üzere 11 bin 400 bitki türüne ev sahipliği yaptığını bildiren Çiftçi, "Ormanlarımızın yüzde sekseni de bodurdur. Bakanlığımıza bağlı Orman Genel Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları sonucu 2002'de 30 bin ton olan kekik ve ada çayı gibi odun dışı üretim bu yıl 13 kat artarak 400 bin tonlara çıkmıştır. 2015 içerisinde odun dışı orman ürünlerinin orman ürünlerine katkısı aynı seviyede para olarak arttı. Bakanımızın talimatıyla bakanlık genelgesinde yayınlanan ormanlarda konaklayan arıcılardan konaklama ücreti almıyoruz." diye konuştu.

        - "287 adet bal ormanı kuruldu"

        Çiftçi, arıcıların sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini, bunun desteklenmesi amacıyla ormanlık alanlarda, ballı bitkilerin yoğun olduğu yerlerde bal ormanları oluşturulduğunu ifade etti.

        Bal ormanlarını oluştururken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Arıcılar Birliği yetkilileri ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını anlatan Çiftçi, "Bal ormanlarını, açık olan yer varsa yöreye uygun ballı bitkileri oraya dikerek bu bitkilerin çoğalmasını sağlıyoruz. 2013 ile 2017 yıllarını kapsayan bal ormanları eylem planı hazırlamış bulunmaktayız. Bu yıllar arasında 270 bal ormanı kurulmasını hedefledik. Şu anda ise 2016 yılına kadar 287 adet bal ormanı kuruldu." dedi.

        Coşkun da Anadolu'nun kendine özgü iklimi ve bitkilerin yılın farklı dönemlerinde çiçeklenmesi sayesinde ülkenin arıcılığa uygun bir ekolojiye sahip olduğunu vurguladı.

        Arıcılığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline geldiğini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

        "Ülke ekonomisine önemli katkısı bulunan arıcılık, dünyanın çoğu ülkesinde yaygın olarak yapılmaktadır. Ülkemizde her geçen yıl arıcı, kovan, kovan başına elde edilen bal miktarı artmaktadır. Arıcılığa yapılan yatırımların farklı bir özelliği de yatırım tutarlarının düşük kalması ve yatırım için bütün ekipmanın yurt içinden karşılanabiliyor olmasıdır. Bu nedenle arıcılıkta çok fazla dışa bağımlılık bulunmamaktadır. Arıcılık insanlara bal, polen gibi sağlıklı ürünler sağlayan ve ihracatı önemli bir potansiyeli bulunan bir faaliyettir."

        Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin de kongreye 21 ülkeden yaklaşık 2 bin kişinin katıldığını söyledi.

        Muğla'nın ülke arıcılığında önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Şahin şu ifadeleri kullandı:

        "Muğla'da arıcılığı öne çıkaran neden, çam balı üretiminde merkez konumunda olmasıdır. Ülkedeki arılı kovan sayısının yüzde 16'sını, bal üretiminin yüzde 17'sini, çam balı üretiminin de yüzde 70'ini Muğla sağlamaktadır. Kongrede sektörün, arıcıların ve bilim insanlarının aynı salonda tartışabildiği paneller düzenlenecek. Bugüne kadar arıcıların bilim insanlarına soramadığı sorular burada tartışılacak."

        Kongre, 5 Kasım'da sona erecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler