Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DENİZLİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, dünya ticaretinde yaşanan krizlere rağmen, Türkiye'nin ihracatındaki azalışın, diğer ülkelere kıyasla daha az seviyede olduğunu bildirdi.

        Kocasert, yaptığı yazılı açıklamada, TİM verilerine göre Türkiye'nin ekim ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,6 azalarak 12 milyar 292 milyon dolardan 11 milyar 727 milyon dolara gerilediğini, yılın 10 aylık döneminde ise ülke ihracatının geçen yıla göre yüzde 3,7 azalış göstererek 115 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

        Dünya ekonomisinde yaşanan küresel iklim değişikliğinin devam ettiğinin altını çizen Kocasert, şunları kaydetti:

        "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel ticaretin yılın 8 aylık döneminde yüzde 4,4 gerilediğini görüyoruz. Bunun yanında, Dünya Ticaret Örgütü küresel büyüme beklentisini de aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye düşürmüştü. Güney Kore'de yüzde 8,8, İngiltere'de yüzde 12, Çin'de yüzde 7, ABD'de yüzde 5,6'lık ihracat kayıpları ön plana çıkıyor. Dünya ticaretinde yaşanan bu krizlere rağmen, ülkemiz ihracatındaki azalış, diğer ülkelere kıyasla daha az seviyede."

        - "Denizli ihracatı yıllık bazda artış gösteriyor"

        Denizli ihracatının ekim ayında yüzde 1,9 azalarak, 239 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Kocasert, "Yılın 10 aylık döneminde Denizli ihracatı artış gösterdi. Ocak-ekim döneminde 2 milyar 284 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız, bir önceki seneye göre yüzde 1,6 artmış durumda. Ayrıca Denizli, yıllık ihracat değerleri göz önüne alındığında ülkemizin en çok ihracat gerçekleştiren 8. kenti konumunu koruyor." ifadelerini kullandı.

        Kocasert, Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık yüzde 65'ini düşük ve orta teknolojili ürünlerin oluşturduğunu vurgulayarak, "İhracatımızın artması, diğer ülkelerle rekabet gücümüzün geliştirilmesi için daha yüksek teknolojili ve katma değeri daha yüksek ürünler üreterek, ihracatımızda bu ürünlere daha fazla yer vermemizin gerekliliği aşikar. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak her zaman belirttiğimiz gibi ihracatımızı ancak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma sayesinde artıracağız. Katma değerli ihracatın kalıcı olması, ihracat artışımızın sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmekte." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Destekler, ihracatımıza olumlu yansıyacak"

        Sanayi ve ihracat adına çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandıkları birçok adım atıldığına işaret eden Kocasert, şöyle devam etti:

        "İhracatçılarımıza yeşil pasaport sağlanması, Eximbank'ın destek bütçesinin artırılması, 2017 yılında ihracatçılarımıza sağlanacak desteklerin 1 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarılması, navlun desteği ve ihracat tutarlarına göre sağlanacak olan nakdi destekler başta olmak üzere çeşitli desteklerin sağlanması söz konusu. Bu gelişmelerin her birisi bizim için çok önemli ve uzun zamandır beklediğimiz destekler. Önümüzdeki dönemde, atılan bu adımların ihracatımıza olumlu yansımalarına hep birlikte şahit olacağız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler