Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine özgü "haşhaş kebabı" yöre halkının yanı sıra ilçeye dışarıdan gelen ziyaretçilerin de damaklarına hitap ediyor.

        Fırat Nehri'nin ikiye böldüğü Birecik ilçesinin yöresel lezzeti haşhaş kebabı, ilçeden karayoluyla geçen vatandaşların verdikleri molalarda, Fırat Nehri manzaralı lokantalardaki birinci tercihi oluyor. Lezzetini bölgede yetiştirilen kuzuların boşluğundan elde edilen etin zırhla çekilerek kıyma haline getirilmesi ve içerisine katılan kırmızı biber, sarımsak ve maydanozun sap kısmından alan, haşhaş kebabı, mutfağıyla ünlü Şanlıurfa'nın yöresel tatları arasında yer alıyor.

        Kebap ustası Mahmut Bozar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyinden yapmayı öğrendiği haşhaş kebabını 15 yıldan bu yana hazırlayıp pişirdiğini söyledi.

        Haşhaş kebabına kattıkları bütün sebzeleri kıyma gibi zırhtan geçirdiklerini anlatan Bozar, "Haşhaş kebabına kuzunun boşluğunda bulunan etti kullanıyoruz. Önce kıymamızı zırhtan geçiriyoruz. Yörede yetişen kırmızı biber, sarımsak ve maydanozun kökünün bir kısmını zırhtan geçirerek kıymaya katıyoruz. Daha sonra yörede yapılan isot ve karabiber katıyoruz. Harmanladıktan sonra şişlere geçirip pişiriyoruz." dedi.

        Kebabın lezzetini bölgeden yetişen hayvanın etinden, kırmızı biberinden, sarımsağından ve maydanozundan aldığını kaydeden Bozar, "Haşhaş kebabında haşhaş kullanılmaz. İsmini Kürtçe'den almıştır. Yiyenlere 'tadı nasıl?' diye sorulduğunda, 'ğaş ğaş', yani 'güzel güzel' demişler. Böylece ismi günümüze haşhaş kebabı olarak gelmiş." diye konuştu.

        - "Tadına bakan bir daha gelip yiyor"

        Lokanta işletmecisi Sabiha Yapıcı da haşhaş kebabının Birecik'e özgü bir kebap çeşidi olduğunu belirtti.

        İşletmelerine gelenlerin yemeden önce kebabın tadını çok merak ettiğini anlatan Yapıcı, "Herkes yedikten sonra tadını çok beğeniyor, çok memnun kalıyor. Özellikle Birecik'ten geçerken burada haşhaş kebabı yiyen birçok kişi sonra mutlaka gelip yine yiyor. Çünkü haşhaş kebabı hem tadı hem de görüntüsüyle duyulara hitap eden bir kebap çeşidi. Türkiye'nin her yerindeki yemek meraklılarının mutlaka gelip haşhaş kebabının tadına bakmasını tavsiye ediyorum." dedi.

        Yıllardır ilçede görev yapan Trabzonlu öğretmen Selçuk Hacısalihoğlu ise haşhaş kebabını severek yediğini ve tadını çok beğendiğini söyledi.

        Trabzon ve başka illerden gelen misafirlerine de haşhaş kebabı ikramında bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, "İlk anda yediklerinde tadının farkına fazla varamıyorlar ama yedikten, tadına vardıktan sonra hepsi çok beğeniyor." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler