Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Zamansız Filmler Zamanın ötesinde bir film: Johnny Got His Gun

        Dalton Trumbo’nun kendi romanından uyarlayarak sinemaya aktardığı ve başrollerinde Timothy Bottoms, Kathy Fields, Marsha Hunt ve Donald Sutherland’in yer aldığı 1971 yapımı Johnny Got His Gun, zamanının çok ötesinde, tüm diğer savaş karşıtı filmlerden kesin çizgilerle ayrılan eşsiz bir film. Görmeyen, duymayan, konuşamayan ve hiçbir şekilde hareket edemeyen bir adamın rüyayla gerçek arasındaki gel-gitleri arasında özgürlüğü ve hayatı sorgulayışını en sarsıcı biçimde iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

        KONU

        Johnny, I. Dünya Savaşı sırasında sevdiği kızı ve tüm hayatını geride bırakarak askere gider. Savaş esnasında, üzerlerine yağan bombalardan kaçarken bir bomba çukuruna girer ve orada güvende olacağını düşünür. Ancak ne yazık ki şanslı değildir ve üzerine bir mermi isabet eder ve patlama olur. Bu patlamayla birlikte Johnny’nin hayatı tam bir kâbusa dönüşür. Vücudunun çok büyük bir bölümü zarar görmüş, yüzü parçalanmış, kulakları sağır, gözleri kör, çenesi, ağzı, dili yok olmuş, kolları ve bacakları kökünden kesilmiş bir şekilde yatağa mahkûm olmuştur. Doktorlar Johnny’nin hiçbir şey hissedemeyen, hiçbir şeyi anlamayan bir et parçasından ibaret olduğunu düşünmektedir. Başlarda rüyayla gerçeği bile ayırt edemeyecek hale gelen Johnny, zaman geçtikçe iyi niyetli bir hemşirenin de yardımıyla nasıl bir durumda olduğunun farkına varır ve böyle yaşamaktansa ölmeyi ister. Ancak bunu kimseye anlatamaz.

        NEDEN İZLEMELİ

        - Bildiğiniz tüm diğer savaş karşıtı filmlerden farklı olduğu için.

        - Yıllar sonra pek çok kişi tarafından sevilen bir şarkıya ilham kaynağı olduğu için.

        - İnsan yaşamının değerini ve önemini çarpıcı bir biçimde seyirciye aktarabildiği için.

        - Hayatınız boyunca izleyebileceğiniz en karamsar ve en kıymeti bilinmemiş filmlerden biri olduğu için.

        FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER

        - Metallica, hikâyeyi 1989 yılında çıkardıkları “…And Justice For All” albümündeki One adlı parçalarının temelinde kullandı. Şarkının klibinde de orijinal filmden sahneler yer almaktadır.

        - Film gösterime girdiği ilk zamanlar pek fazla ilgi görmedi. Daha sonra 1989 yılında Metallica’nın ünlü parçası One’ın klibinde filmden sahneler de yer alınca kült filmler statüsüne erişti.

        - Hz. İsa’nın yer aldığı sahneler Luis Buñuel tarafından yazılmıştır.

        - İlk başlarda Dalton Trumbo, Joe Bonham rolü için Steve Martin’i düşünmüştür. Aynı zamanda Martin, o sıralarda Trumbo’nun kızıyla flört ediyordu.

        - Dalton Trumbo, Joe’nun babasını oynaması için teklif götürdüğü Walter Matthau, rolü kabul etmeyince epey hayal kırıklığına uğramıştır.

        BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

        - Full Metal Jacket

        - Deer Hunter

        - Thin Red Line

        - Apocalypse Now

        - Platoon

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ