Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 1 Mayıs tüm dünyada kutlanıyor

        Fransa'da Sarı Yelekliler'in yaklaşık 6 aydır ülke genelinde sürdürdüğü hükümet karşıtı şiddet eylemlerinin bir benzerinin1MayısEmek ve Dayanışma Günü'nde de olması bekleniyor.1Mayısgösterilerinde sendikalar, siyasi partiler, Sarı Yelekliler, çevreciler, aktivistler ile toplumun geniş bir kesimini temsil eden örgütler sokaklara iniyor. Hükümet,1Mayısetkinliklerinde şiddet olaylarını önlemek üzere güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkardı. Birçok kentte gösterilerin yapılması yasaklandı.

        Başkent Paris'te 7 bin 400 polis ve jandarmanın hassas bölgelere konuşlandırıldığı ve sabah saatlerinde bazı göstericilerin gözaltına alındığı açıklandı. En az 30 metro istasyonunun kapatıldığı Paris'te hükümet olası şiddet eylemlerine tedbir olarak yürüyüş güzergahındaki çok sayıda iş yerinin geçici olarak kapatılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı,Fransagenelinde115 bin göstericinin sokağa inmesinin beklendiğini açıkladı.

        REKLAM

        Geçtiğimiz yıl1Mayısyürüyüşü sırasında meydana gelen olaylarda, Black Blocs aktivistleri Paris'te ünlü fast food zincirine ait bir restoranı molotof kokteylleri ile yakmıştı.FransaCumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un güvenlik danışmanı Alexandre Benalla'nın Bastille Meydanı'nda polis kaskı takıp eylemci dövmesi ise krize neden olmuştu.

        100 BİN KİŞİ KATILDI

        Rusya'nın başkenti Moskova'da1MayısEmek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kızıl Meydan'da yürüyüş düzenlendi.

        İşçi sendikalarının öncülüğündeki yürüyüşe, yaklaşık100 bin kişi katıldı. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki çiçek, balon ve bayraklarla renkli görüntüler oluşturdu.

        "Barış, emek,mayıs", "Güvenli çalışma işverenler için kanundur", "Yeterli maaş, sağlıklı toplum" sloganlarının atıldığı törende, zam, gençler için istihdam ve iş yeri güvenliğinin sağlanması gibi taleplerde bulunuldu.

        1MayısEmek ve Dayanışma Günü dolayısıylaRusyagenelinde çok sayıda etkinlik düzenleniyor.

        İSPANYA, ALMANYA VE YUNANİSTAN DA SOKAKLARDA

        İspanya'da da işçiler, Başbakan Pedro Sanchez hükümeti kurmak için koalisyon arayışlarını sürdürürken seslerini duyurabilme için sokaklara çıktı.

        Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplu taşıma seferleri durdu, halk sokaklara taştı.

        Almanya'nın çeşitli kentlerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde çok sayıda gösteriler düzenlendi. Almanya'nın başkenti Berlin’de ise Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından düzenenlenen yürüyüş, Hackescher Markt Meydanı'nda başlayarak Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde gerçekleştirilen etkinliklerle son buldu.

        FİLİSTİNLİLER 1 MAYIS İÇİN YÜRÜDÜ

        Gazze'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle onlarca Filistinli yürüyüş düzenledi.

        Gazze'deki Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından düzenlenen yürüyüşe katılan Filistinli işçiler iş imkanları sağlanması ve Filistinli işçilerin haklarının verilmesi yönünde sloganlar attı.

        FDKC Siyasi Ofis Üyesi Talal Ebu Zarife, Filistin yönetiminden fakirliğe çare bulmasını ve iş imkanları oluşturmasını istemek için yürüyüş düzenlediklerini belirterek, Gazze'de 170 bini üniversite mezunu olmak üzere 300 binden fazla işsiz olduğunu söyledi.

        Yürüyüşe katılan Filistinli Muhammed Abdulkadir, işsiz olduğunu ve yönetimin işsizlik sebebiyle gün geçtikçe artan sıkıntılara çare bulması gerektiğini söyledi.

        Filistin İstatistik Merkezine göre, Gazze ve Batı Şeria'daki işsizlik ortalamasının oranı 2017'de yüzde 28 iken , 2019'da yüzde 31'e yükseldi.

        Bölgelere göre ise işsizlik oranı Batı Şeria'da yüzde 18, Gazze Şeridi'nde ise yüzde 52 seviyesinde.

        BM verilerine göre, İsrail ablukası altındaki Gazze'de nüfusun yüzde 80'i yoksulluk sebebiyle yardıma muhtaç durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ