Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat 14 yaşında isyan eden şehzade önce kör edildi sonra idam edildi! İşte Şehzade Savcı Bey'in trajik hikâyesi
        1

        Şehzade Savcı Bey, 1362 yılında; 1.Murad'ın üç oğlundan biri olarak dünyaya geldi. Halk tarafından çokça sevilen Savcı Bey, Bursa sancağında görevliydi.

        Kardeşlerinden Şehzade Beyazid Kütahya'da, Yakup Çelebi Karesi de Bursa'nın başka bir bölgesinde sancağa çıkmıştı.

        2

        14 YAŞINDA KENDİSİNİ SULTAN İLAN ETTİ

        Savcı Bey, babası 1.Murad seferdeyken ona isyan etti ve ayaklanma başlattı. Savcı Bey, o sırada Bizans İmparatorluğu'nun başında olan V.İoannis'in büyük oğlu Andronikos'tan cesaret almıştı.

        İki şehzade birbirinden güç alarak, babalarına karşı bir taht isyanı çıkardı. Ancak; Savcı Bey bu ayaklanma için çok gençti, kendisi henüz 14 yaşındaydı! Bu onu durdurmadı ve kendisini Sultan ilan edip, adına hutbe okuttu.

        3

        ÖNCE YENİLDİ SONRA KÖR EDİLDİ

        Savcı Bey, hem Osmanlı askerlerinden oluşan ordusunu hem de Bizanslı Andronikos'un ordusuyla babası 1.Murad ile savaştı ancak yenildi.

        Savcı Bey Dimetoka'ya kaçtı ve orada yakalandı. Babası Savcı Bey isyanından çok etkilendiği için önce onun gözlerine mil çektirme cezası uygulattı. Aynı ceza Bizans İmparatoru V. İoannis tarafından Andronikos'a da uygulandı.