Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 15.yüzyılda yaşayan bir köle olsaydınız başınıza bunlar gelirdi
        1

        Tarihin birçok döneminde kölelik sistemi görülmüştür. Her devlet bir dönem, kendince seçtiği milleti köleleştirmiş ve köleleri çeşitli biçimlerde kullanmıştır. Biz, daha yakın bir dönemde yaşanan kölelik hayatını ele alacağız bu da bizi 15.yüzyıla geri götürüyor. Bu yüzyıllarda yaşayan insanların başına öyle üzücü şeyler geliyor ki dünyanın geride bıraktığı bu dönemi anlamakta zorlanıyorsunuz.

        Fotoğraf: Bir köle odası

        2

        15. ve 19. yüzyıllar arasında yaşanan Afrika ve siyahi yerliler üzerinden başlayan kölelik sistemi sayesinde; yerel halk, zorla topraklarından koparılıyordu.

        Aslında Avrupa'yı oraya çeken şey kölelik değil, altın madenleriydi ancak zaman içerisinde her ikisine de sahip oldular.

        Fotoğraf: Çatısı kaldırılmış bir köle kabini

        3

        Köleler, toplandıkları bölgelerden Amerika kıtasına insanlık dışı koşullar altında götürülüyordu. Tarihte buna "middle passage" yani orta geçit deniyor.

        Şartların ağır olması sebebiyle herkes diğer tarafa geçemiyordu, bu yüzden "orta" deniyordu. Yani; henüz geçiş tamamlanmadı, yalnızca başaranlar diğer tarafa geçebilecek.

        Fotoğraf: Alabama Kölelik Müzesi

        4

        Köleleri alan şirket, kölelerin karışmaması amacıyla kölelerin göğüslerine kızgın demirle şirketin markasını işaretlerdi.

        Fotoğraf: Louisiana Müzesi - çocuk köle heykelleri

        5

        Yola çıkılacağı gün kölelere bolca yemek verilirdi. Bu, onların Afrika’ya veda edeceklerinin işaretiydi. Doyurulduktan sonra ayak bileklerinden ikişer ikişer zincirlenmiş şekilde gemilere götürülürlerdi.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - Timalle heykeli

        6

        Gemiye bindiklerinde tamamen soyulurlardı. Bazı tarihçiler bunu bir temizlik kontrolü olduğunu söylüyor. Çıplak kadın ve erkekler farklı hücrelere konurdu.

        Bazı gemilerde kölelerin, iki sıra halinde biri diğerinin üstünde istif edilmiş şekilde taşındığı biliniyordu.

        Fotoğraf: Smithsonian Afro-Amerikan Müzesi - Bir köle kulübesi

        7

        Kölelerin hepsi, güvertenin altında yarı veya tamamen karanlığa hapsedilmişti. İyi havalarda güverteye çıkartılıyor ancak kendilerini denize atmamaları için zincirleniyorlardı.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - Liverpool Köle Gemisi Yerleşim Düzeni

        8

        Kölelere günde iki öğün yemek verilirdi. Aslında, kadın kölelerle ilişkiye girmek yasaktı ancak tarihte birçok kadının bu şekilde istismar edildiği biliniyor.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - Kölelerde kullanılan demir zincirler

        9

        Gemilerde şartlar ağırdı. Birçoğu taşıma sırasında ölüyordu. Hatta bazen gemideki kısıtlı kaynaklardan dolayı canlı bir şekilde denize atılıyorlardı.

        Kölelik yapacakları bölgeye getirildiğinde, başka kurallar onları bekliyordu;

        * Hiçbir köle, sahibinin yazılı izni olmadan çiftliğinden ayrılamaz.

        * Köleler müzik aletleri çalamaz, davul çalamaz, korna çalamaz veya isyana işaret edebilecek yüksek sesler çıkaramazdı.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - En Blanc heykeli

        10

        * Beyazlar, herhangi bir siyahi kişiden sokakta geçiş iznini istemeye ve onları sebepsiz yere silah veya kaçakçılık için aramaya teşvik edildi.

        * Siyahilar, diğer siyahilar hakkında bilgi vermeye, kaçışları önlemeye ve kaçakları teslim etmeye teşvik edildi; yeni kıyafetler, daha iyi muamele ile ödüllendirildiler ve "sağ kolunda tüm iyi insanlar tarafından tanınabileceği ve sevilebileceği bir kırmızı haç rozeti" verildi.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - kölelerde kullanılan prangalar

        11

        KÖLELİK NE ZAMAN KALDIRILDI?

        İlk kanunlar İngiltere’de ve ABD’de 19. yüzyılın ilk çeyreğinde, 1807 yılında çıkarılmış, daha sonra diğer Avrupa devletleri onları izlemiştir. Ancak; dünya bu medeni kararı verene kadar milyonlarca kişi istismar edilmiş ve öldürülmüştür.

        Fotoğraf: Uluslararası Kölelik Müzesi - Siyahi karşıtı örgüt Ku Klux Klan kostümü

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ