Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 200 kişinin hayatını kaybettiği Beyrut patlamasının ikinci yılı
        1

        4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamada 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. 5.6 büyüklüğünde bir depreme eşit olduğu söylenen patlama, 250 kilometre uzaktaki Kıbrıs'tan da hissedilmişti.

        2

        Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan'ın büyük bir bölümünü yok eden patlamaya 6 yıldır limandaki depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

        3

        Lübnan ekonomisinde büyük öneme sahip olan Beyrut Limanı'nda yaşanan patlama sonrası halk da büyük zarara uğramıştı. Vali Abbud, Beyrut'taki patlamanın zararını 3 ila 5 milyar dolar olarak açıklamış ancak daha sonrasında zararın 15 milyar doları aştığı belirtilmişti.

        4

        Al Jazeera'nın haberine göre, Birleşmiş Milletler ve üst düzey sivil toplum kuruluşları, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ni Beyrut patlamasının ikinci yılında uluslararası bir soruşturma yapmaya çağırdı. Ancak patlamaya ilişkin soruşturmada Aralık 2021'den bu yana ilerleme sağlanamadı.

        5

        6 Birleşmiş Milletler yetkilisi geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, yaşanan patlamanın nükleer sebeplerden olmadığını gösteren pek çok kanıtın olduğunu, fakat nedenini araştırmak üzere bir soruşturma başlatılmadığını ifade etti.

        6

        Lübnan Yüksek Yargı Konseyi tarafından başmüfettiş görevine 20 Şubat 2021'de yargıç Tarek Bitar atanmıştı. Bitar, soruşturmayı yönetirken siyasi engellerle karşılaşmıştı.

        Dosyada adı geçen kişiler, Meclis'te dokunulmazlıklarının bulunması veya arkalarındaki güçlü siyasi partilerin desteği nedeniyle ifade dahi vermedi.

        Hakkında sürekli davalar açıldığını ve bunların hepsinin siyasi hedeflerinin bulunduğunu hatırlatan Bitar, "Hiç kimse benden kurtulamaz ya da beni aşağıya çekemez" diyerek sürecin takipçisi olacağını belirtti.

        7

        Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, Beyrut Limanı'na patlayıcı madde getirdikleri iddiasıyla ABD-Norveç firması aleyhine 250 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

        İsviçreli sivil toplum kuruluşu "Accountability Now", 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ABD ve Norveç'in ortak firması olan TGS'ye karşı ABD'nin Texas Mahkemesi'nde dava açıldığını belirtti.

        8

        Tüm süreçlere rağmen hayatını kaybedenlerin aileleri 24 aydır faillerin yargılanmasını ve adaletin yerini bulmasını bekliyor.

        Ancak siyasi çatışmalar ve kaygılar ilerleyen günlerde de dava sürecinde bir ilerleme yaşanmasını engelliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ