Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2021 Dünya Tiyatro Günü bildirisi ve Dünya Tiyatro günü mesajları: 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedir?
        1

        Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu.

        Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer alıyor. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazıldı.

        2

        DÜNYA TİYATRO GÜNÜ NASIL KUTLANMAYA BAŞLADI?

        Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

        3

        DÜNYA TİYATRO GÜNÜ'NÜN AMACI NE?

        UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılıyor.

        Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet ediliyor. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevriliyor pek çok gazetede yayınlanıyor ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunuyor. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırılıyor.

        Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülüyor. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynuyor.

        4

        2021 DÜNYA TİYATRO GÜNÜ BİLDİRİSİ

        2021 yılı Dünya Tiyatro Günü bildirisi Tiyatro, film ve televizyon oyuncusu Helen MIRREN tarafından kaleme alındı. İşte Helen Mirren tarafından kaleme alınan bildiri:

        "Geride bıraktığımız dönem canlı performans dünyası için çok zor geçti; birçok sanatçı,

        teknisyen ve zanaatkâr zaten belirsizliklerle dolu bu meslekte hayatlarını güçlükle idame

        ettirebildiler.

        Belki de sektörün içinde barındırdığı bu daimi belirsizlik, onları pandemi sürecini daha akılcı

        ve cesur bir biçimde atlatmaya hazırlamıştı.

        Hayal güçlerini günün koşullarına uydurarak, tabii ki büyük ölçüde internet sayesinde,

        yenilikçi, keyifli ve dinamik etkileşim yolları buldular bile.

        İnsanlar dünya üzerinde var oldukları günden beri birbirlerine hikâyeler anlattılar. Ve güzelim

        tiyatro kültürü biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya devam edecek.

        Yazarların, tasarımcıların, dansçıların, ses sanatçılarının, oyuncuların, müzisyenlerin,

        yönetmenlerin yaratma güdüsü asla bastırılamayacak ve çok yakın bir gelecekte yeni bir

        enerjiyle, hepimizin paylaştığı bu dünyaya dair yeni bir anlayışla yine meyvelerini verecek.

        Sabırsızlanıyorum!"

        5

        “Hepiniz millet vekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.” (Mustaraf Kemal Atatürk) Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

        6

        "Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez." (William Hazlitt) Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

        7

        "Tiyatroyu tüm sanat biçimleri arasında en yücesi olarak kabul ederim çünkü o insanoğlunun neyin insani olduğu duygusunu bir başka kişi ile en dolaysız olarak paylaşabileceği yoldur." (Oscar Wilde) 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

        8

        "Sanat dünyayı yansıtan bir ayna değil dünyanın onunla şekillendirildiği bir çekiçtir." (Bertolt Brecht) 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

        9

        "Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır." 7 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ