Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 40’lı yaşları geçtiyseniz diyabetli olabilirsiniz

        Ülkemizde 10 milyonun üzerinde diyabetli var. Yapılan çalışmalar, en az 3 milyon kişinin diyabetli olduğu halde farkında olmadığını gösteriyor. Her 7 erişkinin birinde diyabet var ve siz de 40’lı yaşları geçtiyseniz diyabetli olabilirsiniz.

        14 Kasım insülini keşfeden bilim insanlarından biri olan Banting’in doğum günü ve bu tarih tüm dünyada “Diyabet Günü” olarak kutlanır. Bugün diyabet için bir farkındalık günü olsun.

        TEKNOLOJİ FIRTINASI TETİKLİYOR

        Diyabet, modern çağın ve gelişen teknolojinin, insanlığa tanıştırdığı bir hastalık. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm dünyayı saran teknoloji fırtınasının insan hayatına getirdiği yeni yaşam biçimi diyabete zemin hazırladı. Teknoloji ilk kez 1900’lü yıllarda otomobille hayatımıza girdi ve yaşamımızda hareket etmemiz için bir neden kalmadı. Bilgiye erişimi ve internet iş akışını hızlandırdı, yoğunlaştırdı ve tüm güne yaydı.

        REKLAM

        Akıllı telefon ve sosyal medya toplumsal ilişkileri kopardı; dostlukları, insan sıcaklığını, karşılıklı sohbeti yok etti. Çılgın gibi evde, işte, yolda, yatak odasında, başkalarının yaşamlarını kurcalayan depresif, mutsuz, gergin insanlar olduk.Yemek hazırlamayı, sofra kurmayı, sağlıklı yemek yemeyi bıraktık.

        Yemek telefonla hazır gelir, ayaküstü yenir oldu. Amerikan tipi fast-food’u ile Güneydoğu Anadolu mutfağının karışımı olan milli fast-food tipi tuhaf, bir o kadar da yüksek kalorili, aşırı yağlı, unlu bir yemek kültürü oluştu. Sonuçta hem obezite hem de diyabet patladı.

        DİYABET ARTIK SALGIN HASTALIK

        Dünyada 450 milyon diyabetli var ve bunların yarısına yakını diyabet olduğunu bilmiyor. Ülkemizde 10 milyon diyabetli var ve her 10 yılda yüzde yüz artıyor. Ülkemiz, diyabetin Avrupa’da en hızlı artış gösterdiği ülke. İyi yönetilemeyen diyabet, kalp krizlerinin ve hormon hastalıklarının, hipertansiyonun, obezitenin, felçlerin, böbrek hastalıklarının bir numaralı sebebi.

        Bugün diyabetten ölen insan sayısı AIDS’ten, tüberkülozdan ve sıtmadan ölen insanların toplamı kadar. Diyabetin önleneceği tek dönem “preklinik diyabet” ya da “gizli şeker” veya “insülin direnci” denilen henüz bulgularını vermeden önceki dönem.

        REKLAM

        Diyabeti bu dönemde saptamak, diyabeti önlemek açısından çok önemli. 3 dakika ayırın, kendinizi test edin.

        .png
        .png

        Toplam risk puanınız 5 ya da üzerinde ise!

        YÜKSEK RİSK

        Tip 2 diyabetesahip olma riskiniz yüksek

        Sadece doktorunuz kesin olarak diyabet veya prediyatik olup olmadığınızı söyleyebilir. Doktor takibi altındaysanız düzenli kontrollerinizi aksatmadan devam etmelisiniz. Düzenli doktor kontrolünde değilseniz durumunuzun değerlendirilmedsi için bir doktora görünmeli ve sürekli görüldüğü kaktirde tedaviye başlamalısınız.

        Diyabet riskinz 0-5 arasında ise !

        DÜŞÜK RİSK

        Tip 2 diyabete sahip olma riskiniz düşük.

        Ancak tip 2 diyabete sahip olma riski zamanla değişmekte ve yaşlandıkça artmaktadır. Düzenli kontrollerinize devam ediniz ve tip 2 diyabet konusunda doktorunuza danışımız.

        REKLAM

        - Diabetes Association standartlaro ve tip 2 diyabet risk faktörleri baz alınarak oluşturulmuştur.

        Diyabet riski testine bu linkten de ulaşabilirsiniz

        DÜNYA DİYABET HAFTASI PROGRAMI

        12 KASIM: ASYA’DAN AVRUPA’YA YÜRÜYÜŞ

        Türkiye Diyabet Vakfı ve birçok sivil toplum kuruluşu, endüstri temsilcileri, diyabetli hastalar Avrasya Maratonu içinde mavi balonlarla Asya’dan Avrupa’ya diyabetle daha güzel bir yaşam için yürüyecek. Buluşma saati: 09.00. Toplanma noktası Altunizade Köprüsü altı.

        14 KASIM: DİYABET PARLAMENTOSU

        Diyabet Parlamentosu, diyabetli hastaların sorunlarını doğrudan devletin karar vericilerine aktardığı bir platform. Parlamento bu yıl Ankara’da Sosyal Güvenlik Kurumu salonunda yapılacak. Diyabet Parlamentosu’na TBMM üyeleri, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yönetici ve yetkilileri katılıyor.

        REKLAM

        14 KASIM: DÜNYA DİYABET RESEPSİYONU

        Dünya Sağlık Örgütü Ankara Bürosu ve Sağlık Bakanlığı, Ankara’daki yabancı elçilik temsilcilerine bir resepsiyon veriyor. Resepsiyonda diyabet riskini belirleyen “karekod” uygulaması, vücut kitle ölçümü, kan şekeri ölçümü gibi farkındalık etkinlikleri yapılacak.

        DİYABET AJANDASI

        13 KASIM:

        Diyabetli kadınlarla dayanışma için Allianz Plaza’da Diyabet Paneli düzenleniyor. Konferans saat 11.00’de başlıyor, saat 09.30’da diyabetin sembolü mavi halkalarla Allianz’lı kadınların “Mavi Fotoğraf” çekimi var.

        13-20 KASIM: ÜCRETSİZ KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ

        Türkiye Diyabet Vakfı ve Diyabetle Yaşam Derneği İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Amasya, Gaziantep, Malatya, Adana, Antalya, Samsun, Uşak, Bodrum’da isteyen herkesin ücretsiz kan şekerini ölçüyor. n 18 KASIM: ŞİLE DİYABET KÖYÜ AÇILIŞI Dünya Diyabet Günü’nün bu yılki ana teması “Diyabet ve Kadın”. Dünya Diyabet Günü’nde Türkiye’nin her tarafından gelen 50 diyabetli kadın Şile Doğancılar’daki Diyabet Köyü’nde buluşuyor. Toplantı Canan Talu Oditoryumu’nda saat 14.00’te başlayacak.

        REKLAM

        19 KASIM: DİYABET FESTİVALİ

        Diyabetle Yaşam Derneği’nin organize ettiği festival saat 11.00’de Şişli Sıracevizler Diyabet Parkı’nda yapılıyor.Diyabetli 50 kadının katılacağıfestivalde “el izi panosu”, müzik, eğlence var.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ