Sağlık Bakanlığınca açılan ve geçen yıl ek binanın da hizmete girmesiyle yatak kapasitesi 30'a yükseltilen diyabetik ayak merkezi, bölge illeri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından hastalara şifa oluyor.Hastaneye başvuran hastanın durumu tespit edildikten sora başlanan tedavi sürecinde öncelikle hastaya iyileşeceğine dair psikolojik destek veriliyor.
Diyabetik ayak tedavisinde uzman sertifikalı hemşirelerin de katkılarıyla yürütülen tedavi sürecinde, hastalığın durumuna göre tıkanan damarların açılmasından yaraların iyileştirilip deri nakledilmesine kadar birçok cerrahi yöntem uygulanıyor. 6 aya kadar uzayan yataklı tedavi sürecinde hastaların büyük çoğunluğu iyileşiyor ve taburcu ediliyor.
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, gazetecilere, diyabetik ayak servisinde genel cerrahi ve kardiyolojinin yanı sıra fizik tedavi, enfeksiyon hastalıkları, ortopedi ve psikoloji branşlarından hekimlerin desteğiyle çok yönlü tedavi uygulandığını söyledi.
Serviste sağlık hizmetini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de sürdürdüklerini belirten Sezikli, "Kuruluşta 17 yatakla başlayan serviste şu an 30 yatak kapasitesiyle ülkemizin dört bir yanından hastalara hizmet veriyoruz. Klinikte kuruluşundan bu yana binden fazla hasta yatışı oldu." dedi.
Merkezin sorumlusu Doç. Dr. Murat Kendirci de diyabetik ayak hastalığının diyabetin çok ciddi ve göz ardı edilen belirtilerinden olduğunu vurguladı.Ayakta oluşan yaralara bağlı akıntı ve koku nedeniyle hasta ile yakınlarının zorlu sürece girdiklerini dile getiren Kendirci, buna bağlı olarak tedavinin de uzun ve zorlu süreci kapsadığını aktardı.
Türkiye'de diyabet oranının yüzde 15 civarında olduğunu, her 4 hastadan birinde de diyabetik ayak rahatsızlığının görülebildiğini anlatan Kendirci, "Rakamları alt alta topladığımızda yaklaşık 750 bin kişinin bir şekilde bacaklarını sırf bu yüzden kaybedebileceğini, yaklaşık yarısının da 5 yıl içinde hayatını kaybedeceğini öngörürsek ne kadar üzerine eğilmemiz gerektiği ortaya çıkıyor." ifadesini kullandı.
Kendirci, Türkiye'de diyabetik ayak kliniği sayısının artması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Bugüne kadar 49 şehirden hasta kabul ettik. Ayakta tedavinin haricinde binin üzerinde hastaya yataklı tedavi hizmeti verdik. Edirne, İstanbul, Ankara, Mersin, Diyarbakır, Antalya, Giresun'dan, Türkiye'nin dört bir yanından hastalarımız geldi. Burada hastalarımızı uzun süre yatırıp tedavi edebiliyoruz. Ampütasyon oranımız çok düşük. Dünyada ortalama yüzde 25 olan ampütasyon oranı bizde yüzde 4 civarında. Ampütasyona giden hastalarımız da oluyor ancak başarı, öncelikle hastanın hayatını, sonrasında uzvu kurtarmak."
- Hastalar verilen hizmetten memnun
Tedavi için Antalya'dan gelen Erdoğan Aktoprak ise hastaneden ve sağlık ekibinden son derece memnun kaldığını vurgulayarak, "Daha önce burada tedavi olan birinden öğrenip geldim ve sağlığıma kavuştum. Doktorumuz artık Türkiye'de biliniyor. Zaten işinde iyi olmasa Türkiye'nin her yerinden gelen olmaz. Allah razı olsun." diye konuştu.
Amasya'dan tavsiye üzerine geldiği Diyabetik Ayak Merkezi'nde 6 aydır yatarak tedavi gören ve iyileştikten sonra deri nakli yapılan Muhittin Yavuz ise taburcu edilmeye hazırlanıyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.