Yeni nesil, yeni eğilimler...

‘Millennialler’, sanat pazarının en gelecek vaat eden alıcıları... 6 milyar dolarlık online sanat pazarını 40 yaş altı genç koleksiyonerler yönlendiriyor.

Deniz Çağlar
Giriş: 21 Mart 2019 Perşembe, 02:01:41 Güncelleme: 24 Mart 2019 Pazar, 12:06:37

Geçtiğimiz hafta paylaştığım Art Basel x UBS Global Sanat Piyasası Raporu'nda beş ulusal pazar baz alınarak alıcı davranışları incelenmiş: Geçmiş yıllarda alıcı kitlesi 50 yaş üstü iken, bu yıl yeni pazarlar çok farklı bir yaş profilini ortaya koyuyor; 40 yaş altı koleksiyonerler, tüm koleksiyonerlerin yaklaşık dörtte birini (%15-25) oluşturuyor. Rapor boyunca ‘Millenialler’ olarak anılan grubun sanat dünyasıyla ilişkilerini karakterize eden çok belirgin eğilimleri var. Sanat alımlarından tüketimlerine, tüm dinamikleri önceki nesilden farklı.

TEKNOLOJİYLE GELEN DEĞİŞİM

Gençlerin yönlendirdiği en büyük değişim alanı: Sosyal medya ve online sanat pazarı. Raporda, HNW Milleniallerin %93'ü son iki yılda çevrimiçi platformdan eser satın aldıklarını belirtmiş. Online sanat pazarı bugün küresel pazarın yüzde 9’unu oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 11 büyümeyle, toplam hacmi 6 milyar dolar. Alıcıların yarısından fazlası ise (%52) yeni koleksiyoner... Genç alıcıların en çok kullandığı online platform: Artsy. Christie’s LIVE ve Sotheby’s in BIDnow uygulamaları ise açık arttırmayı cazip hale getiriyor. ABD, İngiltere ve Çin’de, genç koleksiyonerlerin online alımlarda bütçesi ortalama 5 bin dolar. Daha düşük rakamlı parçalar satın alarak, zaman içinde koleksiyonlarını kademeli olarak genişletme eğilimindeler. Yeni jenerasyon, sanat pazarının tüm sektörlerinde diğer nesillere göre aktif alıcılar; eser başına 1 milyon dolar ve üzeri harcama yapan koleksiyonerlerin yaklaşık yarısı da ‘onlar’...

ÇAĞDAŞ SANATA BÜYÜK İLGİ

Genç koleksiyonerlerin %90'ından fazlasının ilgi alanı: Çağdaş Sanat... Yeni nesil, özellikle kendi nesli tarafından üretilen, bugünün dünyasını olduğu gibi açıklayan eserlere daha çok ilgi duyuyor. Geçmiş jenerasyon bir sanat danışmanı veya galeri yoluyla sanatçıya ulaşırken, genç koleksiyonerler sanatçıyla birebir iletişimi, özellikle sanatçı stüdyosundan alımları tercih ediyor. Sanata daha kişisel, daha az aracılı erişim sağlıyorlar.

BİRİNCİL KAYNAK: INSTAGRAM

Milenniallerin harcama alışkanlıkları üzerinde en belirleyici etken: Sosyal medya. Ankete göre, gençlerin eser satın almadan önce gösterdikleri birincil kaynak Instagram ve Pinterest... Uygulama, sanata kolay erişilebilirlik sağlamasının yanı sıra, trendleri takip etmek, eser almaya karar vermeden önce bir nevi ‘sosyal onay alma’ işlevi görüyor.

KİŞİSEL MARKALAŞMA YOLU 

Gençlerin sanat alımında en büyük motivasyonlardan biri ise görsellik. UBS’in son araştırmasına göre, genç koleksiyonerlerin %71'i eserin estetik değerine önem veriyor. Sanat yoluyla kendi bireyselliklerini yansıtmayı hedefleyen gençler, sanatı ‘kişisel marka’larını geliştirmenin bir yolu olarak gördüklerini de itiraf ediyor.

Alımlarla birlikte genç koleksiyonerlerin sanatı tüketme alışkanlıkları da belirgin şekilde farklı. Gençlerin %85'i gelecek yıl eser satışı yapma olasılıklarının yüksek olduğunu söylerken, X jenerasyonunda bu oran oldukça düşük. Sanatı finansal bir varlık ve hatta varlık geliştirme stratejisinin bir parçası olarak görme konusunda diğer nesillerden daha yatkınlar. Gençlerin %33'ü, sanatı “finansal bir varlık” olarak görürken, toplam koleksiyonerlerin yalnızca %16'sı bu konuda hemfikir. Risk alma ve kariyerinin başlangıcındaki sanatçıları destekleme konusunda da daha etkinler.

SANAT TRENDLERİ KÜRESELLEŞME YOLUNDA 

Raporda yer alan en önemli detaylardan biri de şu: Mileniallerin harcama kalıpları ve tercihleri, kendi bölgelerindeki farklı nesillerdense, dünyanın geri kalanındaki aynı jenerasyondan bireylerle ortak... Küreselleşmenin etkilerinin görüldüğü demografide, bu kilit segmentin motivasyon ve tercihlerini anlamak, gelecekte sanat ticareti için kritik öneme sahip olacak.

Önümüzdeki yıllarda ilk 100 koleksiyoner listesinde görebileceğimiz potansiyel isimler:

Michael Xufu Huang, Tiffany Zabludowicz, Robbie Antonio, Sheikha Al-Mayassa Al-Thani, Emma Hall, Karen Levy...

 

YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300