Geçtiğimiz hafta çağdaş sanatın kalbi New York’taydı. Yılın heyecanla beklenen müzayede haftasında, Christie’s, Sotheby’s ve Phillips’in aralarında olduğu üç büyük müzayede evinde toplam 2 milyar dolarlık satış gerçekleşti. Satışların tümü Empresyonist, Modern ve Çağdaş sanat alanında…


Haftanın Yıldızı: Christie’s

Toplam 2 milyar dolarlık satışın 1.07 milyar doları Christie’s’e ait. Christie’s, özellikle New York’ta son yıllarda rakiplerine karşı ciddi anlamda üstünlük sağlıyor. Müthiş pazarlama kampanyalarının etkisi büyük… Sotheby’s ve Phillips’in ise geçtiğimiz yılın eş zamanlı satışlarına göre yaşadığı düşüş dikkat çekiyor. Sotheby’s, geçen yıla göre yüzde 16 düşüşle toplam 842.3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi bu yıl; Phillips ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 13.5 düşüşte.


Sanatçı Rekoru: Claude Monet’nin Meules’i (1890)

Haftanın en yüksek çekiç fiyatını gören eseri ise Sotheby’s’den. Empresyonizm simgesi Claude Monet'nin Fransız kırsalı Giverny'deki evinin yakınlarındaki bir saman yığınını resmettiği tablo, 110 milyon dolara satıldı. Christie’s de eş zamanlı gerçekleşen empresyonizm müzayedesinde 59.3 milyon dolara satılan Paul Cézanne natürmortunun neredeyse iki katı.

Monet’nin ‘Meules’ tablosunu bu denli özel kılan etkenlerden biri, pazarda nispeten yeni görülmesi. 30 yıldır aynı özel koleksiyonda tutulan tablonun en son 1986 yılında 2.5 milyon dolara satın alındığı biliniyor. Sanat tarihinin en çok ses getiren sanatçı gruplarından, 19. yüzyıl batı kanonuna ait, üstelik oldukça doyurucu görsellikte bir örnek. Eserin yeni sahibi, The Canvas’ın açıklamasına göre, Alman yazılım milyarderi Hasso Plattner. Plattner, 2017'de Potsdam'da Barberini Müzesi'ni kurdu ve yakın zamanda Berlin’de, Doğu Alman sanat koleksiyonunu sergileyeceği yeni bir müze açması bekleniyor.


En İyi Pazarlama Kampanyası: Jeff Koons’un Tavşanı

Haftanın en çok konuşulan eseri ise şüphesiz ‘Bunny’. Jeff Koons’un meşhur tavşanı, 91.1 milyon dolara satılarak ‘en pahalı çağdaş sanat eseri’ ünvanını aldı. Koons ise, İngiliz sanatçı David Hockney'nin tahtını elinden alarak  ‘Yaşayan en pahalı sanatçı’... 90 milyon dolarla ikinci sıraya gerileyen Hockney'nin Portrait of an Artist/Sanatçı Portresi eseri, geçtiğimiz yıl kasım müzayedelerinde yine Christie’s New York’ta satılmıştı.
Bunny’nin, yayın duayeni, Samuel Irving Newhouse’un koleksiyonundan geldiği biliniyor. Newhouse, heykeli doğrudan Gagosian Gallery’den, 90'ların sonlarına doğru 1 milyon dolara almış.

Bugünlerde en çok merak edilen ise Bunny’nin yeni sahibi… Müzayedeye alıcıyı temsilen katılan isim: 86 yaşındaki eski Goldman Sachs bankacısı, aynı zamanda şu anki ABD Hazine Sekreteri'nin babası Steven Mnuchin… Mnuchin’in arkasındaki isme dair tahminlerin ardı arkası kesilmiyor. Bana göre şimdilik en gerçekçi tahminler: Amerikalı mega-koleksiyoner çift Mitchell-Emily Rales, ve Mnuchin’le yakınlığıyla bilinen yatırım bankacısı koleksiyoner Steven Cohen.

Christie’s, ‘Bunny’nin satışıyla birlikte, pazarlama stratejileri konusunda ustalığını bir kez daha kanıtladı. Tavşan, New York’ta bir süredir pazarlama etkinliğine dönüşmüş durumda; Times Square’da dijital reklam panosunda gösterildi, New York Times’ta anasayfada ve tam sayfa ilanlarda yer aldı. Reklamlarında, sanat eleştirmenlerinin eser hakkında farklı görüşlerinden alıntı yapan Christie’s, ‘Own the Controversy/ Tartışmaya Sahip Ol’ sloganıyla ses getirdi. #goodbunny ve #badbunny hashtagleriyle sosyal medya kullanıcıları da kampanyaya dahil oldu. Christie's’in merkezi, Rockefeller Center binası da elbet Bunny’e kayıtsız kalmadı. Müzayede haftası boyunca, binanın cephesinde, basından alıntılarla birlikte “ICON” yazılı bir ışık enstalasyonu yanıp söndü. İçeride ise ‘Bunny’, özel yapım dairesel bir galeride görücüye çıkarıldı.


Stüdyodan Müzayedeye

Julie Curtiss 'Princess'
Julie Curtiss 'Princess'


Müzayede haftası boyunca, üç büyük evde daha pek çok sansasyonel satış gerçekleşti. En tartışılan lotlardan biri Phillips’ten… Genç sanatçı Julie Curtiss’e ait 35 x 45 cm’lik bir tablo olan Princess (2016) yaklaşık 6000-8000$ arasında satış tahminine karşın 106 bin 250 dolara satıldı. Tavan tahmin üzerinden yüzde 1500’ün üzerinde bir sıçrayış…

Curtiss’le birlikte, dikkatimi çeken bir başka detay da yakın tarihli eserlerin sayısındaki artış. 2019 imzalı bir dizi eser satışa sunuldu. Sotheby’s’de Laura Owens’a ait 2019 imzalı bir tablo, sanatçı rekoru kırarak 1.1 milyon dolara satıldı. Christie’s çağdaş sanat müzayedesinin son lotu, Jonas Wood’a ait 2019 imzalı bir başka tablo ‘Japanese Garden/Japon Bahçesi’ ise  4.9 milyon dolara satıldı. Keza, o da Woods’un sanatçı rekoru… Global Wildlife Conservation yararına satılan tablonun satış tahmini 500.000$ - 700.000$ aralığındaydı.

Müzayedelerde, yakın tarihten eserleri yer alan bir başka isim: KAWS. Artsy’nin istatistiklerine göre geçtiğimiz hafta satılan KAWS eserlerinin tümü, satış öncesi tahminlerinden yüzde 300 daha iyi performans gösterdi. Sanatçının, Susam Sokağı’ndan ilham alan figürü, Grover, Phillips’te 10 bin-15 bin dolar aralığındaki tahminleri dörde katlayarak 62 bin 500 dolara satıldı. 2018 imzalı Grover, her biri 12 bin dolar olan 250 edisyonlu çalışmanın bir parçası.

 William Bouguereau ‘La Jeunesse de Bacchus’
William Bouguereau ‘La Jeunesse de Bacchus’

Genç sanatçılara olan yoğun ilgi bir kenara, müzayede haftası boyunca beni en şaşırtan lotlardan biri Sotheby’s Empresyonizm müzayedesinden… Fransız ressam William Bouguereau’a ait 1884 imzalı 6 metre genişliğindeki dev tablo, ‘La Jeunesse de Bacchus’e alıcı çıkmayışı beni hayal kırıklığına uğrattı. 25-35 milyon dolar arası satış tahmini yapılan esere gelen en yüksek teklif 18 milyon dolar oldu. Müzayedeci Harry Dalmeny’nin ‘Pass’ demesiyle, kısa sürede sonraki esere geçildi…

Piyasaya güven artıyor

Açık arttırma haftası boyunca gözlemlediğim, önemli gelişmelerden biri de, geçtiğimiz mayıs müzayedelerine kıyasla satış öncesi garantilenen lotların sayısındaki azalma...

Sotheby’s’in Empresyonist ve Modern sanat satışında bu yıl 56 eserden sadece dokuzu (yüzde 16) garantör altındayken, geçtiğimiz yıl 46 eserden 15’i garantör altındaydı. Yaklaşık yüzde 33… Bu örnek açık artırma pazarının genelinde de kendini gösterdi bu yıl. ArtTactic’e göre, satış öncesi teminatlar geçen haftaki lotların yüzde 39'unu oluştururken, geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran yüzde 56'ydı. Piyasaya duyulan güven artışını gösteren, anlamlı bir düşüş…


YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300