Yılda iki kez gerçekleştirilen Londra Sanat Haftası 27 Haziran’da başladı. Masterpiece London ve Saatchi Gallery’de ilk kez düzenlenen FairForSaatchi fuarlarının başı çektiği etkinlik programında, müzayedelerle birlikte sanat takviminin sonuna gelindi. 2016 yazından bu yana, üç büyük müzayede evi haziran satışlarını ilk kez eş zamanlı gerçekleştirdi.

Üç yıl önce Londra’daki yaz müzayedelerinden çekilme kararı alan Christie’s bu yıl sanat takvimine yeniden eklendi. Ekim’de Frieze haftası satışlarına odaklanmak gerekçesiyle geri çekilen müzayede evi, ekim satışları güçlenmiş olsa da, bu kez Sotheby’s ile rekabet edemedi.

Yaklaşık 70 milyon sterlin (88.4 milyon dolar) değerindeki satış ile Sotheby’s önderliğinde sona eren açık arttırma serisini Christie’s 45 milyon sterlin (57.3 milyon dolar) ile takip etti. Bu kez, üçüncü büyük müzayede evi Phillips’in performansı da bir o kadar ses getirdi. 36 milyon sterlinlik satış yapan müzayede evi, bugüne dek Londra’da rekor haziran ayı satışını gerçekleştirdi. 1 milyon sterlin ve üzeri sekiz lotun yer aldığı açık arttırmada 36 lottan 32’si satıldı. Phillips için anlamlı bir adım olsa da, çağdaş sanat müzayedesini Picasso ve Giacometti gibi dev isimlerin 20. yüzyılın başlarına ait eserlerini dahil ederek desteklediğine dikkat çekerim; Christie’s ve Sotheby’s bu sanatçıları Empresyonist ve Modern Sanat altında ayrı bir açık arttırmada sunuyor. 

Phillips’in mega lotları: The Conductor (1975), Roy Lichtenstein - 5 milyon sterlin, 1981 imzalı bir Jean-Michel Basquiat - 3.8 milyon sterlin, ve geç dönemlerinden bir Picasso, 3.3 milyon sterline satıldı.

KADIN VE AFRİKALI SANATÇILARA ARTAN İLGİ...

Lynette Yiadom-Boakye
Lynette Yiadom-Boakye

44 yaşındaki Dana Schutz’dan 85 yaşındaki Rose Wylie’ye, kadın sanatçıların satış rakamlarındaki yükseliş dikkat çekti. En çok da Afrika kökenli kadın sanatçılar... İngiliz-Ganalı sanatçı Lynette Yiadom-Boakye ve Güney Afrikalı ressam Marlene Dumas'ın tabloları, Phillips’te tahmini değerlerin yaklaşık iki katına satıldı. Yiadom-Boakye'nin 250.000-450.000 sterlin arasında getirmesi beklenen ‘Leave A Brick Under The Maple/Akçaağaç Altına Bir Tuğla Bırak’ tablosu, 795 bin sterline satıldı. Satışta Boakye’nin Venedik Bienali'nde Gana pavyonunu başarıyla temsil etmesinin etkisi büyük… Boakye’nin, önümüzdeki Mayıs ayında Tate Britain'da retrospektifi de gerçekleşecek. Daha önce hiç açık arttırmaya çıkmamış olan Dumas'ın "Losing (Her Meaning)" tablosu da 400.000- 600.000 sterlin tahmin aralığına karşı 1.2 milyon sterline satıldı.

Tschabalala Self
Tschabalala Self

Afrikalı sanatçılara Christie’s ve Sothebys’de de ilgi büyüktü. 29 yaşındaki Tschabalala Self, 2015 imzalı ‘Out Of Body’ kolajı ile sanatçı rekorunu kırdı. Christie's'de, 40.000 - 60.000 sterlin fiyat biçilen tablo yaklaşık 375 bin sterline satıldı. En yüksek tahminin beş katından fazla… Sanatçı şu anda MoMA PS1'de gösteriliyor ve önümüzdeki yıl ICA Boston ve Baltimore Sanat Müzesi'nde kişisel sergilerini açacak.

Ses getiren bir başka Afrikalı sanatçı da Toyin Oijh Odutola. Odutola, "Compound Leaf" parçasının Sotheby's tahmininlerini üçe katlayarak, 471 bin sterline satılması sonucu, tüm zamanların en çok satan üçüncü Nijeryalı sanatçısı oldu.

Albert Oehlen
Albert Oehlen

Müzayede haftasının yıldızlarından biri de: Sanatçı rekoru kıran Alman sanatçı Albert Oehlen... Sotheby’s’de Bacon otoportresini takiben, Oehlen'in 1998 yılında resmettiği otoportresi sanat simsarları Per Skarstedt ve David Zwirner arasında gerçekleşen kıran kırana rekabetin ardından 6.2 milyon sterline Skarstedt’e satıldı. 1.8 milyon sterline İsviçreli koleksiyonere satılan bir başka Oehlen eserine ise, Orta Doğu’dan gelen telefon tekliflerinin yanı sıra Türk koleksiyoner Halit Cıngıllıoğlu'nun teklif verdiği biliniyor.

 Francis Bacon
Francis Bacon

Yeni isimlere gösterilen yoğun ilgiye karşın müzayede haftasında bazı mega lotlar şaşırttı. Sotheby’s’de Francis Bacon'un 1975 imzalı bir oto-portresi, 15 milyon sterlinlik tahminin biraz üstü olan 16.5 milyon sterline satıldı. Jean Dubuffet'nin ‘Cérémonie’si ise 7-10 milyon sterlinlik tahminlerin arasında kalarak Christie's'de 8.72 milyon sterline alıcı buldu. Satılmayan lotlar arasında Kaws ve Basquiat’nın eserleri var…

Jean Dubuffet
Jean Dubuffet

Özel sergiler, koleksiyon gösterimleri ve konuşmalar gibi çeşitli sanat etkinliklerinin gerçekleştiği Londra Sanat Haftası, 5 Temmuz’a kadar devam ediyor.

 

YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300