Matisse eşliğinde güneşlenmek, kahveyi Picasso’yla yudumlamak, yatak odasında Warhol ile uyumak... Son yıllarda sanata yönelen otellerin sayısı Türkiye ve dünyada giderek artıyor. İçinde sanat koleksiyonu bulunanlar var, bir de sanatçıların/tasarımcıların elinin değdiği oteller… Müzede ancak birkaç dakikanızı ayırabildiğiniz bir sanat eseriyle saatler geçirebiliyorsunuz buralarda. İşte Güney Fransa’dan İbiza’ya, Avrupa’nın favori yaz destinasyonlarından en iyi sanat otelleri… 

 

La Colombe d’Or

Alexander Calder
Alexander Calder
 

Bir zamanlar Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse gibi usta ressamların, kaldığı günler karşılığında para değil, tablolarını verdiği otel burası. Nice’ten 20 km uzaklıkta, 14. yüzyılda inşa edilen savunma surlarının içine gizlenmiş bir Ortaçağ dağ köyü, Saint Paul De Vence’da… La Colombe d'Or otel mi müze mi kararsız kalabilirsiniz. 1920'lerde Paul Roux tarafından 3 odalı olarak açılan bu tesis, 1. Dünya Savaşı’nda sanatçıların adeta sığınağı olmuş.

 

Picasso’nun konaklama ücreti karşılığında verdiği tabloların değeri bugün milyon dolarlar değerinde. Oda sayısı 30'dan az olan Colombe d’Or’da, şu an koridorlardan lobiye her yanı bu tablolar süslüyor. İçlerinden en dikkat çekeni restoranda yer alan Picasso’ya ait çiçek vazosu tablosu… Bahçede ise, Matisse’ler, Alexander Calder’in mobil heykelleri bulunuyor.

 

Art Hotel Atelier Sul Mare

 

İtalya’da bulunan Atelier Sulmare Art Hotel, klasik Sicilya atmosferi ile çağdaş sanatı birleştiriyor. Zen felsefesiyle ilgilenen sahibinin de etkisiyle müthiş sakin, yalnızca kendinizle ve sanatla başbaşa kalabileceğiniz bir otel. İtalyan film yapımcısı Pier Paola Passolini’nin  ‘Şair odası’ndan, Arnavut kökenli Sislej Xhafa’nın ‘Hamam odası’na; Burada her oda farklı bir sanatçı/tasarımcı tarafından dekore edilmiş.

 

Château La Coste
 

Fransa’nın Provence bölgesinin üzüm bağlarıyla ünlü Chateau La Coste bölgesinde bulunan Villa La Coste, şarap evi ve üzüm bağlarıyla birlikte içinde adeta bir açık hava müzesi barındırıyor. Tracey Emin, Louise Bourgeois, Richard Serra ve Ai Weiwei gibi sanatçıların eserlerinin bulunduğu bağ 500 dönümlük bir alan… Château La Coste'a son katılan bina ise dünyaca ünlü mimar Renzo Piano’nun tasarladığı fotoğraf galerisi, Chateau La Coste Art Gallery… Galerinin etrafını şarap saklama mahzenleri çevreliyor.

 

Paradiso Art Hotel, Ibiza

 

Geçtiğimiz yıl açılan Paradiso Art Hotel, İbiza’da San Antonio Bay’de bulunuyor. 1920’lerin Art Deco tarzı ile 1980’lerin Memphis tarzını birleştiren, bu iki sanat akımını otelin her noktasında canlandıran bir tasarıma sahip. Ziyaretçiler otele girdikleri ilk andan itibaren bu temayla karşılanıyor; Lobinin pembe duvarları pop art parçalar ve neon ışıklar ile donatılmış. Otelin tüm koridorlarında rengarenk tasarım ürünleri ve sanatçı Inaki Domingo ve fotoğrafçı Diana Kunst tarafından seçilmiş eserler var. Aynı zamanda, tesiste dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara ‘Zero Suite Residencies’ programı altında ‘mikro atölyeler’ sunuluyor. Mikro atölyeler, sanatçıların çalışabilecekleri ve istedikleri süre ücretsiz konaklayabilecekleri şeffaf küpler olarak kurgulanmış. Bu otelde hiçbirşey aynı kalmıyor; Ziyaretçilerin kaldıkları odalar, sanatçıların interaktif mekanları. Bir ziyaretçinin ‘check-out’undan yeni ziyaretçinin gelişine kadar sanatçılar odalara sürpriz müdahelelerde bulunuyor.

 

Le Negresco, Nice

 

1913 yılından açılan otel, saray mimarisini taşıyan görünümüyle Nice’ün ünlü Promenade des Anglais caddesinin karşısında yer alıyor. Gustave Eiffel tasarımı ikonik pembe kubbesiyle kendi de bir sanat eseri binanın… İçinde ise 6000 ‘den fazla sanat eseri ve beş asırlık mobilyalar var. Moretti, Dali ve heykeltıraş Niki de Saint-Phalle’ın dev eserleri yer alıyor. Otelin 18. yüzyıldan kalma bir atlıkarıncanın içine inşa edilen Michelin yıldızlı restaurantı La Rotonde Brasserie de görülmeye değer…

 

Hotel Arts, Barcelona

 

Denize 300 metre mesafede olan Hotel Arts, ziyaretçileri girişindeki Frank Gehry imzalı 56 metre uzunluğundaki yapıt ile karşılıyor. İçeride Picasso ve Dalí'ye ait parçalardan Ràfols-Casamada ve Xavier Corberó gibi çağdaş sanatçıların eserlerine İspanyol sanatçıların çalışmaları sergileniyor.

 

Casa Dell’Arte, Bodrum

 

Bir sanat oteli de Bodrum’dan… Latince ‘Sanatın Evi’ anlamına gelen Casa Dell’Arte Bodrum Torba’da. Burada, Fikret Mualla, Nuri Iyem, Mehmet Güleryüz’den Adnan Çoker’e, Ahmet Oran’a Türk sanatının farklı dönemlerinden örnekler görmek mümkün… Bahçede, deniz kıyısında ise İskoç sanatçı Robert Montgomery’nin ikonik eserlerinden "The people you love become ghosts inside of you and like this you keep them alive" enstalasyonu yer alıyor.

YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300