Tüm dünyada pandemi etkisi devam ederken, sonbahar fuar takvimi yeniliklerle geri dönüyor.

Sanat takviminin her yıl heyecanla beklenen iki mega fuarı Art Basel ve Frieze Londra geçtiğimiz gün programları hakkında yeni ayrıntıları açıkladı.

Bir süredir en merak edilen konu Covid-19 kısıtlamalarının boyutu, özellikle de fuarlarda izleyiciye aşının zorunlu tutulup tutulmayacağıydı.

Sonunda beklenen haber geldi: İki fuar da aşı zorunluluğunun olmayacağını, ancak negatif test sonucu veya aşı karnesinin gerekli olduğunu duyurdu.

Her iki fuar da pandemiye karşı önlemlerini almış durumda: Frieze, sosyal mesafe kuralına uyabilmek adına izleyiciyi süre kısıtlamalı olarak gruplayacak. Art Basel ise ziyaretçi sayısına geçmişe göre yüzde 20 sınırlama getiriyor.

Yüz maskeleri elbette her iki fuarda da zorunlu...

Her iki fuarda da katılımcı sayıları pandemi öncesinden neredeyse farksız. 13-17 Ekim’de gerçekleşecek Frieze Londra ve Frieze Masters’a 39 ülkeden toplam 276 galeri katılıyor. 24-26 Eylü’de Messeplatz'a dönen Art Basel ise toplam 272 galeri katılımıyla geri dönüyor.

Mayıs’ta Frieze New York’a bir çok galeri yalnızca çevrimiçi katılmış, Art Basel Hong Kong’da ise onlarca galeri fuar yetkilileri tarafından temsil edilen ‘hayalet standlar’da yer almıştı. Bu kez, David Zwirner, Matthew Marks, Kukje Gallery ve Perrotin’in aralarında olduğu tüm galerilerin fiziki katılımı dikkat çekiyor. Çevrimiçi salonlara katılım ise isteğe bağlı...

Geçtiğimiz Haziran ayını pas geçen Art Basel’i beklemeye değmiş olacak ki, fuar programının içeriği organizatörler ve katılımcılarının özverisinin kanıtı niteliğinde. (Pandemiye dek Art Basel’in sona ermesiyle Haziran ayı sanat takviminin kapanışı kabul edilirken Art Basel son edisyonunu ilk kez önümüzdeki aya erteledi.)

Art Basel’in en sevilen bölümlerinden büyük ölçekli işleri bir araya getiren Unlimited’de Kunst Halle Sankt Gallen'in direktörü Giovanni Carmine küratörlüğünde 62 büyük ölçekli yapıt bir araya gelecek. Öne çıkanlar arasında Carl Andre'nin Mastaba heykeli, Urs Fischer'ın New York ve Los Angeles galerisi Jeffrey Deitch tarafından gösterilecek Untitled (Bread House/Ekmek Evi) yerleştirmesi; David Hockney'nin ilk kez gösterilecek eserleri ve 92 yaşındaki sanatçı Marion Baruch'un fuar için özel olarak ürettiği tekstil yerleştirmesi Entrare nel linguaggio (2019–21) yer alıyor.

Basel’in kamusal sanat odaklı Parcours bölümünün bir parçası olarak ise kentin kamuya açık alanlarında, “Birlikte Yeniden Mutluluğu Bulabilir miyiz” teması altında birbirine bağlanan ve küratörlüğünü Samuel Leuenberger'in üstlendiği 20 mekana özgü kurulum ve performans sergilenecek.

Fuarın film programında bu yıl Halina Dryschka'nın yönettiği Beyond the Visible – Hilma af Klint belgeselleri ve Jeffrey Wolf'un yönettiği Bill Traylor: Chaising Ghosts var.

Frieze’de ise bu yıl yepyeni bir bölüm dikkat çekiyor: “Unworlding”.

Eva Langret
Eva Langret

Yapıtlar, dünyanın geri dönüşü teması altında fuar boyunca farklı yerlere dağılmış olarak gösterilecek. Paris'teki Palais de Tokyo ve CAPC Musée d'art Contemporain de Bordeaux'nun küratörlerinden Cédric Fauq'un küratörlüğünü üstlendiği “Unworlding”de Nora Turato, Ndayé Kouagou ve Natacha Donzé’nin aralarında olduğu başarılı genç sanatçıların çalışmalarına yer veriliyor. Bu yıl bir yenilik de edisyonlu yapıtlara ayrılacak olan ‘Editions’. Frieze’in yeni artistik direktörü Eva Langret’ın pandemi ile imtihanı bakalım bu kez nasıl neticelenecek...

YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300