Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Tiyatro 90 yaşında 4 oyunda birden oynuyor

        Haldun Dormen, 90 yaşında. Tam 75 yıldır hem oyun yazarı, hem yönetmen hem de oyuncu olarak tiyatroyla iç içe yaşayan Dormen, bu sezon 4 farklı oyunda oynuyor. Türk tiyatrosunun duayeni olan sanatçı, tiyatro sevgisinin verdiği enerjiyle sahneye çıkmaya devam ediyor.

        Onlarca sanatçı yetiştiren, yüzlerce oyun sahneleyen Haldun Dormen, aynı sezon içinde 4 farklı oyunda 4 farklı karakteri canlandırarak 'Sanatçı emekli olmaz' görüşünü gözler önüne seriyor.

        Haldun Dormen, bu sezon 'Moliere'nin 'Kibarlık Budalası'nda,The Companies Tiyatrosu’ndan uyarladığı 'Daha Neler'de, aynı zamanda yazdığı ve yönettiği 'Bir Zamanlar Gazinoda'da ve 'Küllerin Arasından'da sahneye çıkıyor.

        Haldun Dormen'e 'Küllerin Arasından'da sahnede Defne Yalnız, Kerem Atabeyoğlu, Almıla Uluer, Emre Taşkıran, Onur Birgi, Oytun Terzi, Murat Buyruk, Muazzez Serap Naldemir ve Hamit Mutlu eşlik ediyor.

        'Kibarlık Budalası', 15 Ocak 1622 – 17 Şubat 1673 yılları arasında yaşamış, Molière adıyla tanınan Fransız oyun yazarı ve oyuncu Jean-Baptiste Poquelin'in ünlü bir oyunu.

        REKLAM

        Haldun Dormen, The Companies Tiyatrosu’ndan uyarladığı 'Daha Neler'i hem sahneliyor hem de oyunun başrolünde yer alıyor.

        Haldun Dormen, kendisinin yazdığı 'Bir Zamanlar Gazino'da da başrol oyuncusu olarak sahneye çıkıyor.

        Haldun Dormen Kimdir?

        1928'de Mersin'de doğan Haldun Dormen, sahneye ilk kez Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken çıktı. Tiyatro eğitimini ABD'de Yale Üniversitesi’nde alan Dormen, yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. İki yıl süreyle ABD'de çeşitli tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Sanatçı, Hollywood'da Pasadena Playhouse'da 4 oyunda oynadı. İstanbul'a döndüğünde önce Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye girdi. Daha sonra Beyoğlu Parmakkapı Sokak'ta 60 kişilik cep tiyatrosunu açtı.

        1957'de Dormen Tiyatrosu'nu kurdu. Aralarında Erol Günaydın, Altan Erbulak, Metin Serezli, Nisa Serezli, Erol Keskin, İzzet Günay, Yılmaz Köksal, Ayfer Feray'ın da olduğu onlarca sanatçı yetiştirdi. Haldun Dormen, aynı zamanda 'Bozuk Düzen' ve 'Güzel Bir Gün İçin' adlı iki sinema filminin yönetmenliğini de yaptı. Bu iki film 1966 ve 1967'de Altın Portakal Film Festivali'nde toplam yedi ödül kazandı.

        1972'de Dormen Tiyatrosu'nu kapatmak zorunda kalan Haldun Dormen, televizyon programları, gazete yazarlığı ve üniversitelerde hocalık yaptı. 1984'te Egemen Bostancı'nın ısrarıyla Dormen Tiyatrosu'nu yeniden kurdu. 2002'de ekonomik nedenlerden dolayı Dormen Tiyatrosu'nu ikinci kez kapatmak zorunda kaldı. 1997'de Afife Ödülleri'ni başlatan Haldun Dormen, 1998'de 'Devlet Sanatçısı' unvanını aldı.

        Haldun Dormen'in yönettiği iki filmden biri olan 1965 yapımı 'Bozuk Düzen'de başrolleri Ekrem Bora, Belgin Doruk ve Müşfik Kenter paylaştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ