Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam AB'de kritik oylama bugün yapılacak - İş-Yaşam Haberleri

        Reuters'te yer alan habere göre;ABD'nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine gümrük vergileri getirmesinden bu yana Komisyon, gümrük vergisine maruz kalacak çelik ithalatının artmasını önlemek için bir kota ve gümrük vergisi kombinasyonu önerdi.

        Konuya yakın AB kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu kota son yıllardaki ithalat esasına göre belirlenecek ve bu kotayı aşan ithalat hacmi için yüzde 25 gümrük vergisi belirlenecek. Çin, Hindistan, Rusya, Güney Kore, Türkiye ve Ukrayna, AB'ye çelik ihraç eden başlıca ülkeler.

        AB'nin ticaret politikasını denetleyen Avrupa Komisyonu, Mart ayı sonlarında ABD'nin getirdiği gümrük vergilerinin, Asya'daki üreticilerin Avrupa'ya aşırı miktarda çelik ihraç etmesini engelleyecek bir önlem gerektirip gerektirmediği konusunda bir çalışma başlattı.

        ABD'nin ithal çeliğe yüzde 25, ithal alüminyuma ise 10 oranında getirdiği gümrük vergisi 23 Mart'ta yürürlüğe girdi ve 1 Haziran'dan bu yana AB üreticilerine de uygulanıyor. Soruşturma 28 çelik türünü ve çelik içeren ürünleri kapsıyor. Komisyon soruşturmaya başlarken, söz konusu olan çelik ürünlerin ithalatının 2013 yılında 18.8 milyon tondan 2017'de 30.6 milyon tona yükseldiğini ve yerel üretimdeki artıştan çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

        Çelikle ilgili soruşturmanın şimdilik yılın sonuna kadar sürmesi öngörülüyor.

        Ancak, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kuralları uyarınca, AB, artan ithalatın çelik sektörüne ciddi zararlar verdiği veya ciddi zarar verme tehdidi yarattığına dair bir ön bulgu ortaya koyarsa, 200 güne kadar "geçici koruma" niteliğinde gümrük vergileri uygulayabilir.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ