AB Liderler Zirvesi, 25-26 Şubat'ta düzenlenecek. Zirvenin ilk gününde, aşı üretiminin artırılması amacıyla AB'nin ve üye ülkelerin neler yapabileceği, aşıların mutasyonlara karşı etkili olacak şekilde güncellenmesi, aşıların onay sürecinin ve dağıtımının hızlanması gibi konular masaya yatırılacak.
AB'nin ayrıca aşı geliştiren ve üreten şirketlere AB ile yaptıkları sözleşmelerde verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri konusunda nasıl bir mesaj vereceği konuşulacak.
Rusya ve Çin'de geliştirilen ve AB içinde kullanımı onaylanmamış aşıların AB ülkeleri tarafından kullanılmasının da zirve toplantısındaki konulardan birini oluşturabileceği belirtiliyor. AB yetkilileri, onay almamış aşıların kullanımı konusundaki kararın ve sorumluluğun üye ülkelere ait olduğunun özellikle altını çiziyor.
Macaristan, Çin'de geliştirilen aşıyı kullanmaya başlayan ilk AB ülkesi olmuştu.
- Aşı sertifikası tartışmaları devam ediyor
Gündemdeki konulardan biri de "aşı sertifikası" olacak. Liderler, bu tür bir sertifikanın oluşturulması ve hangi amaçlar için kullanılabileceğinin belirlenmesi için ortak bir yaklaşım üzerinde çalışacak.
AB yetkilileri, şu aşamada bir sertifika oluşturmak için erken olduğunu, aşıların koruyuculuğunun ve bulaşmayı ne kadar önlediğinin henüz kesin olarak bilinmediğini vurguluyor. Bu nedenle aşı olmuş bir kişinin seyahat etmesinde avantaj sağlayacak bir belge üzerinde çalışmaların devam etmesi gerektiği ifade ediliyor.
Ayrıca Kovid-19 geçirmiş ve vücudu antikor üretmiş birinin test sonucuyla seyahat edebilmesi gibi konuların da tartışılmasının önemine dikkat çekiliyor.
Ancak AB yetkilileri, her halükarda aşı sertifikası gibi bir sistem oluşturmak için henüz erken olduğunu, bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile de koordinasyon gerektiğini belirtiyor.
Zirvede, AB ülkelerinin üçüncü ülke vatandaşlarına giriş izni verilmesini amaçlayan anlaşmalar yapmasının da gündeme gelmesi bekleniyor.
Yunanistan, turizm sezonunda gelir kaybını azaltma arayışıyla İsrail ile anlaşma imzalamış, anlaşmayla Kovid-19 aşısı olanların iki ülke arasında seyahatine izin verilmişti.
AB yetkilileri, bu tür anlaşmaların üye ülkelerin kararı olacağını ancak Schengen bölgesindeki etkileri nedeniyle AB Komisyonunun bu konuda "değerlendirme yapabileceğini" kaydediyor.
- Seyahat kısıtlamaları
AB liderlerinin önündeki gündem maddelerinden biri de AB içindeki seyahat kısıtlamaları. Bazı AB ülkeleri, sınır kontrolleri ve yasaklar uyguladıkları için AB Komisyonu tarafından eleştiriliyordu.
Komisyon, sıkı seyahat kısıtlamaları uygulayan Belçika, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Macaristan ve İsveç'e hafta başında mektup göndererek serbest dolaşımı engellememelerini istemişti.
AB yetkilileri, zorunlu olmayan seyahatlere yönelik kısıtlamaların devam etmesi ancak tek pazarın işlevine zarar verilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Bu amaçla malların ve hizmetlerin dolaşımının engellenmesine karşı olduklarını, taşımacılığın devam edebilmesi için "yeşil şeritler" oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Son haftalardaki kısıtlamalar nedeniyle bazı ülkelerde nakliyede ve arz zincirlerinde aksamalar olduğu, sınır bölgelerinde yaşayan ve işleri gereği mecburen sınırı geçmesi gereken kişilerin kısıtlamalardan etkilendiği belirtiliyordu.
- İkinci günde savunma ve güvenlik tartışılacak
Sanal ortamdaki AB Liderler Zirvesinin ikinci gününde, savunma ve güvenlik konuları ile Güney Komşuluğu ele alınacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katılacağı ikinci gün oturumunda, AB-NATO iş birliği masaya yatırılacak.
Ayrıca AB'ye yönelik tehditlere karşı stratejiler, AB'nin stratejik özerkliği için oluşturulacak çerçeve, ortak savunma ve güvenlik kültürünü güçlendirmeyi amaçlayan "Stratejik Pusula" adı verilen belge görüşülecek.
Liderler son olarak, Güney Komşuluğu çerçevesinde Akdeniz'in güneyindeki ülkelerle ilişkileri görüşecek.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.