Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Trump: İran'a karşı müttefiklerimizle birlikte çalışacağız

        Trump'ın yapacağı açıklamada, İran ile daha önce yapılmış olan nükleer anlaşmadan çekilmeme kararını açıklayacağı, buna karşılık varılan mevcut anlşamanın ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyuşmadığını ilan edeceği belirtilmişti

        İHA'nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Trump, İran Devrim Muhafızları'na yaptırım uygulamaya hazırlanıyor" dedi.

        ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, yaptığı açıklama ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Hazine Bakanlığına, İran Devrim Muhafızları'na karşı terör gruplara silah yardımı yaptığı gerekçesiyle yeni yaptırımların uygulanmasını emrettiğini söyledi.

        Trump'ın bunu açıklayacağını belirten Tillerson, "Ayrıca Trump, İran Devrim Muhafızları'nın bölgedeki terörist faaliyetlere destek sağladığı gerekçesiyle ABD Hazine Bakanlığına uygulanmasını emrettiğini yeni yaptırım kararlarını duyuracak" dedi.

        Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Mogherini, İran ile nükleer anlaşmasını sona erdirmek tek bir ülkenin inisiyatifinde değil dedi.

        REKLAM

        Beyaz Saray'da yeni İran stratejisini ilan eden Trump, İran Devrim Muhafızlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

        ABD Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızları'nı "teröre destek verdiği" gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

        Bugünden itibaren İran'a karşı daha sert bir tutum içine girdiklerini vurgulayan Trump, "(İran'a karşı yeni) Stratejimizi uygulamaya, geç kalmış bir adım olan İran Devrim Muhafızları ordusuna sert yaptırımlar getirmekle başlıyoruz. Hazine Bakanlığını, tüm Devrim Muhafızlarına daha ileri yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum." dedi.

        Trump, Devrim Muhafızlarını, Ortadoğu'da terörü yaymakla suçlayarak "Bunlar, Suriye'deki diktatörü silahlandırma, bölgedeki sivillere saldırması için destekledikleri unsurlara füze ve silah temin etme ve Washington DC'deki bir restoranı bombalama planı yapma gibi unsurları içeriyor." ifadesini kullandı.

        Donald Trump'ın açıklamasını yaptığı dakikalarda ABD Hazine Bakanlığının da İran Derim Muhafızlarını yaptırım listesine alma süreciyle ilgili yazılı açıklama yapması bekleniyor.

        ABD Başkanı Donald Trump, İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın, ABD'nin tarihi boyunca girdiği en kötü anlaşma olduğunu söyledi

        Donal Trump'ın açıklamasından satır başları şöyle:

        "İran fanatik bir rejimin kontrolü altında."

        "İran teröre destek veriyor."

        "İran'ın nükleer silah sahibi olmaması için adım atıyoruz."

        "İran teröre destek veren ülkelerin başında geliyor."

        "Anlaşmanın gözden geçirilmesi gerekli."

        "İran nükleer anlaşma şartlarına uymuyor."

        "Teröre destek verenler nükleere sahip olmasın"

        "İran devrim muhafızlarına yaptırım uygulanacak"

        "İran'a karşı müttefiklerimizle birlikte çalışacağız"

        İRAN CUMHURBAŞKANI HASAN RUHANİ: ABD NÜKLEER ANLAŞMAYI TEK TARAFLI İPTAL EDEMEZ

        ABD Başkanı Donald Trump'ın İran yönetimini eleştiren açıklamalarına İran devlet televizyonunda cevap veren Ruhani, "Trump'ın açıklamaları İran milletine hakaret ve iftiralardan başka bir şey içermiyordu." ifadelerini kullandı.

        "TRUMP, NÜKLEER ANLAŞMAYI TEK TARAFLI İPTAL EDEMEYECEĞİNİ BİLMİYOR"

        ABD'nin İran'da defalarca darbe girişiminde bulunduğunu öne süren Ruhani, "Trump, nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal edemeyeceğini bilmiyor. Kaç ülke birlikte bu anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşmaya şerh koyamaz, bir maddeyi izafe edemez ve kaldıramaz." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD yöneticilerinin defalarca benzer açıklamalarda bulunduğunu belirten Ruhani, menfaatlerinin sağlanmaması ve anlaşmaya imza atan ülkelerin çekilmesi durumunda İran'ın da nükleer anlaşmadan çekilebileceğini kaydetti.

        SUUDİ ARABİSTAN, BAHREYN, BAE VE YEMEN, ABD BAŞKANI TRUMP'IN AÇIKLADIĞI YENİ İRAN STRATEJİSİNİ DESTEKLEDİKLERİNİ DUYURDU

        Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yemen'in, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "yeni İran stratejisini" desteklediği bildirildi.

        Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberinde, Suudi Arabistan'ın, Trump'ın duyurduğu yeni İran stratejisini memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

        Haberde, Suudi Arabistan'ın daha önce de kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesinin zorunlu olduğu inancından yola çıkarak ve İran'ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasına destek verdiği kaydedildi.

        Ayrıca haberde, Suudi Arabistan'ın İran'ı, yaptırımların kaldırılmasından elde ettiği gelirleri özellikle balistik füzeleri geliştirme programı aracılığıyla bölgenin istikrarını sarsmak ve (Yemen'deki Husiler ile Lübnan'daki Hizbullah dahil) bölgedeki terörü desteklemek için kullanmakla suçladığı aktarıldı.

        BAHREYN'DEN AÇIKLAMA

        Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Bahreyn'in Trump'ın ilan ettiği yeni İran stratejisini desteklediği duyuruldu.

        Bahreyn'in, Trump'ın İran ile nükleer anlaşma ve İran Devrim Muhafızları konusunda açıkladığı yeni stratejisini memnuniyetle karşıladığı bildirilen açıklamada, ABD'nin bu tutumunun herkese terörle ve terörü destekleyenlerle mücadelenin önemini vurguladığına değinildi.

        Açıklamada, İran'ın komşu ülkelerin egemenliklerine saygı duyması ve uluslararası hukuk ilkelerine riayet etmesinin son derece önemli olduğu belirtilerek, Bahreyn'in İran'ın nükleer silah elde etmesi ve bölgedeki radikal milislere finansman ve silah yardımı sağlamasının önüne geçecek her adıma destek verdiği ifade edildi.

        BAE'DEN "TAM DESTEK"

        BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan açıklamada ise ABD'nin yeni İran stratejisine "tam destek" verildiği bilgisi paylaşıldı.

        Söz konusu stratejinin memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, "bölgede ve dünyada aşırılığı destekleyen ve istikrarı yıkan İran siyaseti ve faaliyetleriyle mücadelede ABD ve tüm müttefiklerle çalışmaya bağlı kalınacağı" vurgusu yapıldı.

        "İran rejiminin, izlediği siyasetle kaos çıkarmaya çalıştığı" savunulan açıklamada, "Nükleer anlaşma İran'a siyasetini güçlendirmesi ve uluslararası toplumla hareket etmesi için bir fırsat verdi ancak İran hükümeti, yayılmacı ve sorumsuzca siyasetini güçlendirmek için anlaşmayı kullandı." değerlendirmesinde bulunuldu.

        Yemen hükümeti de yayımladığı açıklamada, ABD'nin yeni stratejisine destek verdiklerini duyurdu.

        İran'ın Husilere gelişmiş silahlar temin etmekle suçlandığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump'ın kabul ettiği yeni İran stratejisi, İran'ın bölgede istikrarı sarsmak için Husileri 'kukla olarak' elinde oynattığını ifşa ediyor." ifadesine yer verildi.

        TRUMP'IN YENİ STRATEJİYLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

        Ülkesinin İran'la ilgili yeni stratejisini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan şimdilik ayrılmayacağını belirterek, "Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek. Anlaşma inceleme altındadır ve herhangi bir zamanda bizim katılımımız, Başkan olarak tarafımdan iptal edilebilir." demişti.

        Trump, İran Devrim Muhafızları'nı "teröre destek verdiği" gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını bildirmişti.

        İran'a karşı daha sert bir tutum içine girdiklerini vurgulayan Trump, "Stratejimizi uygulamaya, geç kalmış bir adım olan İran Devrim Muhafızları ordusuna sert yaptırımlar getirmekle başlıyoruz. Hazine Bakanlığını, tüm Devrim Muhafızları'na daha ileri yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum." ifadelerini kullanmıştı.

        Devrim Muhafızları'nı, Ortadoğu'da terörü yaymakla suçlayan Trump, "Bunlar, Suriye'deki diktatörü silahlandırma, bölgedeki sivillere saldırması için destekledikleri unsurlara füze ve silah temin etme ve Washington DC'deki bir restoranı bombalama planı yapma gibi unsurları içeriyor." diye konuşmuştu.

        İran ile P5+1 ülkeleri tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden bu yana Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkati çekiyordu.

        Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran'la nükleer anlaşmayı "ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri" olarak niteleyen Trump, Tahran konusunda sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ