Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD, Kabil'den tahliyeleri geçici olarak askıya aldı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika bilgilerine göre, Reuters'ın servis ettiği habere göre, ABD ordusu Taliban'ın kontrolüne geçen Kabil'den tahliyeleri geçici olarak askıya aldı.

        Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından binlerce kişi kentten kaçmaya çalışıyor. Kabil Havalimanı'ndaki yoğun kalabalık izdihama sebep olurken, ABD ordusu Kabil'den tahliyeleri geçici olarak askıya aldığını söyledi.

         Taliban'dan kaçanlar nereye gidiyor?
        Taliban'dan kaçanlar nereye gidiyor? Haberi Görüntüle

        Reuters'ın ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu Kabil'den tahliyeleri geçici olarak askıya aldı. İsmi verilmeyen yetkili tahliyelerin ne zaman başlayacağına ilişkin bir yanıt vermedi.

        REKLAM

        AA- JAKE SULLIVAN TALİBAN'IN KABİL'İ ELE GEÇİRMESİNDEN AFGAN ORDUSUNU SORUMLU TUTTU

        ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer MSNBC'ye verdiği röportajda Kabil Uluslararası Havalimanı'nda güvenliğinin sağlanmasını gerektiğini ve ABD'nin Taliban ile diplomatik görüşmelere devam ettiğini aktardı.

        ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Taliban'ın başkent Kabil'de kontrolü ele geçirmesine Afgan ordusunun başarısızlığının sebep olduğunu söyledi.

        Sullivan, ülkesinde ABC ve NBC televizyonlarının gündüz kuşağı yayınlarına katılarak Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        ABD Başkan Joe Biden'ın, ülkesinin Afganistan'da bir on yıl daha savaşı sürdürmesini istemediğini, 20 yılda milyarlarca dolar yatırım yapılan ve eğitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya başlamasının vaktinin geldiğine inandığını belirten Sullivan, "Onlara (Afgan ordusu) irade kazandırmayı başaramadık ve sonuçta Kabil için savaşmamaya karar verdiler." ifadesini kullandı.

        ABD için en kötü senaryonun ABD'nin Afgan ordusunun kendisinin savaşmaya hazır olmadığı durumda binlerce askerini iç savaşa sokmak olacağını vurgulayan Sullivan, Başkan Biden'ın bu meselede elinde olmadan kötü tercihler arasında seçime zorlandığı görüşünü dile getirdi.

        "Kabil'de olanların yüreklerini yaraladığını" ifade eden Sullivan, Biden'ın tercihinin arkasında olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ