Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD: Rusya, BM Sözleşmesi'ni ateşe verdi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın, Ukrayna ile savaşta sivillere karşı işlediği suçlarla BM Sözleşmesi'ni "ateşe verdiğini" ifade etti.

        Thomas Greenfield, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Ukrayna'daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda, "BM Sözleşmesi mavi bir kitapçıktan daha fazlası, bu örgütün en kutsal belgesidir. Bugün, bir ülkenin, Rusya'nın, BM Sözleşmesi'ni nasıl ateşe verdiğini tartışmak için buradayız." dedi.

        "DÜNYA TANIK OLDU"

        Thomas Greenfield, "Ukrayna'yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesinden bu yana" Rusya'nın sivillerin korunması ilkelerini "tam ve eksiksiz bir şekilde hiçe saymasına" tüm dünyanın tanık olduğunu belirterek şunları söyledi:

        REKLAM

        "Rusya, bu taleplere uymak ve bu açık kınamalardan utanmak yerine aslında savaş amaçlarını alenen genişletmiştir. Bu yılın başlarında uyardığımız gibi Rusya'nın, Ukrayna'yı jeopolitik bir varlık olarak parçalamak ve dünya haritasından tamamen çıkarmak niyetinde olduğuna dair artık hiçbir şüphe olmamalı."

        AA'nın haberine göre; Rusya'nın, Ukrayna'nın daha fazla bölgesini ilhak etme girişimi için zemin hazırladığına dair artan işaretler gördüklerini dile getiren Thomas Greenfield, "Bu sinir bozucu. Toprakların zorla ele geçirilmesi, BM Sözleşmesi'nin olabildiğince açık bir ihlalidir. Buna seyirci kalmayacağız ve sessizce olmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

        İSTANBUL'DA İMZALANAN TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINA ATIF YAPTI

        Thomas Greenfield, Rusya'nın İstanbul'da tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasıyla hemen sonrasında Odesa Limanı'nı bombalaması arasında uyuşmazlık olduğunu belirterek şunları kaydetti:

        "Geçen hafta İstanbul'da tahıl ve gıda ihracatında kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyor, Genel Sekreter ve Türkiye hükümetini bu çok ihtiyaç duyulan ilerlemeyi kolaylaştırma çabalarından dolayı takdir ediyoruz. Ancak birkaç saat sonra Odesa Limanı'na füze saldırısı düzenlediğinde Rusya'nın gerçek karakterini de gördük. Bir limanı bombalamak, tahılın dışarı çıkmasını kolaylaştırmaz. Rusya, aç bir dünyayı beslemek için tahıl ve yiyeceklerin Odesa'yı zarar görmeden terk etmesine izin vermelidir."

        Rusya'nın Ukrayna'da aileleri parçalamak amacıyla çocuklar dahil "tahmini yüz binlerce Ukrayna vatandaşını" zorla sınır dışı ettiğine, onları Doğu'nun uzak bölgelerine gönderdiğine dair kanıtları olduğunu savunan Thomas Greenfield, "Bunu basit bir dille ifade edeyim; Rusya, aileleri parçalıyor, çocukları evlerinden uzak bölgelere gönderiyor, zorla insanların pasaportlarını değiştiriyor ve kendi kimliğini Ukrayna vatandaşlarının ulusal kimliğine empoze etmeye çalışıyor." dedi.

        RUSYA BATILI ÜLKELERİ SUÇLADI

        Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunda kurtarmayı hedeflediği bölgeden vazgeçmeyeceğini, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli silahların sadece "provokasyonları" artıracağını söyledi.

        Dmitry Polyanskiy, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Ukrayna'daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda, "Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin ülkesindeki sivil tesisleri hedef aldığını ve daha sonra Rus birlikleri tarafından yapılmış gibi sunmaya çalışarak provokasyona yol açtıklarını" iddia etti.

        Polyanskiy, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhanks Halk Cumhuriyeti topraklarını tamamen kurtardı. Donbas halkı bölgenin tüm topraklarının kontrolünü yeniden kazanacak. Ne zaman gerçekleştiği sadece bir zaman meselesidir." ifadelerini kullandı.

        Rus Büyükelçi, "ABD yapımı Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) ve Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (MLRS) roketleri bugün erken saatlerde Donbas'ta Elenovka yakınlarındaki bir gözaltı merkezine isabet ederek 50'den fazla Ukraynalı savaş suçlusunu öldürdü ancak bu korkutma taktiği, yalnızca Ukraynalı askerleri teslim olmaya teşvik edecektir." dedi.

        Kiev'e teslim edilen silahları ve Ukrayna topraklarında kalan paralı askerleri "meşru askeri hedefler" olarak vurmaya devam edeceklerini söyleyen Polyanskiy, "Ukrayna rejimi, Batılı eğitmenlerin yönlendirmesi ve gözetiminde kullandığı son teknoloji çoklu roketatarları almaya başladığına göre, Batılı devletlerin doğrudan çatışmaya dahil olduğu bir noktaya yaklaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

        TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI VE ODESSA SALDIRISINA ATIF YAPTI

        Rusya'nın Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasına ve hemen sonrasındaki Odessa saldırısına şu sözlerle atıf yaptı:

        "26 Temmuz'da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM temsilcilerinden oluşan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna limanlarından tahılın güvenli taşınmasını kolaylaştırmak için çalışmalarına başladı. İstanbul anlaşmalarının bir an önce tam anlamıyla uygulanmaya başlamasını temenni ederiz. Bu arada, Odessa Limanı'na askeri mal ve tesislerin yerleştirilmesi, tahıl anlaşmasının başarılı bir şekilde uygulanmasını pek destekleyemez. 23 Temmuz'da ABD tarafından teslim edilen bir Ukrayna askeri gemisini ve bir Harpoon gemi savar füze deposunu ortadan kaldırdığımızda olduğu gibi, bu tür kargoları ve tesisleri yok etmeye devam edeceğiz. İmzaladığımız anlaşmada hiçbir şey, Ukrayna'nın silahsızlandırılması hedefimize ilerlememizi engellemiyor."

        Rus Büyükelçi, Batılı devletleri, "Avrupa'nın tam merkezinde yasa dışı silah kaçakçılığı için bölgesel bir merkez yaratmakla" ve "ikiyüzlülükle" suçlayarak, Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarının "Rusya'nın hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyeceği" mesajını verdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ