Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD: Yemen'den atılan füzelerin arkasında İran olduğu açık!

        ABD Hava Kuvvetleri, "Çok açık ki Yemen'den Suudi Arabistan'a gönderilen balistik füzelerin arkasında İran var." ifadelerini kullandı.

        ABD, Savaşmak yerine diplomatik çözümler bulunması gerektiğinin de altını çizdi.

        Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusuna geçen cumartesi günü atılan balistik füzeler, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, uluslararası ve bölgesel sıcak gelişmelere ilişkin ABD CNBC televizyonuna açıklamalarda bulundu.

        Adil el-Cubeyr, Riyad'ın Tahran'la karşılıklı direk çatışma içine girmek istemediğini, ancak ülkesinin İran'a ambargo uygulanmasını arzu ettiğini söyledi.

        Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'a Yemen tarafından fırlatılan balistik füzeye ilişkin Cubeyr, "Füze, geçen 22 Temmuz'da Yenbu vilayetine atılan İran yapımı füzenin bir benzeriydi." dedi.

        REKLAM

        Füzenin Yemen'e gizlice getirildiğini, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı askeri uzmanlar tarafından monte edildiğini ileri süren Cubeyr, "Bu uzmanlar Suudi Arabistan'a yönelik saldırıyı koordine ettiler ve füzeyi kullananlara eğitim verdiler." ifadesini kullandı.

        RUHANİ: FÜZELER SUUDİ SALDIRGANLIĞININ BİR SONUCU

        Suudi Arabistan'ın saldırıyla ilgili olarak İran'ı "doğrudan askeri saldırı" ifadeleriyle suçlamasına İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den yanıt gelmişti.

        Ruhani yaptığı açıklamada, Riyad'a yönelik füze saldırısının 'Suudi saldırganlığının bir sonucu' olduğunu belirtirken; "Yemen halkı ülkelerinin bombalanmasına nasıl tepki vermeliydi? Onların kendi silahlarını kullanmasına izin yok mu? Sen önce bombardımanı durdur sonra Yemenlilerin aynısını yapıp yapmadığına bak" ifadelerini kullanmıştı.

        Ruhani ayrıca, Suudi Arabistan'ın ABD ve İsrail'i dost, İran'ı ise düşman olarak görmesinin stratejik bir hata olduğunu savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ