Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anıl ATAR-Yusuf KANTARLI/ADANA, (DHA)5'İNCİ Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde toplanan çiğ sebze ve meyve atıkları, 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi' projesiyle gübreye dönüştürülüp, çiftçiye dağıtılacak. 

        Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurucularından sosyal girişimci Ebru Baybara Demir'in geliştirdiği 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi' projesi kapsamında hal ve pazar yerlerindeki sebze ve meyve atıkları, bir dizi işlemden geçirilerek gübreye dönüştürülüyor. Adana Valiliği'nin desteğiyle bu yıl 5'incisi düzenlenen `Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde toplanan çiğ sebze ve meyve atıkları da Yüreğir Belediyesi Kompost Serim Alanı'na götürüldü. Burada ayrıştırılan atıklar, gübreye dönüştürüldükten sonra çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılacak.

        'BİYOLOJİK MÜCADELE ADANA'DAN BAŞLAYACAK'

        Proje ile ilgili bilgiler veren gastronomi şefi Ebru Baybara Demir, özellikle iklim değişikliğine bağlı olarak tarımsal kuraklığın önüne geçmek ve toprağı onarmak için böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Projeyle tarımsal sulamayı üçte bir oranında azaltmayı hedeflediklerini belirten Demir "Türkiye, su kaynaklarının yüzde 75'ini tarımda kullanıyor. Bunun azaltılabilmesi için önemli bir adım atıyoruz. İhracatta kullandığımız narenciye ve sert çekirdekli meyvelerin, Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle geri gönderildiğini biliyoruz. Adana Valiliği ile birlikte yaptığımız çalışmada, Seyhan Nehri ve bağlı olduğu sulama kanallarının etrafındaki tarımsal atıkların, bu sineğin popülasyonunu artırdığını belirledik. Bu projeyle birlikte hem hal atıkları hem de çiftçinin tarımsal atıklarını toplayarak, biyolojik mücadeleyi ilaçsız bir şekilde ilk kez Adana'dan başlatmayı hedefliyoruz" dedi.

        Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan ise atık üretmemenin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterdiğini vurgulayarak, projenin doğaya zararın önlenmesi açısından da önemli olduğunu kaydetti.DHA-Genel Türkiye-Adana / Merkez Anıl ATAR-Yusuf KANTARLI

        2021-10-10 15:30:53

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler