Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koronavirüse karşı yeni tedbirlerini açıkladı

        Aile,ÇalışmaveSosyal HizmetlerBakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bakanlarveilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen koronavirüs toplantısının ardından var olan önlemlere bir dizi yeni tedbirlerin de eklendiği genelgenin hazırlandığı belirtildi.

        Bakan Selçuk da genelgeye ilişkin, "Yeni tip koronavirüsle mücadelede mevcut tedbirlerimizin sahadaki etkinliğini daha da artırmakvevatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamak için yeni tedbirlerimizin de yer aldığı genelgemizi gönderdik." değerlendirmesinde bulundu.

        SağlıkBakanlığınca gerekli bilimselçalışmalar yapılarak yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye'ye girişinin önemli ölçüde engellendiğine işaret edilen genelgede, "Ülkemiz, bugüne kadar uygulamaya konulan etkin önlemler sayesinde salgına karşı en etkilivehazırlıklı dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bununla birlikteBakanlığımız tarafından da hastalığın birden fazla ülkeye yayılmaya başladığı andan itibaren merkezvetaşra teşkilatı ile bağlıveilgili kuruluşlarınca gerekli önlemlerin alınması için birçok defa sözlüveyazılı talimatlarda bulunulmuştur." ifadelerine yerverildi.

        KORONAVİRÜSE KARŞI "EYLEM TAKİP GRUBU" OLUŞTURULDU

        REKLAM

        Genelgeye göre, Bakanlıkta yeni tip koronavirüse karşı sürecin takipvekoordinasyonu için "Eylem Takip Grubu" oluşturuldu. Ayrıca tüm merkezvetaşra teşkilatı personeli, vatandaş bilgilendirmelerini sadece resmi kaynaklara dayanarak yapmaları konusunda talimatlandırıldı.

        Genelgede Bakanlığa bağlı kurumvekuruluşlarda uyulması gereken kurallar da madde madde sıralandı. Bakanlık personeli, SağlıkBakanlığının koronavirüs riskine karşı önerilen 14 kurala hassasiyetle uyması konusunda uyarıldı.

        Tüm kurumvekuruluşlarda SağlıkBakanlığı, Bilim Kurulu ileAile,ÇalışmaveSosyal HizmetlerBakanlığının yayınladığı rehberlere riayet edilmesi gerektiği vurgulandı.

        BAKIM KURULUŞLARINA ZİYARET ERTELENDİ

        Genelgeye göre, Bakanlığa bağlı kuruluşlardan hizmet alan özellikle engelli, yaşlıvekronik rahatsızlığı olanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasına müsaade edilmeyecek.

        Kuruluşlara yapılan ziyaretler ikinci duyuruya kadar ertelenecek. Görüşmeler telefon aracılığıyla yapılacak. Zorunlu hallerde ziyaretçiler sağlık kontrolünden geçirilecek.

        REKLAM

        Bakanlık izniyle açılan özel kreş, gündüz bakımeviveçocuk kulüpleri 16 Mart itibarıyla bir sonraki açıklamaya kadar tatil edilecek.

        KRONİK HASTALARIN 1 MART'TA SÜRESİ BİTEN SAĞLIK RAPORLARI GEÇERLİ OLACAK

        Sosyal Güvenlik Kurumu tedbirleri kapsamında, kronik hastalığı nedeniyle raporla ilaçvetıbbi malzeme alanların 1 Mart itibarıyla süresi sona eren sağlık raporları, bir sonraki açıklamaya kadar geçerli sayılacak.

        Bu kapsamdaki hastalar, yeni bir reçeteye ihtiyaç duymaksızın ilaçvetıbbi malzemelerini sözleşmeli eczanelerden temin edebilecek. Bir ayı geçmeyecek sürelerde bu ilaçvetıbbi malzemelerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak.

        HASTALIK ŞÜPHESİ OLANLARA 14 GÜNE KADAR İSTİRAHAT RAPORU

        Yurt dışından gelenlere hekim tarafından hastalık şüphesi anlamına gelen "Z03.8veZ03.9" kapsamında tanı konulması halinde 14 güne kadar istirahat raporu düzenlenecek. Bu vatandaşların iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak.

        Biyometrik tanımlama yönteminin özel sağlık hizmet sunucularındaki zorunlu kullanımı da SGK'nin bir sonraki açıklamasına kadar askıya alınacak.

        REKLAM

        Kuruluşlarda bakım hizmeti alanlar ile personel arasında, risk gözlenen kişilerin ivedilikle sağlık kurumlarına başvurmaları sağlanacak. Riskli durum tespiti halinde sağlık kuruluşlarıyla irtibat sağlanacak.

        Toplu etkinliklervehizmet içi eğitim programları, bir sonraki açıklamaya kadar ertelenecek.

        Yurt dışına zorunlu çıkacak personelden, göreve başlamadan önce sağlık raporu istenecek. Bu doğrultuda, virüsün kuluçka süresi olan 14 gün kuralına riayet edilecek.

        İŞKUR'UN KAMU İŞÇİSİ ALIM BAŞVURALARI ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

        Kurumvekuruluşlardaki ortak kullanım alanları sık sık havalandırılacakvetemizlenecek. Ayrıca ortak alanlarda dezenfektan bulundurulması zorunlu hale getirilecek.

        Ortak temas noktalarında ortak kullanılan cihazveekipmanlar düzenli temizlenecek. İş sağlığı açısından, personel rutin temizlik kontrollerini artıracak.

        Personele, ellerin düzenli aralıklarla en az 20 saniye yıkanması gerektiği konusunda yazılıvesözlü bilgilendirme yapılacak. Havalandırma sistemleri kontrol edilerek,çalışmaofisleri düzenli havalandırılacak. Bakanlık araçları ile personel servisleri düzenli olarak temizlenecek.

        Vatandaşların e-devlet uygulamalarını, web sitesi, iletişim merkezivekurumsal medya hesaplarına daha kolay erişim sağlayabilmesi için tanıtımçalışmaları etkinleştirilecek.

        İŞKUR aracılığıyla yapılan kamu işçisi alımı başvuruları elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ