Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Mustafa Şentop'dan son dakika 'ittifak' açıklaması: 26 maddeyi bitirmiş oluruz

        AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV'de Çimen Çetin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Şentop, seçim ittifakı teklifi ve Saadet Partisi ile görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Şentop'un açıklamaları:

        SEÇİM İTTİFAKI PAKETİ

        Farklı siyasi partilerden arkadaşlarla görüşmelerden bir takvim üzerinde mutabık kalmıştık. Muhtemelen yarın 26 maddeyi bitirmiş oluruz. Önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşülür.

        Seçim sisteminin Türkiye'de nasıl işlediği teknik. Bu konuları bilen bir kişinin detayları konuşması lazım. Bir değişiklik önergesi veriyor oradaki her komisyon üyemiz. Ama CHP ve HDP'den verilen değişiklik önergeleri bu maddeler çıksın diye önerge. 19. maddeye geldik, bu maddenin şurası yanlıştır diye bir önerge yok.

        SAADET PARTİSİ İLE GÖRÜŞME

        Geçen hafta perşembe günüydü görüşmemiz. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 21 Şubat'te teklifimizi Meclis'e vermeden önce genel başkana bilgilendirmede bulundum. O zaman gitmiştim Saadet Partisi'ne. Vakit biraz dardı. Genel bilgiler verdim. Sizin talebiniz varsa önümüzdeki hafta daha geniş konuşmak için gelebilirim demiştim.

        Cumhurbaşkanımız bunu ifade ediyor. Karamollaoğlu ile görüşmelerinde böyle bir teklif yaptığını söylüyor. 21 Şubat'ta ben de dile getirdim. Tam bir karşı çıkış değil benim gördüğüm, kamuoyuna açıklamaları da var. Bu biraz erken, konuda bir karar vermek gündemimizde yok diyor. Seçim ittifakına imkan sağlayan bir düzenleme yaptık.

        "DARA DÜŞTÜĞÜMÜZ İÇİN TEKLİFTE BULUNMADIK"

        Biz ittifakta yer alması konusunda teklifte bulunduk . Sayın Karamollaoğlu görüşürler, partilerinin yetkili kurulları görüşürler. Atılan adımların yanlış anlaşılmasını istemiyoruz. Barajı aşalım gibi, oy eksiğimiz olduğu için bunu yapmış değiliz. Dara düştüğümüz için teklifte bulunmuyoruz. Milli yerli unsurları da davet ediyoruz.

        Hangi köyden hangi partiye oy çıktığının belirlenemeyeceği bir oy sistemi lazım. Biz bu tehditler altında seçmen iradesini yönelndirmeye yönelik baskıların kaldırılmasını istiyoruz.

        Filigran bir kağıt imal edilirken kağıdın dokusuna işlenen bir takım yazılar. Bunlar hem zarflarda hem oy pusulalarında var. YSK'nın amblemi basılı, filigran var, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulunun mührü bulunuyor. Biz sandık kurulu mührünün gerekliliğine dair hükmü muhafaza ediyoruz ama mühür basılmamışsa iptali engelleyen istisnai bir hüküm getiriyoruz. Seçmen olarak benim kabahatim nedir.

        Erken seçim kesinlikle yok.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ