
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), son aylara üzerinde görüşmeler yürüttükleri ittifakla ilgili bugün önemli bir adım attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur İttifakı" olarak adlandırdığı bu işbirliğinin hayata geçirilebilmesi ve seçimlerde farklı partilerin ittifak yapabilmesi için gereken yasal düzenleme bugün iki partinin imzasıyla TBMM'ye sunuldu.
AKP ile MHP arasında yürütülen görüşmelerin ardından hazırlanan kanun teklifi, 26 maddede oluşuyor ve bu teklifle dört yasada değişiklik yapılması öngörülüyor.
AKP ve MHP, bu düzenlemelerle birlikte seçimlerde partilerin ittifak yapmasını kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Kanun teklifinin TBMM'ye sunulmasının ardından AKP ve MHP ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Öngörülen düzenlemeler neler?
Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Türkiye'de siyasi ittifaklarla birlikte yeni bir sistem getirmiş oluyoruz" dedi.
Şentop, kanun teklifiyle değiştirilmesi öngörülen yasaları şöyle sıralıyor:
- Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
- Siyasi Partiler Kanunu
- Mahalli İdareler Kanunu
- Milletvekilliği Kanunu
Toplantıda verilen bilgiye göre, oy pusulasında ittifakın adı yer alacak ve ittifaktaki partiler de ittifak başlığının altında yer alacak.
Seçimde ittifaka verilen oylar esas alınarak, milletvekili sayısı buna göre belirlenecek. Daha sonra ittifak içinde partiler, aldıkları oy oranına göre ittifakın aldığı milletvekilliklerini paylaşacak.
Seçim barajının tespitinde de ittifakın aldığı oy oranı esas kabul edilecek.
Ayrıca, oy pusulasında birden fazla partiye mühür vurulması halinde oyun geçersiz kılınmasıyla ilgili düzenleme de değiştiriliyor.
Yeni düzenlemeyle, seçmenin birden fazla partiye mühür vurması ve bu partilerin tamamının aynı ittifak içerisinde olması halinde, bu oy geçerli kabul ediliyor ve ittifakın "ortak oyu" olarak kayıtlara geçiriliyor.
Partiler, ayrı ayrı milletvekili listesi hazırlayacak.
'Cumhur İttifakı' fikri nasıl ortaya çıktı?
AKP ve MHP arasında olası bir ittifaka dair ilk açıklama yılın ilk günlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den gelmişti.
Bahçeli, 8 Ocak'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019'da yapılacak genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak, "MHP Genel Başkanı aday olmayacaktır. MHP olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimine girer. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı ruhu ile hareket eder, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır" dedi.
Bu açıklamadan bir gün sonra Erdoğan, partisinin grup toplantısında bu açıklamayı "çok önemli gördüğünü" ve Bahçeli'yi davet ettiğini söyledi.
İki lider, 10 Ocak'ta Ankara'da bir araya geldi. Bu görüşmeden bundan sonraki süreçte atılacak adımlar ele alındı.
Görüşmenin ardından her partiden üçer kişinin bulunduğu Milli Mutabakat Komisyonu kuruldu ve komisyon ilk toplantısını 18 Ocak'ta yaptı.
Komisyon'da ne karar alındı?
Komisyon, çalışmalarını 14 Şubat'ta tamamladı. Her parti, Komisyon'dan çıkan sonuçlarla ilgili kendi genel başkanlarına bir sunum gerçekleştirdi.
Erdoğan ile Bahçeli, Pazar günü bir kez daha bir araya geldi ve komisyonun vardığı anlaşma üzerinde mutabakat sağladı.
Liderler, ittifakın hayata geçirilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin bu hafta TBMM'ye sunulmasına karar verdi.
Komisyon çalışmalarına katılan Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, liderlerin görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Komisyonun toplamda dokuz toplantı yaptığını ve 22 saat 45 dakikalık görüşme gerçekleştirdiği açıklandı.
Üzerinde uzlaşmaya varılan 26 maddelik kanun teklifi de iki partinin ortak imzasıyla TBMM'ye sunuldu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.