Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Alman dergi Spiegel: CIA, Berlin'i yaz aylarında gaz boru hatlarına olası saldırılar konusunda uyardı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Alman Spiegel dergisine göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) haftalar önce Almanya'yı Baltık Denizi'ndeki gaz boru hatlarına yönelik olası saldırılar konusunda uyardı.

        Spiegel, ismi belirtilmeyen bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Alman hükümetinin yaz aylarında CIA'den olası saldırılara yönelik bir bilgi aldığını açıkladı.

        Alman hükümeti yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

        ABD DIŞİŞLERİ: HENÜZ TEYİT EDEMEDİK

        ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kuzey Akım 2 boru hattındaki sızıntının Avrupa'nın enerji ihtiyacı üzerinde önemli bir etkisi olmasının beklenmediğini söylerken, "Bunun bir saldırı veya sabotaj sonucu olabileceğine dair ilk bilgileri teyit edemedik" dedi.

        AB: EN GÜÇLÜ KARŞILIĞI VERİRİZ

        Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, sızıntıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

        "Kuzey akım sızıntısını bir an önce araştırmamız, açıklığa kavuşturulması çok önemli. Olaya tam açıklık getirmemiz gerekiyor. Aktif Avrupa enerji altyapısının kasıtlı olarak kesintiye uğraması kabul edilemez. Mümkün olan en güçlü karşılığı vereceğiz"

        NE OLMUŞTU?

        Kuzey Akım 1'in yürütücü firması Nord Stream AG'den yapılan açıklamada, iki hatta basıncın düştüğü belirtilmişti. Açıklamada, basıncın düşme nedeninin araştırıldığı kaydedilmişti.

        Nord Stream AG, bugün yaptığı bir başka açıklamada, faaliyete alınmayan ancak içerisine doğalgaz doldurulan Kuzey Akım 2'deki basıncın da düştüğünü bildirmişti.

        REKLAM
         Kremlin'den kritik doğalgaz açıklaması
        Kremlin'den kritik doğalgaz açıklaması Haberi Görüntüle

        Danimarka'nın donanma yetkilileri de ülkenin kara sularından geçen Kuzey Akım 2'de doğalgaz sızıntısının tespit edildiğini duyurmuştu.

        İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN), Baltık Denizi'nin altındaki Rus doğal gaz boru hatlarındaki sızıntıların yakınında iki patlama tespit edildiğini duyurmuştu.

        SNSN öğretim görevlisi Björn Lund, ülkenin devlet televizyonu SVT'ye, pazartesi günü gaz ağının bulunduğu bölgede 2,3 büyüklüğünde hissedilebilir depreme benzer bir sarsıntı tespit edildiğini belirtmişti.

        Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi'nde, Rusya'dan Avrupa'ya giden boru hattında üç sızıntı oluşmasında sabotaj ihtimalini "göz ardı edemeyeceğini" ifade etmişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ