Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Amazon çalışanlarından Jeff Bezos'a tepki! - Teknoloji Haberleri

        ABD’li teknoloji ve e-ticaret şirketi Amazon’un çalışanları, şirketin kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos’a bir mektup yazarak, Amazon’un yüz tanıma yazılımı satmaktan vaz geçmesini istedi.

        Şirketin 450’den fazla çalışanı, mikro blog platformu Medium üzerinden yayınladığı mektupla, J110 milyar doları aşan servetiyle dünyanın en zengin kişisi olan eff Bezos başta olmak üzere yönetimi, Amazon’un yüz tanıma yazılımı Rekognition’ın, ABD’de emniyet güçleri başta olmak üzere kamu kurumlarına satılmasını eleştirdi.

        Geliştirdikleri teknolojinin güvenlik güçleri tarafından kullanılmasından rahatsız oldukları ifade eden çalışanlar, “Talebimize halen resmi bir cevap verilmedi. Rekognition'ı nasıl pazarladıkları konusunda hiçbir belirgin değişiklik olmadı” denildi.

        REKLAM

        Çalışanlar adına yayınlanan blog yazısında, şu ifadelere yer verildi: “Amazon, liderlik değerleriyle ilgili çok şey anlatıyor. Eğer lider olmak istiyorsak, insanlar ve kârlar arasında bir seçim yapmamız gerekiyor. Ya tehlikeli gözetim sistemlerini polise satarsınız ya da doğru olana ayak uydurursunuz. İkisini birden yapamazsınız.”

        'BU İLİŞKİYE SON VERİN'

        Konuyla ilgili olarak birkaç hafta önce Jeff Bezos’a mektup gönderdiklerini ancak halen bir cevap alamadıklarını ifade eden çalışanlar, ayrıca Amazon’un, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu tarafından sınır dışı etme ve izleme programlarında yazılımları kullanılan veri madenciliği şirketi Palantir ile olan ilişkilerine de son verilmesi çağrısı yaptı. Palantir, ABD'de aynı zamandaCIA, NSA ve FBIgibi devletin en kritik kurumlarına da veri analitiği hizmetleri sunuyor.

        Amazon’un geçen yıl yayınladığı şeffaflık raporunda, ABD’de özellikle 2017 yılının ilk yarısında ciddi oranda müşteri verisini polis teşkilatlarına verdiği ortaya çıkmıştı. Amazon’un görüntü ve video analiz aracı Amazon Rekognition’ın yüz tanıma programında kullanılmak üzere ABD’nin Oregon ve Orlando’daki polis teşkilatlarına satılması, insan hakları gruplarının da tepkisine yol açmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ