Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Araştırmaya katılan doktorların yarısı teşhis ve tedavi yöntemlerini yeterli bulmuyor

        Maddi ve manevi yükü dünya genelinde oldukça yüksek olan ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanseri, Türkiye’de erkeklerde beşinci en sık rastlanan kanser türü. Gazete Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'nun haberine göre; tüm dünyada yılda 951.594 kişinin mide kanserine yakalandığı ve 723.073 kişinin kaybedildiği belirtiliyor. 732 genel halk, 50 hasta, 50 hasta yakını ve 75 hekim olmak üzere toplam 907 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre, hastalığın Türkiye’de neden olduğu toplam ekonomik yük yaklaşık 4.6 milyar TL.

        ARAŞTIRMANIN AMACI

        Araştırma toplumda, mide kanseri hastalarında, hasta yakınlarında ve doktorlar arasında, hastalık ve hastalığın tedavisiyle ilgili farkındalık düzeyini belirlemeyi amaçlıyor. Hedefler arasında yenilikçi mide kanseri tedavilerine yönelik tutumların anlaşılması da var. Araştırma kapsamında halkın 3’te biri, mide kanseri hastalarının ve hasta yakınlarının ise yaklaşık yarısı hastalığa zamanında tanı konup uygun ilaçlarla tedavi edilmelerinin önünde engeller olduğunu düşünüyor. Genel halk ile hasta ve hasta yakınlarının yüzde 94’ü ömrü uzatacak pahalı kanser tedavilerinin SGK tarafından finanse edilmesi gerektiğine inanıyor.

        ‘YAŞAM SÜRELERİ UZADI’

        Doktorların çoğu, son 20 yılda mide kanserli hasta sayısının arttığını, buna karşın mide kanseri hastalarının yaşam sürelerinin uzadığını düşünüyor. Doktorların yarısı ise erken teşhis yöntemlerini yeterli bulmuyor ve var olan tedavi seçeneklerinin tamamının ülkemizde bulunmadığına dikkat çekiyor. Hekimlerin sadece yüzde 20’si “Mide kanseri tedavi seçeneklerinin tümü ülkemizde bulunmaktadır” ifadesine katılıyor.

        KARŞILANMAMIŞ İHTİYAÇ LİSTESİ

        Araştırmaya katılan hekimlere göre karşılanmamış ihtiyaçların başında şunlar geliyor:

        * Palyatif destek/merkez eksikliği

        * Yurtdışında onay almış ilaçların Türkiye’de kullanılamaması

        * Erken tanı yöntemlerinin yetersiz oluşu

        * Etkili tedavi seçeneği azlığı

        * Sağ kalımı artıran tedaviler

        HASTALIĞIN EKONOMİK YÜKÜ YAKLAŞIK 4.6 MİLYAR LİRA

        Araştırma kapsamında, toplam hasta başı ortalama doğrudan maliyetin 45.542.3 TL olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de mide kanseri hastaları için toplam doğrudan maliyetlerse 403.752.831.60 TL olarak hesaplandı. Toplam dolaylı maliyetse 4.191.706.986 TL olarak bulundu. Sonuç olarak Türkiye için mide kanserinin toplam ekonomik yükünün yaklaşık 4.6 milyar TL olduğu ortaya çıktı.

        HEKİMLERİN GÖZÜYLE EN ÖNEMLİ 10 SORUN

        1. Mide kanseri tedavisine çok disiplinli yaklaşan, farklı branş doktorlarından oluşan ekip sağlık kurumlarının azlığı.

        2. Yurtdışında var olan mide kanseri ilaçlarının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanma süreci uzun olduğu için Türkiye’deki hastaların ilaca geç erişmesi.

        3. Mide kanseri hastalarına psikolojik destek hizmeti sağlayan merkezlerin yetersiz oluşu.

        4. Mide kanseri hastalarına yönelik kapsamlı tanı ve tedavi merkez sayısının yeterli olmaması.

        5. Yatarak tedavi görmek zorunda olan mide kanseri hastaları için sınırlı yatak kapasitesi.

        6. Mide kanseri hastalarınazamanında tanı konulmasına ve uygun ilaçlarla tedavi edilmesine engeller olması.

        7. Türkiye’de onaylanmış bazı mide kanseri ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmamasının hastaları finansal açıdan zorda bırakması. (Ya da ilaca erişimi tamamen engellemesi)

        8. SGK tarafından karşılanmayan mide kanseri ilaç bedellerinin çok yüksek olması.

        9. Yurtdışında olup Türkiye’de olmayan tedavilere ulaşamadığı için hayatını kaybedenlerin olması.

        10. Sağlık kurumlarında, mide kanseri tedavisinden sorumlu kaliteli ve kalifiye (nitelikli) sağlık personeli sayısının yetersiz oluşu.

        Hastaların yüzde 11.2’si erken evrede başvuruyor

        Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, raporla ilgili olarak “Bu raporda ülkemizde mide kanserinin hastalık yükü analiz edilmeye çalışılmıştır. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2014 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de mide kanseri, erkeklerde yüz binde 14.3 insidans ile beşinci, kadınlardaysa yüz binde 6.5 insidans ile altıncı sıklık sırasında yer alır. Erkekler ve kadınlar için sırasıyla tüm kanserlerin yüzde 5.9’u ve 3.9’u mide kanseridir. Mide kanserinden ölümlerse yılda yaklaşık yüz binde 12’dir” diyor. Bu kanserde tedavi başarısının doğrudantümör evresiyle ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın ekliyor: “Ülkemizde hastaların sadece yüzde 11.2’si erken evrede başvurmakta, yüzde 54.4’ü lokal ileri, yüzde 34.4’üyse metastatik evrede tanı almaktadır. İleri evre metastatik mide kanserinde potansiyel kür şansı olmamaktadır, tedavinin temel amacı sağ kalımı uzatmak ve yaşam kalitesini üst düzeyde tutmaktır. Bu hastalığın tıbbi, sosyal ve psikolojik yönü dışında; hasta, hasta yakını ve hastanelerin, hem sosyal güvenlik kurumları hem devlet hem de hasta işvereni için göz önünde tutulması gereken bir ekonomik boyutu bulunmaktadır. Tüm bu boyutlar hastalığın yükünü ortaya koymaktadır."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ