Aşık olduğumuzda vücudumuzda neler olur? Öyle etkileri var ki inanamayacaksınız!
Aşk, duygusal bir bağ kurmanın ötesinde, vücudumuzda bir dizi biyokimyasal reaksiyona neden olan karmaşık bir süreçtir. Aşık olduğumuzda, beyin, kalp, hormonlar ve hatta bağışıklık sistemimiz etkilenir. Peki, aşık olduğumuzda vücudumuzda neler olur? Etkilerine inanamayacaksınız.

Stres hormonlarında dalgalanmalar
Aşkın güzellikleriyle birlikte, stres hormonlarında da belirgin bir dalgalanma yaşanabilir. Aşık olduğumuzda, kaybetme korkusu, endişe ve belirsizlik gibi duygusal zorluklarla baş etmek, kortizol gibi stres hormonlarının salınımını artırabilir. Bu durum, aşkın sadece mutluluk veren değil, aynı zamanda zorlayıcı bir deneyim olabileceğini gösterir.

Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi
Aşk, bağışıklık sistemimizi olumlu yönde etkileyebilir. Pozitif duyguların salgıladığı hormonlar, bağışıklık hücrelerinin daha etkili çalışmasını sağlar. Ayrıca, sevgi ve destekle güçlenen bağlar, stresin etkilerini azaltarak genel sağlığımızı iyileştirebilir.

Kaygılarla başa çıkma gücü artar
Nörobilim Dergisi'nde yayınlanan New York Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada bilim insanları, iyi ve uzun bir ilişkiye sahip olan kişilerin beyin taramaları yapılmış. Fakat bu çalışmanın bulgularında, aşık olan bir kişinin beynindeki dopamin ödüllendirme alanının yandığı gerçeğiyle karşılaşılmış. Bir kişi aşırı derecede mutlu olduğunda beyinde oluşan etkilerden dolayı hissedilen kaygı azalıyor.

Şifa kaynağı
Genel Psikiyatri Arşivi'nde yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları yaraların istikrarlı ve sevgi dolu bir ilişki içinde olan çiftlerde daha hızlı iyileştiğini buldular. Zorlu bir ilişkiye sahip olan kişilerdeki yara iyileşme hızı diğerlerine göre daha yavaştı. Kişinin üzgün, yalnız ya da istismara maruz kaldığı zaman ortaya çıkan pro-inflamatuar sitokinler düşünüldüğünde, bu bileşiğin varlığı, aşık olan insanlarda çok daha düşük olarak bulunduğu görülmüş.