Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa ülkelerinde alarm: Su seviyeleri azalıyor
        1

        Batı Avrupa'daki nehirler, göller ve su rezervleri, 10 yıldır yaşanan en şiddetli kuraklıkla birlikte alarm veriyor. Göllerin ve nehirlerin kuruması, içme suyu kaynaklarını olumsuz yönde etkilerken, mahsül verimini de tehdit ediyor.

        2

        The Guardian'ın haberine göre, Fransa-İsviçre sınırında turistik gezi teknelerine açık olan Doubs Nehri'nin kısmen kuruduğu belirtildi.

        Fransa bu hafta yılın dördüncü sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Bilim insanları, bu yaz boyunca görülen sıcakların Avrupa'daki aşırı hava olaylarının artmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor.

        3

        İspanya'nın güneyindeki çiftçiler, Avrupa'daki kuraklığın zeytinyağı üretimini 3'te 1 oranında azaltabileceğinden endişelendiklerini belirtti. İspanya Tarım Bakanı Luis Planas, Bloomberg News'e verdiği demeçte, yağmur yağmaması veya sıcaklığın düşmemesi durumunda 2022 yılındaki zeytin hasatının önemli ölçüde düşeceğini belirtti.

        4

        Almanya'da yetkililer, kargo gemileri ve yük taşımacılığının ana yollarından biri olan Ren Nehri'nde gemilerin kuraklık sebebiyle tam yükle yola çıkamadığını, nehrin ticari trafiğe kapanmasının ise çok yakın olduğunu belirtti. Ren Nehri kıyısında bulunan işletmeler, ticari faaliyetlerini büyük ölçüde azalttıklarını belirtti.

        5

        İtalya'nın en uzun nehri olan Po Nehri'nde ise su seviyesi azaldıkça kumsallar daha çok ısınıyor. İtalya, Temmuz ayında ülkenin tarımsal üretiminin 3'te 1'ini oluşturan Po Nehri kıyısındaki alanlar için olağanüstü hal ilan etmişti. İtalya'da Lombardiya bölgesinde 2022 yılı ortalamasının 2006-2020 dönemine kıyasla %61 azaldığını belirtildi.

        6

        Yükselen sıcaklıklar, İsviçre'deki buzulların erimesine de neden oluyor. Kış aylarında azalan kar yağışından sonra, İsviçre Alpleri şimdiye kadar iki şiddetli sıcak hava dalgasına maruz kaldı. Yetkililer, Temmuz ayında Zermatt'ta sıcaklığın neredeyse 30 dereceye ulaştığını belirtti.

        7

        İngiltere Meteoroloji Kurumu (Met Office), aşırı sıcaklar nedeniyle İngiltere ve Galler'in bazı bölgeleri için 'kırmızı alarm' ilan etti. Yetkililer sıcaklıkların, orta ve üzeri yaş grubu ile hamile kadınlarda ölüm riski teşkil ettiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ