Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EğitimBir Sen Aydın Şube Başkanı Fatih Taşpınar, tatil sürelerine ilişkin yapılacak yeni düzenlemenin eğitimcilerin de görüşü alınıp bölgelerdeki iklimsel koşullar da göz önünde tutularak yapılması gerektiğini belirtti.

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından 13 haftalık yaz tatilinin 2 haftasının Kasım ve Nisan aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığının açıklanmasının eğitimciler yeni sistemin avantaj ve dezavantajlarını konuşmaya başladı. Türkiye’de temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde öğretim yılının 180 iş günü ve 36 haftadan oluştuğunu belirten Eğitim BirSen Aydın Şube Başkanı Fatih Taşpınar, “Toplamda iki hafta olan Ocak ayının son haftası ile Şubat ayının ilk haftası yarıyıl dönem tatili; Haziran ayının ikinci haftasından Eylül ayının ikinci haftasına kadar olan 13 hafta yaz tatili yapılmaktadır. Kademelere göre OECD ülkelerinde yıllık ortalama ilkokulda 185, ortaokulda 183 ve ortaöğretimde 180 öğretim gün sayısı olup Türkiye’de bu kademelerde öğretime ayrılan yıllık ortalama gün sayısı birçok ülke ile hemen hemen aynıdır. OECD ülkelerinde yaz tatili sürelerine bakıldığında, ortalama sürenin 1113 hafta olduğu görülmektedir. Bu süre, Avrupa’nın kuzey ülkelerinde 10 haftaya kadar düşmektedir. Ülkelerin eğitimöğretim planlamasındaki tatil süreleri, ülkenin bulunduğu kıta ve coğrafi şartlara göre değişiklik göstermekte; dinî, millî, tarihî ve kültürel günler bu tatil sürelerinin artmasında ya da azalmasında önemli rol oynamaktadır” diye konuştu.

        “İklim şartları da dikkate alınmalıdır”

        Türkiye’de bölgeler arası iklim farklılığının ciddi derecede hissedilir boyutta olduğunu bu nedenle ağır kış şartları veya aşırı sıcak yaz şartlarının yaşandığı bölgelerde ders ve tatil dönemleri ayarlanırken mutlaka bu şartların göz önünde tutulması gerektiğini savunan Başkan Fatih Taşpınar, “Yeni eğitimöğretim yılı çalışma takviminde ara ve yaz tatili uygulamalarında değişiklik, iklim şartları ve uzun yaz tatillerinin öğrenci başarısı üzerinde olumsuz etkileri de dikkate alınarak yapılmalıdır. Öğrenmenin sürekliliğindeki verimlilik ile tatil sürelerinin dinlenmeye sağladığı katkı göz önünde bulundurularak eğitimöğretimin ritmini bozmayacak şekilde öğrencilerin coğrafi şartlara göre mevsimsel olarak dezavantajlı konuma düşmemesi ve bu süreçten olumsuz etkilenmemesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler