Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Ayhan Yavrucu Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu'nun Arzu Maliki ile yaptığı söyleşinin satır başları şöyle;

        2017'nin kısa bir özetini yaparsak; Alarko Holding için nasıl bir yıl oldu?

        Ayhan Yavrucu: Beklentilerin çok ötesinde bir 2017 yaşadık. Turizmde sıkıntılara rağmen bizde doluluk yüksekti, özellikle Batı Avrupa'dan çok gelen oldu, doluluk oranları beklentimizin çok üstüne çıktı. Sanayi ve ticarette satışımızda yüzde 12 mertebelerinde artış öngörmüştük, ama yüzde 16-17 mertebelerinde bir artışla kapattık.

        Enerjide öngördüğümüz yatırımları gerçekleştirdik, Karabiga'daki kömür santralimiz 1.ünitesi 2017 Kasım sonu, 2.ünitesi de Aralık sonu devreye girdi planladığımız şekilde 1320 megawatt'lık bir proje olarak.

        Kısacası 2017 bizim bütçelediğimiz ve planladığımızın da üstünde bir performansla gerçekleşti.

        REKLAM

        2018 plan ve projelerinizi sizden dinleyelim?

        Ayhan Yavrucu: Biz enerjiye çok önem veriyoruz, Karabiga Santrali'ne aşağı yukarı 1 milyar 100 milyon dolarlık yatırım yaptık, Adana'da bir hidroelektrik santrali yaptık 120 milyon dolarlık, enerji dağıtım içinde her sene 300 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde de elektrik dağıtımda 1.5 milyar liralık bir yatırım öngörüyoruz.

        Yurtdışında da yap-işlet-devret yatırımlarımız var, Kazakistan'da büyük bir yatırım yapıyoruz, Kazakistan'nın eski başkenti Almata şehrinin tüm çevre yolunu yap-işlet-devret yani PPPşeklinde yapıyoruz, bu projeye de 2018'de başlıyoruz 537 milyon dolarlık bir yatırım. Bunu önümüzdeki yıllarda gerek Doğu Avrupa'da, gerek Orta Asya'da, gerekse Rusya'da yeni projelerle desteklemeyi öngörüyoruz.

        Yap-işlet-devret modelinin aynısını İstanbul içinde talibiz. İstanbul'da bugün aşağı yukarı 1000 (bin) kilometre metroya ihtiyaç var, tabi bunların hepsinin devletin imkanlarıyla yapmak mümkün değil, ve Özel Sektör ile biraraya gelip modeller üzerinde düşünmek gerekiyor, ve bu projeleri PPP modeliyle Kamu-Özel sektör işbirliği ile yapabiliriz.

        Biz İstanbul'daki metrolara da talibiz, gücümüzün el verdiği kadarını yap-işlet-devret modeliyle yapmak istiyoruz. Bunu da zaten ilk önce biz gündeme getirmiştik fakat daha sonra Belediye biz yapacağız dedi.

        Kaynarca-Pendik-Tuzla projesi de yapılacak, finansman modelleri üzerinde çalışıyoruz, İstanbul'un da çok ciddi metroya ihtiyaç var, finansmanını da bulacağız.

        REKLAM

        Havaray Projesi de iptal olmuştu..burada son gelişmeler neler?

        Ayhan Yavrucu: Burda rakiplerimiz dava açtılar, Kamu İhale Kurumu ihaleyi iptal etti. Sonrada Belediye bu projeden vazgeçti. Ama Havaray yerine metro yapılacak ve bunun da çözümü budur.

        Yenilenebilir Enerjide planlarınız neler?

        Ayhan Yavrucu: Şu anda Konya bölgesinde 51 megawatt'lık kurulu kapasitemiz var ve şu anda çalışıyor, biz güneş enerjisini geliştirmek istiyoruz, rüzgarı da geliştirmek istiyoruz fakat su açısından fazla bir kapasite kalmadı Türkiye'de.

        Siz taahhüt işleri de yapıyorsunuz..OrtaDoğu'daki karışıklıklar sizi nasıl etkiledi? Buradaki fırsatlar neler?

        Ayhan Yavrucu: Gerek Suriye'de gerekse Irak'ta Türkiye için büyük bir potansiyel var, mesela Musul'un hem altyapıya hem de enerjiye ihtiyacı var, Türk müteahhitleri burda iyi bir rekabet gösterebilir hem kalite anlamında hem de ucuza yapma anlamında. Sanıyorum ki 2018'de oradan proje alacağız, bunun yanında Orta Asya pazarına devam ediyoruz, Romanya'da yol, demiryolu ve birtakım altyapı projelerine teklifler verdik, onların da Şubat-Mart aylarında neticeleneceğini düşünüyorum.

        REKLAM

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de söylemişti; "faizler yatırım yapmak için uygun değil" dedi. Sizin görüşünüzü alabilir miyiz?

        Ayhan Yavrucu: Yani yüzde 15 faizle gerçekten yatırım yapmak çok zor, bizim ilk önce indirmemiz gereken enflasyondur, ama Bakan'a katılıyorum, faizler yüksektir. Faizler düşerse enerji projeleri de fizibil hale gelir.

        Kanal İstanbul Projesi ile ilgilenir misiniz?

        Ayhan Yavrucu: Tabiki çok büyük bir peoje ve risklerini de beraberinde getiriyor, teorik olarak ilgileniriz ama bizim muhafazakar bir düşüncemiz var o da şu "suyu görmeden de paçamızı sıvamayız".

        Yani bu suyun derinliği ne kadar? Bu suda biz yüzebilir miyiz yüzemez miyiz? Yüzebilirsek tabi tek başımıza kastetmiyorum, yerli veya yabancı ortaklıklar gerektiren bir proje. Bu tek bir konsorsiyumunda altından kalkacağı bir proje değil..

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ