Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Türkiye Başbakan Binali Yıldırım’dan Paradise Papers açıklaması: Denizcilik küresel bir iş, gizlimiz saklımız yok

        #resim#310998#- BBC

        Başbakan Binali Yıldırım, ABD ziyareti öncesi soruları yanıtlarken Paradise Papers dosyasında oğullarının off-shore hesaplarının bulunduğunun açıklanmasıyla ilgili konuştu ve "Bir algı oluşturmaya çalışıyorlar, gizlimiz saklımız yok" dedi.

        Başbakan Yıldırım, siyasete girmeden önce denizcilikle uğraştığını ifade ederek, "Hayatım boyunca denizcilikle uğraştım, gemi işletmeciliği yaptım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlartınma bıraktım" dedi.

        "Siyasete başlarken çocuklarıma bir tavsiyem oldu. Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yaklaşmayacaksınız. Devletin bankalarından kaynak kullanmayuacaksınız" diye konuşan Yıldırım, denizcilik sektörünün küresel bir iş olduğunu ifade ederek, "Bunun gizli saklı bir tarafı da yok" dedi.

        Paradise Papers'ta neler var?

        Paradise Papers (Cennet Belgeleri) olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkarmıştı.

        Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılar var.

        Başbakan Binali Yıldırım'ın oğullarının Malta'daki gemicilik şirketlerine ilişkin ayrıntılar da, sızan belgelerde yer alıyor.

        Başbakan Yıldırım'ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım'ın Malta'da Hawke Bay Marine Co. Ltd ile Black Eagle Marine Co. Ltd adlı şirketleri olduğu anlaşılıyor.

        Hawke Bay Marine Nisan 2004'te, Black Eagle ise Ocak 2007'de, deniz taşımacılığı alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş.

        Ekim 2017'den bu yana iki şirketin aktif olduğu da belgelerdeki ayrıntılar arasında.

        Şirketlerin kurulduğu tarihlerde Binali Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin ulaştırma bakanıydı.

        Belgelere göre, Erkam Yıldırım en büyük hissedar ve her iki şirketin de direktörü.

        Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Erkam ve Bülent Yıldırım'ın Türkiye'deki yayın ortağı Cumhuriyet gazetesi ile birlikte yaptıkları yanıt talebine karşılık vermediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ