Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'ndan Erdoğan'ın Atina ziyareti hakkında açıklama

        Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Diyarbakır'da Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı. Hakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aralık ayında yapılması öngörülen Yunanistan ziyaretiyle ilgili olarak, "Yunanistan ile uzun süreden bu yana ikili ilişkiler, üst düzeyli görüşmeler, bakanlar ve başbakanlar düzeyinde görüşmeler çok üst seviyede.Bunlar ümit veren gelişmeler. Tüm bu iyi ilişkilerin tamamlayıcısı olacak sayın Cumhurbaşkanımızın Atina ziyareti. Dolayısıyla da 7-8 Aralık tarihinde, öngörülen bir tarih. Büyük ölçüde bu ziyaret gerçekleşecek. Şubat ayında yüksek düzeyli işbirliği toplantısı yapılacak" dedi. Çavuşoğlu, Atina'ya yapılması planlanan cami ile ilgili olarak da, "Atina'daki cami meselesi ile ilgili olarak adımların atıldığı, 2018'in ilk aylarından itibaren camiyi hayata geçireceklerini söylüyorlar." diye konuştu.

        "ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZDE NET BİR ŞEKİLDE YOK"

        Çavuşoğlu, erken seçimle ilgili olarak ise, "Erken seçimle ilgili olarak sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çok net ifadeleri oldu. AK Parti olarak biz erken seçimi uygulayan bir parti de değiliz. 2007'de farklı bir olay vardı, cumhurbaşkanı seçtirmemek ile ilgili olarak. Erken seçim bizim gündemimizde net bir şekilde yok." dedi.

        Hakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Bundan kısa bir süre önce insanlığın düşmanı olan terör insanlığa ait bütün değerlerin de düşmanı olduğunu gösterdi. Sur'da tarihi ve kültürel anlamda 14 eser maalesef çok büyük bir zarar gördü. Bunun 12'si Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ait olan eserler. Restorasyon sürecini yerinde görmek hem de 25 bölge müdürümüz ile beraber geniş katılımlı istişare toplantısını gerçekleştirmek üzere buraya geldik. Zamanlama olarak şu ana kadar birçok restorasyonumuzu tamamladık, 2018'in içerisinde mevcut olan bütün restorasyon projelerimizi bitirmek gibi hedefimiz var. Bir kısmı önceden de bitirilmiş olabilir.

        REKLAM

        Sur, eskiden de daha güzel, ihtişamına kavuşacak. Birçok medeniyete beşiklik etmiş tarihi ve kadim bir kent. Ulu Camii, Anadolu'daki ilk camilerden biri olarak bilinir. Diyarbakır surları burada. Çin Seddi'nden sonraki en uzun surlardan oluşuyor. Diyarbakır çok zengin bir yer. Turizm potansiyelini içinde barındıran bir kent. 5 milyon turist hedefimiz var ilk olarak Diyarbakır için. Biz aynı zamanda bir medeniyet kuşağıyız, vakıf medeniyetiyiz. Binek hayvanlarına rahat binebilmek için burada ecdadımız binek taşları oluşturmuş. Mola taşları vakıfları kurmuş. Veren elin, alan eli görmediği sadaka taşına ilişkin vakıflar kurulmuş.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YUNANİSTAN ZİYARETİ

        Yunanistan ile uzun süreden bu yana ikili ilişkiler, üst düzeyli görüşmeler, bakanlar ve başbakanlar düzeyinde görüşmeler çok üst seviyede.Bunlar ümit veren gelişmeler. Tüm bu iyi ilişkilerin tamamlayıcısı olacak sayın Cumhurbaşkanımızın Atina ziyareti. Dolayısıyla da 7-8 Aralık tarihinde, öngörülen bir tarih. Büyük ölçüde bu ziyaret gerçekleşecek. Şubat ayında yüksek düzeyli işbirliği toplantısı yapılacak. Yunanistan ile iki komşu ülkeyiz. Güçlü komşular olarak, bölgelerinde iki güçlü devlet olabilirler. İzmir-Selanik arası yük ve yolcu taşımaya yönelik bir feribot, İstanbul-Selanik arası hızlı tren somut gelişmeler arasında.

        Yunanistan'a 945 kişi FETÖ'den kaçmış, bunu istemeyiz komşumuz açısından.

        ATİNA'DA CAMİ

        Atina'daki cami meselesi ile ilgili olarak adımların atıldığı, 2018'in ilk aylarından itibaren camiyi hayata geçireceklerini söylüyorlar. Belli bir noktaya gelmiş konularla ilgili olarak bir çözüme kavuşturabiliriz.

        Vize ile ilgili adım atılmasını olumlu karşılıyorum. ABD konsolosluğu bünyesindeki bir kişinin gözaltına alınması yargıyla ilgili bir süreç. Amerika ile ilgili uzun süredir ihtilaf konusu halinde olduğumuz konular var. Suriye'nin kuzeyinde PYD-YPG ile ilgili işbirliği hususunu en başından bu yana ifade ediyoruz. Madem ki stratejik ortağız, gereklerini yapmamız gerekiyor. ABD'ye her vesile ile sayın Cumhurbaşkanımız, bütün yetkililerimiz aynı şeyi ifade ettiler. PYD ve YPG terör örgütüdür, PKK'nın uzantısıdır. Hep söylendi ama maalesef bu noktada ABD bir fikir değişikliğine girmedi. Sayın Başbakanımız gittiler. Bu çerçevede görüşmelerde bunlar da gündeme gelecek.

        Bundan bir süre önce eylül ayının 25'inde ne yazık ki Kuzey Irak yönetimi referandum kararı aldı. Barzani bu noktada geri çekilmedi. Geldiğimiz noktada Türkiye'nin haklılığı ortaya çıkmış oldu. Biz Irak'ın da Suriye'nin de toprak bütünlüğünden yanayız. Terör kuşağının oluşturulmasına, Türkiye'nin bu vesile ile kuşatılması konusuna karşı kararlı bir tavrımız var.

        AK PARTİ'DE DEĞİŞİM SÜRECİ

        Değişiklikle beraber sayın Cumhurbaşkanımız partimizin başına genel başkan olarak dönmüş oldu. Kongre süreci ile değişiklikler yaşandı. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu'ndan da 180 günlük eylem planı beklediğini söyledi ve Bakanlar Kurulu'nda da değişiklik oldu. Şu ana kadar 22 il başkanımız değişti, ilçe başkanlarımız da değişti. AK Parti bir erdemliler hareketi ve diğer partiler ile mukayesesi kabul edilemez. Bu manada da 5 belediye başkanımız ile ilgili bir değişiklik hasıl oldu. Bu olgunluğu göstererek görevlerinden ayrıldılar. Yerlerine yeni belediye başkanları geldi. Şu ana kadar olan bu.

        Erken seçimle ilgili olarak sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çok net ifadeleri oldu. AK Parti olarak biz erken seçimi uygulayan bir parti de değiliz. 2007'de farklı bir olay vardı, cumhurbaşkanı seçtirmemek ile ilgili olarak. Erken seçim bizim gündemimizde net bir şekilde yok.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ