ECOWAS dönem başkanı ve Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou, Mali'de birkaç aydır devam eden siyasi krizle ilgili olarak ECOWAS adına Senegal, Fildişi, Nijerya ve Ganalı mevkidaşlarıyla birlikte Bamako'da taraflarla yaptıkları görüşmeler sonrası basın toplantısı düzenledi.
Görüşmelerin olumlu geçtiğini, Mali'deki sosyo-siyasi gerginliği rahatlatmak konusunda iyimser olduklarını belirten Nijer Cumhurbaşkanı, "Ülkede hakim olan kriz durumuna hızlı ve kesin bir çözüm bulma gerekliliği konusunda tüm tarafların kaygılı olduğunu belirtmekten memnunuz." ifadesini kullandı.
Halkı tarafından demokratik şekilde seçilerek işbaşına gelen Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifasının ECOWAS'ın izin vermeyeceği kırmızı çizgisi olduğunu kaydeden Issoufou, örgütün konuyla ilgili olarak gelecek hafta pazartesi günü videokonferans yoluyla olağanüstü bir zirve düzenlemesi kararı aldığını aktardı.
Issoufou, zirvede, ECOWAS heyetinin Mali'deki görüşmelerinin sonuçlarının topluluk üyesi ülkelerle paylaşılacağını, Mali muhalefetinin taleplerinin masaya yatırılacağını ve ülkenin istikrarına katkı sağlayacak güçlü önlemlerin alınacağını ifade etti.
Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall de, Mali'deki krize belli bir çözümü dayatmak için orada bulunmadıklarını, Keita'nın ayrılmasının müzakere konusu olmayacağını dile getirdi.
Issoufou, Sall, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Gana Cumhurbaşkanı Nana Akuffo-Addo, ECOWAS adına dün Bamako'ya gelerek Cumhurbaşkanı Keita, iktidar koalisyonu üyeleri, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, İmam Mahmoud Dicko ve Sivil Toplum Ulusal Konseyi temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmüştü.
- Mali'de muhalefet Cumhurbaşkanı'nın istifasını istiyor
Anayasa Mahkemesinin genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması, ülke genelinde haziran ayının başında protestolara yol açmıştı.
Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi düzenlemişti.
Keita'nın istifasını isteyen ancak bu şartı sonra diyalog için ön şart olmaktan çıkaran M5 RFP platformu, Anayasa Mahkemesi ile mart-nisan aylarındaki genel seçim sonuçlarıyla oluşan parlamentonun feshedilmesini, başbakanın platform tarafından tayin edileceği bir geçiş hükümeti kurulmasını, sonrasında da genel seçimlerin yenilenmesini talep etmişti.
Cumhurbaşkanı Keita'nın parlamentoyu feshetmeyeceğini duyurması üzerine M5 platformu, gösteri ve sivil itaatsizlik çağrısı yapmış, Keita'nın istifasını yeniden talepleri arasına almıştı.
10 Temmuz cuma günü başlayan protestolarda, göstericiler ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş en az 124 kişi yaralanmıştı.
Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshettiğini duyurmuştu.
ECOWAS'ın Mali'ye muhalefet ve iktidar arasındaki gerginliği gidermek için geçen hafta gönderdiği delegasyonun görüşmelerinden bir sonuç çıkmamıştı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.