Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Bedelli askerlik ücreti 2022: Bedelli askerlik ücreti belli oldu! Temmuz 2022 yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar ve kaç lira oldu? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Yeni bedelli askerlik ücreti, 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gündemdeki yerini aldı. Haziran ayı enflasyonu ile beraber memura uygulanacak zam da belli oldu. Bu gelişmenin ardından "Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu?" sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Bilindiği gibi, bedelli askerlik ücreti memur zammına endeksli bir şekilde yıl içerisinde iki kez değişiyor. Yılın ilk yarısında uygulanan bedelli askerlik ücreti, memur zammının belli olmasıyla beraber yeniden şekillenecek. Peki, 2022 bedelli askerlik ücreti belli oldu mu, ne kadar olacak? İşte, yeni bedelli askerlik ücreti hakkında detaylar...

        2

        BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

        2022 yılı ikinci 6 ayı için bedelli askerlik ücreti, Temmuz ayında uygulanacak memur zammına bağlı olarak artış gösterdi. Enflasyon farkının açıklanmasıyla beraber 2022 yılının ikinci yarısına ilişkin bedelli askerlik ücreti de belli oldu.

        2021 yılı ikinci 6 ayı için 43 bin 150 lira ödenen bedelli askerlik ücreti 2022 yılının ilk yarısı için 56 bin 500 lira olarak belirlenmişti. 2022 yılı bedelli askerlik ücreti 80.064 TL oldu.

        3

        MEMUR ZAMMI SONRASI BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

        Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her bir yılı için ödenecek tutara ek bedel alınacak. Ek bedel, 40.000 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin yıl olarak çarpımı sonucu bulunacak. Belirlenen ek bedele esas yılın hesabında, 1 ila 365 gün bir yıl kabul edilecek. Yılı aşan günler müteakip yıla eklenerek hesaplama yapılacak.

        Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı, müracaat tarihinde Merkez Bankasınca tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ayrıca ödemeleri halinde; önceden ödemiş oldukları tutar, müracaat tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

        Önceden ödediği döviz tutarı, müracaat tarihinde ilgili düzenlemede öngörülen tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak bunların fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.

        Bu düzenleme kapsamındaki döviz ödemeleri; yurt dışında yurt dışı temsilcilikleri, yurt içinde Merkez Bankasınca tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilecek.

        4

        EN SON DÜZENLEMEDE NELER OLMUŞTU?

        Yeni düzenleme sonrasında yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayanlar hizmetten faydalanabilecekler. Milli Savunma Bakanlığı 2022 yılının ilk 6 ayında geçerli olan zammın ardından bedelli askerlik ücretinin 55 bin 194 lira olduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoklama kaçağı ve bakaya askerlik açıklamaları ardından gündeme gelen bedelli askerlik hakkında merak edilenlere haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. İşte ayrıntılar...

        5

        YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

        Kanundaki tanıma göre Yoklama kaçağı, yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanları ifade etmektedir.

        Yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26'ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş vatandaşlar, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

        BAKAYA ASKERLİK NEDİR?

        Sevke tabi olduğu halde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlara 'bakaya' denmektedir. Sevkini yaptırdığı halde kendisine tanınan yol süresi dışında birliğine katılanlar geç iltihak bakayası olarak bilinmektedir.

        6

        BEDELLİ ASKERLİK DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

        Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi. Teklifle yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlanıyor.

        Buna göre, "askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.

        Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ