Harran Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren merkezde, başta tıp olmak üzere diş hekimliği, veteriner hekimlik ve biyoloji gibi birçok alandaki yenilik, laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan inceleme ve operasyonlarla ortaya çıkıyor.
Bu tür bilimsel çalışmalarda kullanılan 200 fare, 128 sıçan (rat) ile 28 tavşan, bu merkezde bilime hizmet ediyor.
Merkezde ayrı ayrı bölmelerde özenle büyütülen hayvanlar, kentte sıcaklığın 40 dereceyi aşmasına rağmen barınaklarında gece gündüz çalışan klimalarla 24 derecelik havayı teneffüs ediyor.
- Farelere efor testi
Yem ve suları her gün değiştirilen hayvanların bakımı ve sağlığıyla da görevli veteriner hekimler yakından ilgileniyor.
Bilime hizmet eden hayvanların, tırnağından tüyüne kadar her türlü bakımı ve kontrolü özenle takip ediliyor. Hayvanlara ilişkin doğum tarihlerinden kilo değişimlerine kadar her türlü bilgi, merkezde veri olarak tutuluyor.
Bazı fareler ise kullanıldıkları deneylere göre sağlık durumlarının daha iyi analiz edilebilmesi için de günlük efor testine tabi tutuluyor. İnsanlardaki gibi vücut röntgeni çekilen farelerin kan ve doku analizi yapılarak test doğrultusunda ihtiyaç duydukları besin ve gıda takviyeleri de yapılıyor.
- "İhtiyaçları titizlikle karşılanıyor"
Merkezin müdür yardımcılarından Dr. Ünal Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin, yaklaşık 3 yıldır hizmet verdiğini söyledi.
Merkezin Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde ve Yerel Etik Kurulu denetiminde faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Yavuz, hayvanların en az acı ve ağrı prensibi doğrultusunda insan sağlığına hizmet etmesi için gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Deney çalışmalarının büyük titizlik ve hassasiyetle gerçekleştirildiğini anlatan Yavuz, "Hayvanların sürekli ısı ve nem takibi yapılıyor. Oda sıcaklığı sürekli 24 derecede tutuluyor. Tüm türlerde standart beslenme koşulları sağlanıyor. Deneyin özüne zarar verecek her türlü hayvan, standart bir şekilde deneye hazır hale getiriliyor. Günlük büyük bir titizlikle ihtiyaçları karşılanıyor." dedi.
Merkezin diğer müdür yardımcısı Akın Yiğit ise merkezde 200 fare, 128 sıçan ve 28 tavşan yetiştirdiklerini söyledi.
Üniversite olarak çevre illerdeki bilim insanlarına da resmi yazı ve talepleri doğrultusunda hayvan üretip verdiklerini belirten Yiğit, "İlgili projeler dahilinde kanser, ilaç üretimi, aşı, antikor, besin ve gıda gibi temel tıp alanlarında farklı projelere hizmet veriyoruz." diye konuştu.
- "Ciddi bir vicdani sorumluluğumuz var"
Merkez veteriner hekimi Gani Coşandal ise hayvanların ve barınakların temizlik koşullarının günlük formlar aracılığıyla takip edildiğini söyledi.
Her gün sabah merkeze geldiğinde ilk iş olarak bütün hayvanları tek tek kontrol ettiğini anlatan Coşandal, "Bütün hayvanlarımız günlük kontrol ediliyor. Hayvanda oluşan küçük bir yara bile veteriner hekimi ciddi şekilde rahatsız eder. Bu iş gerçekten, çok ciddi bir vicdani sorumluluk istiyor. Hayvanlarımız steril bir ortamda yaşıyor. Hayvanlara gözümüz gibi bakıyoruz. Bütün hayvanlarımızı tek tek muayene ediyoruz. Oluşan herhangi bir yarayı kendi vücudumuzdaki bir yaraymış gibi takibini hassasiyetle yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.