Bize de Bekleriz: Downloading Nancy
Kerem Akça, yasak ilişki meselesine hipnotize edici ve cüretkar yaklaşımıyla dikkat çeken filmi ele aldı
‘Yasak ilişki’ meselesine Sofia Coppola’nın film modelini uyarlayan bir eser. “Downloading Nancy”, tekdüze evlilik ve ölüm acısından çıkışın ‘cinsel fantezi’ ile olabileceğini ele alırken kurduğu hipnotize edici evren ile bir karakterin ruhsal kaybolmuşluğuna odaklanıyor esasen. Bunu yaparken de yeni bir yönetmenin, Johan Renck’in doğuşunu müjdeliyor.
İlk yönetmenlik denemesinde böylesi şeyler başarmak veya bu kadar cesaret gösterebilmek zor iştir. Aslında “Downloading Nancy” (2008) için bir başyapıt demek falan mümkün değil. Ancak filmin farklı bir şey yaptığı gerçeğini ve belli alanlara hakimiyetini kabul etmek lazım. 2008 yılında Sundance Film Festivali’nde yarışan yapıtın, daha önemli eserler arasından sıyrılamadığı ortada. Fakat ‘ilişki filmi’ alanında son derece özgün bir şey yaptığını da söyleyebiliriz gönül rahatlığıyla.
Sofia Coppola’nın sinema evrenine Christopher Doyle katkısı
Bunların hepsini de evlilik karşıtı bir tavır izlemek için planladığı düşünülebilir. Öncelikle yönetmen, bağımsız sinemada örneklerini fazlaca gördüğümüz ilişki filminin sadakat, aşk, şehvet gibi kavramlarla örülü formülünü almış. Bunun için üç karakter ve oyuncu seçmiş. Evli bir çift ile onların düzenini bozarak ‘aldatma’ faktörünü harekete geçiren bir kadın mevcut burada. Maria Bello’nun canlandırdığı bu kadın karakter, muhtemelen oyuncunun en üst düzey performansını sunmasına yarıyor.
Öyle ki burada Christopher Doyle’un kamera arkasındaki rolünün de katkısıyla ciddi anlamda Sofia Coppola’vari, hipnotize edici, yabancılaştırıcı ve müziğin döktürdüğü bir eser izliyoruz. Beyaz doku ise kadının ortadan kaybolması sonrası filmin ruhuna sinen mistik tonla alakalı bir şey. Zira Rufus Sewell’ın aile babası karakterinden Bello’nun kaybolduğunu öğreniyoruz. Ancak bu durumla ilgili bir sonuca bağlanmıyor “Downloading Nancy”.
Evliliğin tekdüzeliğini eleştirmek için internet ve Antonioni faktörlerini devreye sokmuş
Bir süre de aslında Antonioni’nin “Macera”sına (“L’Avventura”, 1960) atıfta bulunan ‘ruhsal kaybolma’ motifini devreye sokuyor. İşin doğrusu bunu sonlara doğru somut bir yere ulaştırma arzusu, filmin gücüne birazcık zarar veriyor. Ancak yönetmenin bu ana olay örgüsünün devamında kocasıyla sıkıcı hayat yaşayan kadın ve onun aldattığı adam ile fantezi yapan kadının ruh halleri arasında artistik patinaj yapması dikkat çekici. Böylelikle hikaye kurgusuyla bolca oynayan bir düzen kurduğu da söylenebilir.
Yani burada belki bir aldatma var ama ‘kayboluş’ yoluyla gelip ana akıştaki ‘beni aldatıyor. Nedenini bulmalıyım!’ örgüsünü izlemiyor beklenildiği şekilde. Aksine sıkıcı evlilik hayatındaki çocukluluk, sekssizlik, birbirinin yüzünü az görme gibi durumların bilinçaltında ‘vahşi seks’ ve ‘şiddet’ olarak geri dönüşüne odaklanıyoruz. Aslında ucundan internet ortamına da bağlanan bu duygu, daha çok evliliği eleştirmek için yerleştirilmiş.
İlişki filminin kalıplarıyla oynayıp kendine cüretkar bir yol bulmuş
Evinde yaşayan masum bir kadın olan Bello, Patric’in yanında vahşi bir seks fantezisi bağımlısına dönüşüyor. İnadına da sınırları zorlayacak noktalara gitmeyi amaçlıyor. Bu da aslında ‘yabancılaştırıcı’ bir doku ile izleyiciye geçiyor gerçek anlamda. Bu doğrultuda Johan Renck’in ilk filminde ilişki filminin kalıplarıyla oynayıp içinde seks, şiddet, yabancılaşma gibi kavramları bulunduran yeni bir şey oluşturduğu ve cüretkar olanın sinemasını yaptığı iddia edilebilir.
Muhtemelen Sofia Coppola’nın ‘yabancılaştırıcı mekan’a hipnotize edici ve geniş ölçekli çerçevelerle kurulu atmosfer mantığından beslendiğinin de söylenmesi ihtimaller dahilinde. Bu açıdan bakınca ‘Coppola, ‘ilişki filmi’ çekmiş gibi’ denebilir “Downloading Nancy” için. Ama çoğu yaratıcının cesaret edemeyeceği şeylerin burada ilk filmde yapılmasını görmek değerini perçinliyor eldeki eserin. Ona şüphe yok!
Ne durumda?
Ülkemizde festivallere dahi uğramadı. Sahibi yok. DVD’sinin bile çıkması zor gözüküyor.
Künye:
Downloading Nancy
Yönetmen: Johan Renck
Oyuncular: Maria Bello, Rufus Sewell, Jason Patric, Amy Brenneman, Michael Nyqvist, Kimberly Elek
Süre: 102 dk.
Yapım yılı: 2008
Not: Bu bölümdeki filmler, ya uluslararası festivallerde ya da yurt dışında piyasaya çıkmış orijinal DVD’lerinden izlenerek yazılmaktadır. Bu yasal durum, diğer yazdığım filmler için de geçerlidir.
keremakca@haberturk.com