Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu belirtiler varsa tedbirli olun! Akciğer kanserinin belirtisi olabilir!
        1

        Akciğer kanserinin en büyük tetikleyicisi sigaradır. Sigara içilen ortamlarda bulunmak bu riski artıran etkenlerdendir. Sigara içmeyi azaltmak ve sigara içilen ortamdan uzak durmak akciğer kanseri riskini yüzde 50 oranında azaltıyor.

        Sigaranın dışında, genetik faktörler, asbest, hava kirliliği ve radon gazı gibi etkenlerde akciğer kanserine neden olabiliyor.

        2

        AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİ

        Kanserin tipine göre tedavisi değişebiliyor. Evresine göre farklı tedavi kombinasyonlarıyla beraber kişiye özgü tedaviler de uygulanıyor.

        3

        AKCİĞER KANSERİNDE AŞI TEDAVİSİ

        Son yıllarda akciğer kanserinin artış göstermesiyle birlikte ciddi gelişmelerde öne çıkıyor. Bunlardan birisi ise daha çok dördüncü evre hastalarını ilgilendiren immünoterapi yani akciğer kanseri aşısı. İmmünoterapi hastanın, kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hücresine savaş açması olarak özetlenebilir. Bu tedavi kemoterapiye göre daha az yan etkili olup günümüzde Amerika ve Avrupa’da kullanılıyor.

        4

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “Sigara içen kişinin bir de aile öyküsü varsa, hava kirliliği olan yerde yaşıyor ya da çalışıyorsa, risk katlanıyor. Akciğer kanserinin erken evrede teşhis edilebilmesi için belirtilerde zaman kaybetmeden doktora başvurulması ve yakınması olmasa dahi sigara içen 40 yaş üstü kişilerin yıllık akciğer tomografilerini yaptırmaları çok önemli” şeklinde uyarıda bulundu.

        5

        AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Uzayan öksürükler

        Genellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, alerjileri, astım ve KOAH öksürüğü tetikliyor. “Ancak kuru ya da balgamlı öksürük, özellikle de kanlı balgam varsa akciğer kanseri için önemli bir belirti olabiliyor” uyarısında bulunan Prof. Dr. Çuhadaroğlu, şöyle devam etti: “Sigara içen kişilerin çoğu KOAH hastası oldukları için öksürüğün bu hastalıktan veya sigaradan kaynaklandığını düşünüp, hekime başvurmuyorlar. Bunun sonucunda da tanıda gecikme yaşanıyor. Erken tanı için özelikle sigara içen kişilerin öksürükleri 2-3 haftayı geçtiyse, mutlaka muayene olmaları gerekiyor. Eğer balgamda kan varsa, bu sürecin beklenmemesi büyük önem taşıyor.”

        6

        Kanlı balgam

        Balgamda kan KOAH, zatürre ve tüberkülozun yanı sıra akciğer kanserinin de önemli belirtileri arasında yer alıyor. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, “Kırmızı taze kan akciğer dışındaki bir sorundan, örneğin burun ve diş etinden kaynaklanabiliyor. Kahverengi kan genellikle mide sorunlarına işaret ediyor. Kan balgamla karışık ise akciğer kanserinin belirtisi olabileceği için zaman kaybetmemek gerekiyor” dedi.

        7

        İştahsızlık ve kilo kaybı

        İştahsızlık ve kilo kaybı akciğer kanserinde sık görülen belirtilerden. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, istemsiz kilo kaybının kanserde çoğu zaman ileri evre belirtilerinden olduğunu belirterek, “Ancak burada genelleme yapılamaz, istemsiz kilo kaybı akciğer kanserinin tüm evrelerinde olabiliyor. Hatta erken evre belirtisi olarak gelişirse, erken tanı imkanı da sağlıyor” diye konuştu.

        8

        Halsizlik

        Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, halsizlik akciğer kanserinde de oluşan önemli bir belirti. Halsizlik her evrede görülebiliyor, dolayısıyla akciğer kanserinin erken dönem habercisi olabiliyor. Kanser hücrelerinin metabolizması çok fazla çalıştığı için normal hücrelere göre kat kat fazla enerji tüketiyorlar. Akciğer fonksiyonlarını da bozarak nefes darlığı da yapmaları nedeniyle ciddi halsizliğe yol açabiliyorlar.

        9

        Sık zatürre geçirmek

        “Sık sık zatürre oluyorsanız, hele birde akciğerin hep aynı bölgesinde ise sorun, altta yatan neden akciğer kanseri olabiliyor” bilgisini veren Prof. Dr. Çuhadaroğlu, bu tabloda bronkoskopik incelemeyle hava yollarına gönderilen bir bronkoskop ile hava yolunun içinin görüntülendiğini, şüpheli durumda parça alınarak biyopsiye gönderildiğini söyledi.

        10

        Nefes darlığı

        Nefes darlığı akciğer kanserinin tipik belirtilerinden. Tümörün hava yolunu tıkaması sonucu oluştuğu için ileri evre belirtileri arasında yer alıyor. Prof. Dr. Çuhadaroğlu akciğer kanserinde nefes darlığının şiddetinin kısa sürede, örneğin günler haftalar içinde daha da arttığı uyarısında bulunarak, “Akciğer kanseri hastalarının önemli bir çoğunluğunda aynı zamanda KOAH hastalığı da oluyor. Bu nedenle hastalar nefes darlığının KOAH’tan kaynaklandığını düşünerek maalesef hekime başvurmakta gecikebiliyorlar” dedi.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ