Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil AÇIKLANDI! Bu telefonları sakın almayın! BTK tarafından yasaklanan telefonlar - Haberler - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda akıllı telefon ve telsizlerden oluşan 11 farklı cihazın ‘güvensiz’ olduğunu tespit etti.

        REKLAM

        Aralarında Xiaomi, KAAN, Concord, Quatro ve BB Mobile gibi akıllı telefon markalarının da bulunduğu bu cihazların satışını yasaklayan BTK, piyasada bulunan sözkonusu ürünlerin toplatılmasına karar verdi. Kurum, internet sitesinde güvensiz olarak tespit edilen bu telefon markalarının modellerini ve fotoğraflarını da yayınladı.

        AMAN DİKKAT HÂLÂ SATIYORLAR!

        BTK'nın 27 Kasım 2019 tarihinde satışını yasaklayıp, toplatma kararı almasına karşın, listede yer alan bazı telefon modelleri Türkiye'deki popüler e-ticaret sitelerinde hâlâ satılmaya devam ediyor.

        Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın kamuoyunun gündemine taşıdığı bu gelişmenin ardından sözkonusu online alışveriş sitelerinin platformlarına halen pazaryeri modelleriyle bu satışlara izin verdiği görülüyor.

        Dolayısıyla herhangi bir mağduriyet yaşamamak için aşağıdaki listede yer alan cihazların BTK'ın uyarısı doğrultusunda kesinlikle alınmaması gerekiyor.

        HABERTÜRK UYARDI, LİNKLER BİRER BİRER KALKMAYA BAŞLADI!

        BTK’nın kararının üzerinden 8 gün geçmesine rağmen herhangi bir adım atmayan e-ticaret siteleri ve ilgili telefon markalarının, Habertürk’ün konuyla ilgili haberinin üzerinden ise yaklaşık 8 saat sonra e-ticaret sitelerindeki ürünlerinin satış linklerini kaldırmaya başladığı görüldü.

        BTK’nın “Güvensiz Olduğu Tespit Edilen Cihazlar” başlığıyla yaptığı kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

        “Kurumumuz tarafından 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği ile Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanlarının Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik ve ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülen Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) faaliyetleri sonucunda; aşağıda yer alan listede sayılan üreticilere ait olan ve aynı listede türü/markası/modeli belirtilen ürünlerin güvensiz olduğu tespit edilmiştir. Güvensiz olduğu tespit edilen bu ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmış olup, piyasada bulunan ürünlerin toplatılmasına karar verilmiştir.”

        İŞTE GÜVENSİZ OLDUĞU TESPİT EDİLEN CİHAZLAR

        BTK'nın 27 Kasım 2019 tarihinde satışını yasaklayıp, toplatma kararı almasına karşın, Türkiye'deki popüler e-ticaret sitelerinde bile hala satılmaya devam eden ve aralarında Xiaomi MI 5S, BB Mobile B1280, Concord C5, Quatro Q11, KAAN N1'in de yer aldığı o telefon ve telsiz modelleri şunlar:

        Sorumlu Firma Cihaz türü Marka Model
        Başarı Ticaret Mobil Telefon KAAN N1
        Baofeng İletişim Amatör El Telsizi BAOFENG UV-5R
        Baofeng İletişim UHF El Telsizi BAOFENG BF-888S
        Evo Bilgi Teknolojileri Mobil Telefon XIAOMI MI 5S (2015711-A7)
        Ankacel Bilişim Mobil Telefon CONCORD C5
        Mars Telsiz Haberleşme Alçak Güçlü Telsiz SFE S780
        Loca Telekomünikasyon Mobil Telefon BB MOBILE B1280
        Erkayasan Telekomünikasyon Mobil Telefon QUATRO Q11
        Ritera Teknoloji Çözümleri Alçak Güçlü Telsiz YANTON T-328PMR
        Ritera Teknoloji Çözümleri Alçak Güçlü Telsiz RITERA M-446
        Mars Telsiz Haberleşme Alçak Güçlü Telsiz MARS MARS PRO-446
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ