Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk mühendis Murat Aras, tarımda sıvı gübreleme teknolojisi üretti. Aras, "Bu makine ile gübre toprağın 15 santim derinliğine kadar inebiliyor. Bu sayede gübre içindeki mineral ve elementlerin uçma ihtimali ve gereğinden fazla gübre kullanma önlenerek, gübre masrafı yüzde 50 ortadan kalkıyor" dedi.

        Sıvı Gübre Enjeksiyon Makinesi ile artık sıvı gübre direk bitki köküne bırakılıyor. Aynı zamanda gübre kaybını ortadan kaldıran bu teknoloji Türk mühendis Murat Aras tarafından geliştirildi. İlk kez Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarında görücüye çıkan tarım makinesine ilişkin Burdur Valisi Hasan Şıldak ve Tarım İl Müdürü Oktay Darcan, mühendis Aras’dan bilgi aldı.

        Antalya’da imal edilip Bucak Talay Ticaret aracılığıyla satışa sunulan tarım makinesinin büyük talep gördüğünü açıklayan Satış Sorumlusu Suat Uysal, Türkiye de ilk yerli üretim olan sıvı toprak altı gübreleme makinesinin her türlü sebze ve meyvelerde kullanıldığını, makinenin arkasına takılan aparatların yardımıyla tarımda ekim de yapılabildiğini açıkladı.

        "Yurt dışından talep gelmeye başladı"

        Yurt dışından birçok talep geldiğini söyleyen Aras ise "Özel bıçak sistemleri ve etkili püskürtme imkanından dolayı, gübre direkt olarak toprağın içine bırakılıyor. Bu sayede bitki gübrenin tamamını kullanabiliyor. Gübre toprağın 15 santim derinliğine kadar inebiliyor, toprağın üzerinde kalma, yeterince köklere ulaşamama veya gübre içerisindeki değerli mineral ve elementlerin uçma derdi ile birlikte gereğinden fazla gübre kullanma ve gübre masrafı da yüzde 50 ortadan kalkıyor. Bin litre sulandırılıp seyreltilmiş sıvı gübre ile ortalama 50 dönüm arazinizi gübreleyebilecek kapasiteli, bin ve 2 bin litre sıvı gübre kapasitesi olan makinemizin tankı otomatik dolum. Bu sayede tank dolum zahmeti de ortadan kalkıyor. Her türlü bitki 50 santimden 100 santime büyüyene kadar kullanılabileceği gibi aynı zamanda tüm sıra aralarına da girecek şekilde dizayn edildi" diye belirtti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Burdur haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Burdur Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler