Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, aşı konusunda yaşanan olumlu gelişmelerin katkısıyla 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren küresel ticarette yukarı yönlü bir çıkış beklendiğini belirterek, “Ülke olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve dünya ticaretinden aldığımız payı artırmalıyız.” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), küresel salgın döneminde istişare toplantılarına devam ediyor. BTSO Tekstil ve Dış Ticaret Konseylerinin çalışmaları kapsamında düzenlenen istişare toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener’in moderatörlüğünde, video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ile meclis ve komite üyeleri de katıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 2019 yılını binde 9 büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisinin 2020 yılına güçlü bir ivmeyle başladığını söyledi. Sanayi üretimi ve ihracat başta olmak üzere birçok ekonomik göstergede olumlu gelişmeler görülürken pandeminin ortaya çıktığını belirten Turagay, “OcakŞubat aylarında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artış göstermişti. Ancak Mart ayında başlayan salgın süreci ihracat pazarlarını oldukça olumsuz etkiledi. Kısıtlamalar nedeniyle küresel ticaret durma noktasına geldi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan dönemde ülkemizin ihracatı yüzde 33,5 azaldı. Bakanlık olarak bu süreçte ticaret akışını sağlamak amacıyla başarılı çalışmalara imza attık. Temassız dış ticaret uygulamasını başlattık. Tedarik zincirinin güvenliğini sağlarken, iş dünyamızın gayretleriyle de bu süreci asgari zararla atlattık. Üçüncü çeyrekte OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme performansı gösteren ülkelerden biri olduk. Yılın ilk 11 ayında 151,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılı da 165,9 milyar dolar ihracat hedefimizin üzerinde tamamlayacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.
Pandeminin küresel tedarik zincirinde tek pazara bağımlı yapının sıkıntılarını ortaya çıkardığına dikkati çeken Bakan Yardımcısı Turagay, birçok gelişmiş ekonomini yeni pazar arayışı içerisinde olduğunu vurguladı. Türkiye’nin coğrafi konumu ve dinamik üretim yapısı ile en önemli alternatif tedarik noktası olacağını ifade eden Turagay, “Son dönemde gelen sinyaller ülkemize doğru bir kayışı işaret ediyor.” dedi.
“Eticaretin büyüklüğü 2023’te 6,5 trilyon dolara ulaşacak”
Pandemi süreci ile birlikte dijitalleşmenin hız kazandığını belirten Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, şöyle devam etti: “Pandeminin belki de tek olumlu yanı dijitale geçiş sürecini hızlandırması oldu. Bakanlık olarak dijitalleşme alanında ihracatçıların önünü açma hedefiyle önemli projeleri hayata geçirdik. Eticaret üyelik desteği, sanal fuar ve sanal ticaret heyetleri desteğini başlattık. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticarette bu yıl yüzde 9,2 daralma yaşanması öngörülüyor. Gelecek sene ise yüzde 7,2 büyüme bekleniyor. Aşı konusunda yaşanan gelişmeler, 2021 yılı ikinci çeyreği ile birlikte dünyada yeni bir sayfa açılacağına işaret ediyor. Ülke olarak bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Eticaretteki potansiyeli de göz ardı etmememiz gerekiyor. Dünyada eticaret hacmi 3,5 trilyon dolara ulaşırken, bunun 1,5 trilyon dolarlık kısmı sınır ötesi ticaret olarak gerçekleşiyor. 2023 yılında toplam eticaret hacminin 6,5 trilyon dolar olması bekleniyor. Dünya genelinde 4,5 milyar insanın internete erişimi var. Bunların tamamı potansiyel müşteri demek. Dijital dönüşüm bu açıdan çok önemli. Eticaretin gelişim hızı, geleneksel ticaretin çok önünde.”
Bakan Yardımcısı Turagay, Bursa’nın Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir şehir olduğunu belirterek, BTSO tarafından hayata geçirilen çalışmaları heyecan ve takdirle izlediğini aktardı. Küresel Fuar Acentesi ve BTSO Akademi projelerinin iş dünyası için son derece faydalı projeler olduğunu kaydeden Turagay, “Özellikle yüksek teknolojiye geçişi hızlandıracak TEKNOSAB projesi bizzat gelip yerinde görmek istediğimiz bir proje. Sayın Başkan İbrahim Burkay ve ekibini başarılı çalışmaları dolayısıyla tebrik ediyorum.” dedi.
“Dünya ekonomisinde yeni güç dengeleri kuruluyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ekonominin ülkeler arasındaki ticaret savaşları, korumacılık politikaları ve pandemi sürecinin etkileriyle köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Dünya ekonomisinde yeni güç dengeleri kurulduğuna dikkati çeken Başkan Burkay, “AsyaPasifik bölgesindeki 15 ülke arasında küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan bugüne kadarki en büyük serbest ticaret anlaşması imzalanırken, ABD, Kanada ve Meksika 25 trilyon dolarlık yeni bir ticaret anlaşması gerçekleştirdi. Küresel ticaretin yüzde 22’sine denk gelen 19 trilyon dolarlık Avrupa Birliği pazarı ise ülkemiz açısından önemini koruyor. Küresel ticaret yapısında öngörülen bu değişim rüzgarının ülkemiz için de önemli fırsatlar barındırdığına inanıyoruz. Türkiye, jeopolitik konumu, üretim yeteneği ve nitelikli istihdamının sağladığı avantajlarla yeni ekonomide tedarik zincirinin en önemli halkası haline gelebilir. Bu sürece en iyi şekilde hazırlanmak için sanayimizden lojistiğe kadar her alanda güçlü bir atılım gerçekleştirmek zorundayız. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığımızın liderliğinde üreticimize, yatırımcımıza ve ihracatçımıza güven verecek kapsamlı bir program tasarlanmasını öneriyoruz.” dedi.
Pandemi sürecinde Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulamaların firmalara büyük kolaylıklar sağladığını belirten İbrahim Burkay, “Bu dönemde ticareti kesintisiz devam ettirmek adına gerçekleştirilen temassız ticaret uygulaması, gümrük kolaylıkları, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuar programları sergilenen proaktif yaklaşımın en önemli göstergeleri oldu. Türk Eximbank üzerinden sağlanan ilave kolaylıklar ve devreye alınan yeni finansal ürünlerle birlikte eticaret destekleri ve Kolay İhracat Platformu gibi fark oluşturan uygulamalar da hızla hayata geçti. Tüm bu çalışmalar için Eximbank yönetimine, Bakanlığımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza kentim ve iş dünyamız adına şükranlarımızı arz ediyorum.” dedi.
BTSO olarak Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında sanal fuar ve sanal ticaret heyetleri düzenlemeye başladıklarını belirten Başkan İbrahim Burkay, söz konusu programların da Bakanlık tarafından destek kapsamına alınmasını beklediklerini aktardı. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 28 URGE ve 2 HİSER projesi yürüttüklerini kaydeden Başkan Burkay, kent ihracatına önemli katkılar sağlayan URGE projelerinin yeni yılda dijital mecralarda da desteklenmesi talebinde bulundu.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BTSO liderliğinde hayata geçirilen Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, URGE, Türk Ticaret Merkezleri, sektörel ticaret heyetleri ve yeni nesil fuarlar gibi ihracata yönelik projelerle ihracatta önemli bir ivme yakalayan Bursa’nın 26 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmi ile ülkelerle rekabet eder bir konuma ulaştığını söyledi. Bursa ve Türkiye’nin küresel ticaretten çok daha fazla pay alabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ise “2021 yılı kayıplarımızı hızla telafi edeceğimiz bir dönemin başlangıcı olacaktır.” dedi.
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Kadın
-
Soru Bankası
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Gastro
-
Röportajlar
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Hafta Sonu
- 7x24
-
Vefat
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.