Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Çalışanlar patronlarının görmesini istemiyor! - Teknoloji Haberleri

        Akıllı cihazlar ve artan internet kullanımıyla birlikte işte ve evdeki dijital yaşantılar arasındaki sınır kayboldu. Böyle olunca da mesai saatlerinde özel amaçlı internet kullanımı da gittikçe artıyor. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 90’ı her gün pek çok kez internete giriyor. Bu da onların iş günlerinde (ve ötesinde) özel ve çalışma yaşamlarını ayrı tutmasını zorlaştırıyor.

        Siber güvenlik kuruluşu Kasperksy Lab tarafından hazırlanan Global Gizlilik Raporu’na göre, Türkiye’de tüketicilerin yaklaşık üçte biri (yüzde 35) sosyal medyadaki paylaşımlarını patronlarından gizlemeyi tercih ediyor.

        REKLAM

        İş yerindeki bu gizlilik iş arkadaşlarına da uzanıyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 60’ı paylaşımlarını birlikte çalıştıkları kişilerin de görmesini istemiyor.

        Bir çalışan, hayatının ortalama 13 yıl 2 aylık bir bölümünü iş yerinde geçiriyor. İlginç bir şekilde, bu sürenin tamamı işle ilgilenmek veya terfi almakla geçmiyor. Tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 64) her gün iş yerinden işle ilgili olmayan web sitelerine girdiğini belirtiyor.

        Türkiye’de çalışanların yaklaşık beşte biri (yüzde 19) hangi sitelere girdiklerini işverenlerin bilmesine karşı. Daha da ilginci, yüzde 60 oranında bir kesim ise internette ne yaptıklarını iş arkadaşlarının bile bilmesini istemiyor.

        ‘KARİYERİNİZİ ETKİLEYEBİLİR’

        Öte yandan, sosyal medyadaki faaliyetlerin çoğu kişi için çok daha açık ve patronla değil de iş arkadaşlarıyla paylaşıma daha uygun olduğu görülüyor.Çalışanlar şirketin imajına zarar vermekten veya azalan verim nedeniyle şirketin çalışanlara ait sosyal medya hesaplarını takip etmeye başlayıp kariyer kararlarını buna göre verebilecek olmasından korkuyor.

        Şirketlerin bu tür politikaları nedeniyle, Türkiye’de kullanıcıların yüzde 35’i, sosyal medya paylaşımlarını patronlarına göstermiyor ve yüzde 43’ü ise bu bilgileri iş arkadaşlarına bile vermiyor.

        REKLAM

        Yüzde 25 oranında bir kesim mesaj ve e-postalarının içeriğini işverenlerine göstermeye karşı. Buna ek olarak, araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 5’i kişisel bilgilerinin sızması nedeniyle kariyerlerinin büyük zarar gördüğünü söylüyor. Bu nedenle insanlar şirket içinde itibar kazanmaya ve iş yerindeki ilişkilerini zedelememeye çalışıyor.

        İşte ve evdeki dijital yaşantılar arasındaki sınırın kaybolduğuna dikkat çeken Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Pazarlama Lideri Marina Titova, “İnternet günümüzde hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu hem iyi hem de kötü. Dijital çağda yaşamanın yolu bu. Bir çalışan olarak, sosyal medya paylaşımlarınıza veya iş yerinde girdiğiniz web sitelerine çok dikkat etmelisiniz. İnternette yapılan yanlış anlaşılabilecek tek bir hareket, en hırslı çalışanların bile kariyerine geri dönüşü olmayan uzun vadeli etki edebilir” dedi.

        ‘BU HATALARI YAPMAYIN’

        Uzmanlar, çalışanlara dijital çağda internet tehditlerinin tuzağına düşmemek için şu temel adımlar izlemesi tavsiyesinde bulunuyor:

        - Karalayıcı, müstehcen, başkasına özel veya hakaret içerikli olabilecek paylaşımlar yapmayın. Şüpheye düştüyseniz paylaşmayın.

        - Teorik olarak, sistem yöneticilerinin internette dolaştığınız yerler hakkında bilgi sahibi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

        - Sosyal medyada, mesajlarda, e-postalarda veya başka herhangi bir yerde hiçbir iş arkadaşınızı, ortağı, rakibi ya da müşteriyi küçük düşürmeyin, taciz veya tehdit etmeyin ve ayrımcılık yapmayın.

        - Diğer çalışanların, müşterilerin, satıcıların, tedarikçilerin veya şirket ürünlerinin fotoğraflarını yazılı izin almadan paylaşmayın.

        - Sosyal medya ve başka kişisel hesaplarınıza ofiste başkalarının izinsiz erişme riskini ortadan kaldırmak için parola araçları ve kişisel cihazlarınızı korumak için güvenlik çözümleri kullanın.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ