Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin'de tarihi uçuş! Havada tek başına... Dünya Haberleri - İş-Yaşam Haberleri

        Yerdeki sürücüsüz araçlar henüz geliştirilme safhasındayken Çinli bir firma dünyanın ilk yolculu uçan taksisini hem de otonom özellikle üretmeyi başardı.

        REKLAM

        2 yıl önce Vegas'ta yapılan CES fuarında drone şirketi Ehang tarafından konsept olarak tanıtılan ve 184 ismi verilen aracın insanlı uçuşunun videosu yayımlandı.

        Dört pervaneli dev bir robot helikopteri andıran aracın kontrol paneline bir varış noktası girilmesi yeterli oluyor. Pilot gereksinimi duymayan araç otonom teknolojisi sayesinde yolcuyu istenen noktaya ulaştırıyor.

        Henüz olgunlaşmamış olan teknolojiyle ilgili güvenlik kaygılarını gidermek adına sürücüsüz hava aracının yolcu koltuğuna Ehang CEO'su Huazhi Hu oturdu ve test uçuşunu gerçekleştirdi.

         İnsanlı testler aracın güvenliğini ve istikrarını göstermemiz açısından önemli. EHang 184 testiyle hava taşımacılığında gelecekte bizi neyin beklediğini görmek heyecan verici
        İnsanlı testler aracın güvenliğini ve istikrarını göstermemiz açısından önemli. EHang 184 testiyle hava taşımacılığında gelecekte bizi neyin beklediğini görmek heyecan verici Huazhi Hu

        Hu, havada oldukça rahat görünürken aşağıda bekleyen teknik ekibin gerginliği ise gözlerden kaçmadı ancak araç havada gayet stabil bir deneyim yaşattı.

        İki versiyona sahip olan 184 hava aracının orijinalinde 1 koltuk ve8pervanenin bulunduğu 4kollu bir yapı hakim. Aracın ismi de buradan geliyor. İkinci ve son tasarımda ise oturma alanı genişletilmiş. Pervane sayısı 16, kol sayısı ise 8.

        SAATTE 130 KM HIZLA GİDEBİLİYOR

        Guangzhou merkezli şirket şu ana dek 1000 kez test uçuşu yapıldığını ve bu testlerde 230 kilogram yükle 300 metre dikey tırmanış gerçekleştirildiğini belirtti. 15 kilometre süren uçuşlarda saatte 130 km azami hıza ulaşıldı. Çinli firmanın iddiasına göre araç 7. derecede sert rüzgarlara dayanabiliyor. Beaufort ölçeğinde sarı alarma denk gelen bu ölçekte rüzgarın hızı 50-61 km.

        EHang 184 alanında ilk olsa da rakipleri de boş durmuyor. Geçtiğimiz günlerce Fransız havacılık devi Airbus, hava taksisi adını verdiğini Vahana'nın ilk deneme uçuşunu yapmıştı. Uber, Volocopter gibi firmaların da çalışmaları devam ediyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ